fbpx
Начало » Новини » Български гимназисти завоюваха 8 медала и 2 купи от олимпиадата на Метрополисите в Москва

Български гимназисти завоюваха 8 медала и 2 купи от олимпиадата на Метрополисите в Москва

 • Елвира Юрукова
 • 10 сеп. 2018
 •  Коментарите са изключени за Български гимназисти завоюваха 8 медала и 2 купи от олимпиадата на Метрополисите в Москва

 

Софийските състезатели по физика, химия, математика и информатика завоюваха 2 златни, 5 сребърни и 1 бронзов медал в конкуренция с 240 участника от над 30 големи града по света. Възпитаниците на Софийската математическа гимназия (СМГ) грабнаха и отборна купа за второто си място в крайното класиране. В допълнение българските гимназисти спечелиха отборното блиц състезание. [редакция: ден след награждаването организаторите връчиха и втора купа на отбора ни за класирането в блиц надпреварата]

 

Български гимназисти завоюваха 8 медала и отборна купа от олимпиадата на Метрополисите в Москва

 • Георги Александров (физика) – златен медал
 • Александър Радославов (информатика) – златен медал
 • Иво Петров (физика) – сребърен медал
 • Константин Каменов (информатика) – сребърен медал
 • Дамян Францов (химия) – сребърен медал
 • Иван-Александър Мавров (математика) – сребърен медал
 • Евгени Кайряков (математика) – сребърен медал
 • Александър Макавеев (химия) – бронзов медал

Техни ръководители в Москва бяха Ани Божикова, Илиян Илиев и Стойчо Стоев.

 

Български гимназисти завоюваха 8 медала и отборна купа от олимпиадата на Метрополисите в Москва

Олимпиадата на Метрополисите е международна надпревара за отбори по природни науки. Тя се провежда в Москва вече трета година. В нея участват ученици от 14 да 18 годишна възраст, които учат в най-големите метрополиси в света. Всеки от отборите се състои от 8 състезателя,  по двама за четирите предмета – физика, химия, математика и информатика.

Състезанието се провежда в две направления. Основното е индивидуален турнир по всяка от дисциплините. Отделно от това се прави и отборно блиц състезание в рамките на 2 часа тимовете решават 80 задачи. Тук водещото е времето за справяне със заданията.

 

Български гимназисти завоюваха 8 медала и отборна купа от олимпиадата на Метрополисите в Москва

В основната надпревара състезателите участват в два кръга различни за всяка дисциплина. Химиците и физиците освен теоретични задачи имат и експериментални. А математиците и информатиците решават задачи и през двата състезателни дни. Журито на надпреварата е съставено от известни учени и професори от цял свят.

Въпреки че тази година е едва третата подобна олимпиада на Метрополисите, тя събра участници от над 30 града. Сред тях са Астана, Берлин, Братислава, Делхи, Хонг Конг, Истанбул, Лайпциг, Милано, Шанхай, Тел Авив, Бостън, Мадрид и други. Надпреварата се проведе от 2 до 7 септември. Тя се организира под егидата на кмета на Москва.

Източник:mediabricks.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top