fbpx
Начало » България » Българските учени нямат достъп до световните бази данни заради недостиг от 5.6 млн. лв.

Българските учени нямат достъп до световните бази данни заради недостиг от 5.6 млн. лв.

  • netpro
  • 16 авг. 2016
  •  Коментарите са изключени за Българските учени нямат достъп до световните бази данни заради недостиг от 5.6 млн. лв.
1429201114 8

  От 15 август българската научна общност остава без достъп до световните бази данни ScienceDirect и SCOPUS. Причината е, че Министерството на образованието и науката (МОН) не е подновило абонамента към издателство Elsevier, което публикува голяма част от научните журнали по света и поддържа научни информационни системи за търсене на данни.

  „Вече осми месец „Елсевиер“ осигурява достъп до базите данни ScienceDirect‬ и ‪Scopus‬ за българската научна общност без валиден договор. Поради това, издателят спира достъпа до тях, считано от 15 август 2016 г.“ – гласи съобщението на издателството, публикувано на страницата му във „Фейсбук“. 

  От МОН обясниха, че към момента министерството „извършва проучвания и търси най-добрите условия за встъпване в преговори за осигуряване на абонаменти и за 2016 г.“ и „е предприело действия по водене на преговори с издателство Elsevier за продължаване на достъпа на научните организации до базите данни.“ Неотдавна е имало и среща между представители на издателството и на министерството.

  В справката от ведомството се посочва, че на 2 август то е получило предизвестие от офиса на Elsevier за прекратяване на достъпа, с аргумента, че липсва нормативно право издателството да продължи да осигурява неоторизиран достъп до базите данни и се налага да предприеме тези мерки, за да избегне „риска от създаване на дискриминационни условия на пазара, когато една държава получава безплатен достъп, докато други държави са таксувани за идентични права“. 

  Министерството е започнало изготвянето на анализ, който да послужи за вземането на решение да се продължи ли абонамента си, съобщават още от там. Ще се вземе предвид колко се използват тези информационни източници от българските учени като основа за продължаващите преговори с издателството.

  „Годишният абонамент за достъп до пълнотекстовите научни публикации в ScienceDirect и реферативната база данни SCOPUS, поддържани от издателство Elsevier, възлиза на около 7.9 млн. лева с ДДС за 59 научни организации и висши училища. За сравнение целият бюджет на МОН за наука е около 24 млн. лв, от които през 2016 г. 15 млн. лв. е бюджетът на Фонда за научни изследвания“, посочват от министерството в отговор на въпросите ни.

  „Въпреки изтеклия срок на договора с МОН през декември 2015 г. достъпът до базите на издателството не e прекратен поради продължаващи преговори с него и търсене на възможности за покриване на бюджетния дефицит на МОН в размер на 5 600 000 лв. за поемане на финансовите задължения към издателството за абонамента за 2016 г. Очаква се и решение на въпроса дали е възможно разсрочване на задължението и остойностяване на единична стойност на пакета услуги, предоставен от издателство Elsevier, поясняват от пресцентъра на МОН. 

  „Недостигът за финансиране на издателствата, предоставящи научни бази данни, датира още от 2014 г., когато парите за наука бяха силно намалени. През 2014 г. МОН успява да финансира достъпа поради реализирани бюджетни икономии и предплащане на част от сумата през 2013 г. През 2015 г. финансирането на абонамента беше осигурено за сметка на бюджета на Фонд „Научни изследвания“, който не успя да обяви конкурси“, казват още от ведомството.

  На въпроса осигурена ли е алтернатива за научната общност в България от ведомството отговарят, че вече е факт договор за 2016 г. с издателство „Томсън Ройтерс“ и е отправена покана за преговори и с издателство „Шпрингер“ до края на август.

  „Националната политика за осигуряване на достъп на научната общност в България до електронни научни публикации е регламентирана в Закона за насърчаване на научните изследвания. От друга страна, циркулацията на научни знания е един от водещите приоритети на Европейското научно-изследователско пространство и държавите членки следва да укрепват и развиват тази политика в национален план за постепенното постигане на отворен достъп до научните резултати и научни данни“, посочват от министерството. Уверяват, че търсят решение на проблема, съзнавайки „огромната роля на актуалната научна информация в процеса на извършване на научни и иновационни дейности“.

Източник: Дневник

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top