fbpx
Начало » България » България ще бъде представена на международния финал на конкурс за млади учени

България ще бъде представена на международния финал на конкурс за млади учени

  • netpro
  • 08 юни 2016
  •  Коментарите са изключени за България ще бъде представена на международния финал на конкурс за млади учени

Тази седмица в Обединеното кралство ще се проведе международният финал на конкурса за комуникация на науката „Лаборатория за слава FameLab“. Българският молекулярен биолог, Петър Ефтимов, вече замина за град Челтнъм, където ще се състезава с националните победители от 27 държави. Предизвикателството за младите учени се крие в това да представят научна тема по разбираем и атрактивен начин, при това пред неспециализирана публика и само за 3 минути.

Започнал от челтнъмския фестивал на науката, и станал международен благодарение на Британски съвет, конкурсът „Лаборатория за слава FameLab“ става все по-популярен по целия свят. България участва в конкурса още от самото му начало преди 10 години. Благодарение на партньорството между Британски съвет, Министерството на образованието и науката, БНТ и Форум Демокрит, имаме шанса да представим младите си таланти на международно ниво.

Тази година броят на участниците е толкова голям, че се налага провеждането на цели 3 полуфинала. Те ще са на 8 юни и ще определят десетте участници на големия международен финал на 9 юни.

Както вече споменахме, България ще бъде представена от Петър Ефтимов, асистент по „Хистология и ембриология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, който спечели националния финал на „Лаборатория за слава FameLab“, провел се в рамките на Софийския фестивал на науката.

На българския финал Петър предаде на публиката частица от магията на стволовите клетки, на които се възлагат големи надежди за лечението на редица заболявания. Въпреки това, все още има неразрешен проблем свързан с това, че не винаги може да се използват ембрионални стволови клетки. Поради тази причина младият биолог работи по терапия с възрастни стволови клетки, каквито има в тялото на всеки.

За етапа на конкурса в Обединеното кралство Петър е подготвил нова завладяваща тема, с която ще участва на един от полуфиналите на 8 юни. Там ще се надпревара с победителите от Ирландия, Германия, Португалия, Египет, Гърция, САЩ, Малайзия и Хонг Конг. Стискаме палци Петър да достигне до големия финал на 9 юни, когато ще представи различна тема.

За тези от вас, които искат да почувстват атмосферата на състезанието и искат да научат нещо ново, имаме изненада…

Понякога оприличаван на „Евровизия за учени”, международният финал на „FameLab“ се излъчва на живо по интернет, за да може да се гледа от зрители по целия свят. Онлайн излъчването ще бъде от 22:30 ч. българско време (20:30 ч. британско) на 9 юни и може да бъде гледано на сайта на Британски съвет:

 

http://www.britishcouncil.bg/events/famelab-international-final-2016

 

Тази година за първи път онлайн зрителите ще могат да гласуват за наградата на публиката, заедно с публиката в залата. Не пропускайте възможността да помогнете на Петър!

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top