fbpx
Начало » Любопитно » Британски съвет чества 400 години от смъртта на Шекспир

Британски съвет чества 400 години от смъртта на Шекспир

  • netpro
  • 18 апр. 2016
  •  Коментарите са изключени за Британски съвет чества 400 години от смъртта на Шекспир
shakespeare

През 2016-та се навършват 400 години от смъртта на най-известния драматург в света – Уилям Шекспир. Британски съвет и стотици партньори по целия свят честват през цялата година живота и творчеството му с много събития и инициативи в рамките на глобалната програма „Шекспир е жив“.

Още най-ранните пиеси на Шекспир вдъхновяват цели поколения. Световни лидери, писатели, кино продуценти, артисти, композитори и актьори са се обръщали към творчеството на Шекспир, за да преосмислят собствения си живот и да променят хода на историята. Програмата „Шекспир е жив“ не само изследва неговото глобално наследство, но и показва как неговите истории, теми и езиково богатство се вписват в съвременния свят и трябва да присъстват в живота на бъдещите поколения.

„Шекспир е жив“ и в България – с над 35 събития, организирани от театри, фестивали, издателства, училища, галерии и други културни и образователни институции.

Най-много събития в един ден ще бъдат проведени в Деня на Шекспир на 23 април, когато е датата на 400-годиншнината. Само няколко дни преди това, на 19 април, в Националната галерия се открива уникалната изложба „Отражения“ на сценография и костюмография от български представления по Шекспир.

От 19 до 28 април в Националната галерия можете да видите изложба на сценографски проекти и костюми от български постановки на Шекспир, както и съпътстваща програма от театрални пърформанси и дискусии.

Ще бъдат представени костюми, рисунки и проекти на сценографи от различни поколения: Васил Абаджиев, Венелин Шурелов, Весела Статкова, Даниела Олег Ляхова, Елена Иванова, Елена Камбурова, Елица Георгиева, Емелияна Андонова- Тотева, Енчо Аврамов, Иван Карев, Марина Райчинова, Мария Диманова, Мира Каланова, Младен Младенов, Николина Костова-Богданова, Огняна Серафимова, Петър Митев, Петя Стойкова, Рин Ямамура, Светослав Кокалов, Силва Бъчварова, Стефан Попов, Теодора Лазарова, Юлиан Табаков, Юлиана Войкова- Найман и др.

Изложбата се организира от Британски съвет, Секция „Сценография“ на СБХ, Национална галерия, НАТФИЗ “ Кръстьо Сарафов“, Институт за изследване на изкуствата при БАН, Британско посолство, с подкрепата на Офая ООД и в сътрудничество с български театри и независими трупи.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top