fbpx
Начало » България » Бъдещето е тук и е хибридно

Бъдещето е тук и е хибридно

  • myotova
  • 24 сеп. 2021
  •  Коментарите са изключени за Бъдещето е тук и е хибридно

През последната година и половина, от началото на пандемията, компании от цял свят и техните служители бяха принудени да свикнат с ритъма на задължителната работа от разстояние. И макар балансирането на домашния и служебния живот да се превърна в истинско предизвикателство, сега докато редица офиси и предприятия възобновяват дейността си след периода на затваряне, работната ръка остава със смесени чувства по отношение на завръщането на работното място.

Резултатите от последния доклад на Microsoft за тенденциите в работата (Microsoft Work Trend Index) потвърждават тенденцията, че повечето служители искат гъвкавост или работа от дистанция, но същевременно копнеят и за комуникация на живо с колеги. Този феномен компанията нарича парадокс на хибридната работа.

Какво всъщност представлява хибридният модел на работа?

Без съмнение, през последните няколко години организациите претърпяха огромни промени в начина си на работа. Възможностите за гъвкавост на служителите под всякаква форма се превърнаха в ключов елемент в модерния работен свят. Ако през 2020 г. почти всички екипи говореха за работа от разстояние, то сега темата на обсъждане е хибридният модел на работа. И по всичко личи, че именно той е най-популярното решение, с което всяка организация се бори към настоящия момент.

Световни лидери, като изпълнителните директори на Microsoft и LinkedIn в последното си съвместно онлайн събитие споделиха, че именно разрешаването на парадокса на хибридната работа ще бъде предизвикателството на десетилетието. Данните от техните проучвания показват, че универсален модел за хибридна работа не съществува, тъй като очакванията на служителите не спират да се променят.

Единственото решение, което организациите могат да предприемат, на този етап, е да разработят свой собствен модел въз основа на нуждите, които имат и да вкарат гъвкавост в целия си оперативен модел. И въпреки, че всички ние се учим, докато вървим напред, едно е сигурно – в основата на всичко това е началото на нова, по-динамична връзка между работодателите и техните служители.

И работодателите, и служителите имат златната възможност да изградят нови взаимоотношения помежду си, позовавайки се на споделени ценности и една обща мисия. Така хората ще вършат работата, която най-добре отговаря на техните умения и нужди, а от друга страна, това ще доведе до по-голям успех за организациите, които ангажират своите служители с емпатия и доверие.

Факт е, че до този момент никой не може да предвиди какво ще стане, след като ситуацията с коронавируса отшуми, но историята показва, че дори и в бурни времена винаги се намират възможности. Повече от половината лидери в проучването на Microsoft (58%) са оптимисти и смятат, че гъвкавостта ще бъде добра както за хората, така и за бизнеса. Компаниите, които са адаптивни и не спират да правят различни иновации, със сигурност ще имат предимство.

И след като хибридната работа става все по-важна, от Microsoft обявиха нови функции и решения в тази насока. Компанията ще пусне нови добавки и разширения в Microsoft Teams, които ще подобрят преживяването при срещи с колеги от разстояние. С помощта на изкуствен интелект камерите ще могат да използват звук, лицеви движения и жестове, за да засичат кой говори, а също и да ги увеличат за по-добра перспектива.

А за да бъдат по-лесни презентациите от разстояние, в началото на 2022 г. PowerPoint ще се сдобие с нова опция, наречена Cameo, която ще позволи на модераторите в срещите на Teams да персонализират как и къде да се показват на екрана.

Актуализация ще има също и в Outlook, която ще помага на организаторите на срещи да разберат кой ще присъства на тяхната среща, чрез функцията Outlook RSVP.

Източник: investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top