fbpx
Начало » България » Над 300 британски учени подкрепиха кампания за академичен бойкот на Израел

Над 300 британски учени подкрепиха кампания за академичен бойкот на Израел

  • netpro
  • 29 окт. 2015
  •  Коментарите са изключени за Над 300 британски учени подкрепиха кампания за академичен бойкот на Израел
UK

Повече от 300 учени от университети във Великобритания обявиха академичен бойкот на израелски университети в знак на протест срещу „непоносимите нарушения на човешките права“, нанесени на палестинците от страна на Израел.

Изявлението е публикувано във вестник „Гардиън“ днес. То е подписано от 345 университетски преподаватели и лектори със заглавие: „Ангажимент на британските учени за правата на палестинците“.

В изявлението се казва, че учените са „дълбоко обезпокоени от незаконната окупация на палестински земи от Израел, непоносимите нарушения на правата на човека, пренасящи се върху всички слоеве на палестинския народ“. Учените заявяват, че няма да приемат покани да посещават академични институции, конференции и събития, финансирани, организирани или спонсорирани от израелски институции.

Подписалите се учени заявяват твърдо, че ще поддържат позицията си, докато „Държавата Израел не е в съответствие с международното право и уважава правата на човека“.

Британският посланик в Израел, Дейвид Коури заяви пред „Гардиън“, че Великобритания е „дълбоко ангажирана“ в насърчаването на академични и научни връзки с Израел.

Израелското посолство в Лондон отговори на бойкота с „движенията за бойкот по целия свят целят само да сеят омраза и отчуждение между страните, а не насърчават съвместното съществуване“.

Източник: actualno.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top