fbpx
Начало » България » Български букви и стихове цяло лято по кейовете на Сена

Български букви и стихове цяло лято по кейовете на Сена

  • bobi
  • 03 юни 2019
  •  Коментарите са изключени за Български букви и стихове цяло лято по кейовете на Сена

Стотици хиляди жители и гости на Париж ще видят Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ, Ъ като оригинални пейки

7 букви от българската азбука, които нямат графичен еквивалент в латинската или гръцката, ще красят сърцето на Париж от днес до септември.

Артинсталацията, която е по инициатива на Българския културен институт в Париж, е на едно от най-предпочитаните за разходка, развлечение и спорт места – кейовете на Сена, до Моста на инвалидите на левия бряг на реката. Освен че ще научат повече за кирилицата, стотици хиляди парижани и туристи ще имат възможност да четат и българска поезия. 

Към всяка пейка са приложени стихове на български и френски на съвременни български поети

Буквите Б, Ж, З, Ц, Ч, Щ и Ъ са изработени като оригинални пейки. За първи път те бяха поставени в София през лятото на 2018 г. от фондация “Прочети София” под името “Скритите букви”. Към всяка пейка са приложени стихове на български и френски на съвременни български поети, сред които Георги Господинов, Надежда Радулова, Силвия Чолева, Иван Теофилов, Мирела Иванова, Амелия Личева и др. Преводите са на Мари Врина-Николов. Кратък текст запознава читателите и с най-важното за кирилицата – третата официална азбука в ЕС след латиницата и гръцката, която се използва от повече от 300 милиона души в над 10 държави.

7 букви от българската азбука красят сърцето на Париж.

Буквите нямат еквивалент в гръската или латинската азбука

Проектът е в рамките на честването на 140 години от установяване на дипломатически отношения между България и Франция и се реализира с подкрепата на кметството на Париж. 

Хубавото време привлича още повече хора към артинсталацията.

“Българските букви” ще гостуват в парижка градска среда през целия летен сезон. Годишно по кея на Сена преминават над 2,5 милиона души, а по статистика на кметството в Париж пикът на посещаемостта е през май, юни, юли и август. Очаква се българските букви и поезия да бъдат видени от около 600 000 жители и туристи, което прави инициативата един от най-видимите и достъпни за широка публика културни проекти, реализирани във Франция. От 1991 г. двата кея на Сена са вписани сред обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. 

Артинсталацията ще продължи до септември

“Българските букви” е адаптация на “Скритите букви” на фондация “Прочети София”, чийто директор Тодора Радева е автор на идеята, а реализацията е на художника Кирил Златков и архитектите Анета Василева и Иван Иванов.

В Париж проектът е по инициатива на Десислава Бинева, директор на българския културен институт, и под патронажа на посолството на България. 

Очаква се българските букви и поезия да бъдат видени от около 600 000 жители и туристи.

“Идеята да поставим артинсталации и българска поезия на Сена будеше всеобщ скептицизъм като “твърде амбициозен проект”. Но ето че няколко месеца по-късно българските букви са в сърцето на Париж и са най-новото литературно кътче там. Получихме подкрепа и комплименти от кметството на града за чудесната идея, самите те ни предложиха буквите да останат по-дълго от предвиденото. Прекрасно е, че цяло лято България ще има свое място в културната карта на един от световните градове с най-интензивна и взискателна артсцена. Всички, които работихме по проекта, вярваме, че подобна видимост и внимание за българската литература и азбука са нещо, заради което си струваше всяко малко усилие, и сме много щастливи, каза пред “24 часа” Десислава Бинева. 

Десислава Бинева Снимка: Фелия Барух

Благодаря лично за доверието, усилията и работата по “Българските букви” на Тодора Радева, председател на фондация “Прочети София” и автор на проекта, и на Лора Николова от нашия скромен екип в Културния институт в Париж, добави директорката на културния институт. 

Артинсталацията се намира до Моста на инвалидите на левия бряг на Сена.
Източник: https://www.24chasa.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top