fbpx
Начало » България » БСК: Ликвидираното професионално образование е причината за липсата на кадри за бизнеса.

БСК: Ликвидираното професионално образование е причината за липсата на кадри за бизнеса.

  • netpro
  • 16 май 2016
  •  Коментарите са изключени за БСК: Ликвидираното професионално образование е причината за липсата на кадри за бизнеса.
empty-classroom

Ликвидираното професионално образование е причината за липсата на кадри за бизнеса. Това заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Проблем според него е това, че в 12 клас се набляга на теорията вместо на практиката и така децата напускали училище без нужната квалификация.

„Ликвидираното професионално образование е причината за липсата на кадри за бизнеса. В 12 клас децата учат повече теория вместо практика и излизат на пазара на труда без квалификация. Отделно, 50 на сто от учителите след 7 до 10 години ще се пенсионират”, заяви Данев.

Сред отраслите с най-голям дефицит на кадри е туризмът. В този бизнес липсват от мениджъри до сервитьори, обясни Данев.

Той отчете също недостига на стругари, заварчици, заети в шивашката промишленост, както и застаряването на учителите.

Друг проблем, който изпълнителният председател на камарата очерта, е застаряването на учителите. Според него това е драматично, тъй като преподавателите до 34-годишна възраст са само 8%, а половината се пенсионират до 10 години. Освен това учителите нямат познанията, които да отговарят на новите технологии и съответно няма на какво да научат децата.

„Сега берем плодовете на това разрушено образование и на учителската мафия, която е ориентирана към собствена печалба“, коментира Данев.

Той посочи, че високото заплащане на труда не се случва, тъй като българската икономика не е достатъчно ефективна.

„Квалифицираният труд липсва на пазара на труда. Предлага се неквалифициран труд, който постоянно се подкрепя от мерки на правителството с повишаване на минималната работна заплата. С увеличението на МРЗ, заплатата на абсолютно неграмотните хора без образование се доближава до тези на библиотекарите, например. Държавата не може да се намеси. Когато няма квалифициран персонал, няма инвестиции”, заяви ;Данев.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top