fbpx
Начало » България » Българските обичаи за Коледа

Българските обичаи за Коледа

  • netpro
  • 19 дек. 2016
  •  Коментарите са изключени за Българските обичаи за Коледа
koledari


 

Само след няколко дни предстои един от най-големите празници. Макар Коледа да се отбелязва в целия християнски свят, всяка страна е развила свои собствени традиции през вековете. В днешно време, когато от масовите медии научаваме повече за Хелоуин, Свети Валентин и великденски зайци е много лесно да забравим за нашите обичаи. Именно затова в този материал ще поговорим малко и позабравените български традиции.

 

Коледните празници започват още от Игнажден

На 20 декември се празнува Игнажден и от тогава до Нова година хората ограничават покъщната работа до подготовката за празниците.  В този ден се смята за много важно какъв човек ще влезе в къщата – добър или лош, трудолюбив или мързелив. Какъвто е – такава ще е цялата следваща година.

Следващата важна дата е 24 декември – Бъдни вечер. Всъщност, това е само едно от многотоимена на този ден. В различните райони на страната денят се нарича Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич или Наядка.

Добре известен факт е, че в този ден на трапезата трябва да има 7, 9 или 11 ястия – нечетен брой. (Макар в някои краища да се приемат и 12.) Интересен обичай, който вече рядко се практикува е слагането на по един орех в четирите ъгъла на стаята. Това се прави, за да се осветят четирите посоки на света.

 

Стигаме до същинското празнуване на Коледа

Едно време щяхте със сигурност да разберете, че Коледа е дошла още в полунощ, но не заради Дядо Коледа, а заради обичая коледуване. В него участват коледари – мъже, които най-често са ергени, но в някои краища са допускали и скоро женени мъже. Те са обикаляли по къщите и пели песни за здравето на домакините. Днес има хора, които се опитват да запазят традицията, но далеч не е масова. Що се отнася до трапезата – обичаите повеляват на Коледа да се коли прасе, а масата да не се вдига цял ден.

 

Ритуалите свързани с Коледния огън

Съвременните хора вече нямат огнища в домовете си, което обяснява изчезването на много от традициите, свързани с огъня. В миналото пепелта от огъня на Коледа се е  пазела през всичките дни до Йордановден. Целта е била след това да се събира и да се използва за всякакви магически ритуали. Буквално всякакви – хората са вярвали, че служи за лек на различни болести или спомага за берекет, когато се зарови около плодно дръвче. С плодородието е свързан и още един  причудлив обичай – когато човек стане от трапезата е трябвало да ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата.

Материал на Йордан Карапенчев

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top