fbpx
Начало » България » Британски съвет стартира програмата „Шекспир е жив“

Британски съвет стартира програмата „Шекспир е жив“

  • netpro
  • 23 апр. 2015
  •  Коментарите са изключени за Британски съвет стартира програмата „Шекспир е жив“
flag UK

Британски съвет стартира от днес, 23 април 2015г., своята глобална програма от събития и дейности за отбелязване на 400-ната годишнина от смъртта на Шекспир, която ще се навърши през 2016г. В България Британски съвет се присъединява към честването на Световния ден на книгата и авторското право, който се отбелязва именно в деня, приет за рождена дата на Шекспир, с участие в щафетното четене, организирано от Държавния културен институт и книжарница Хеликон.

„Шекспир е жив“ е покана към целия свят да се включи в отбелязването на годишнината с уникални онлайн проекти, на живо от сцени, екрани, изложбени зали и в училище. Надяваме се да достигнем до над половин милиард души по света. Британски съвет и кампанията GREAT Britain работят съвместно с британски театри, музеи, експерти по образование и творци, за разработването на нови прочити на пиесите на Шекспир, филмови адаптации, публични четения и образователни ресурси за учащи се и хора, изучаващи английски от всички възрасти, както за използване в Обединеното кралство, така и по света.

Половин милиард души по света 

След като стартира през есента на 2015г., програмата “Шекспир е жив“ ще продължи през цялата 2016г. и ще изследва защо Шекспир продължава да се възприема като съвременен автор, а творбите му намират отклик по целия свят, независимо от културни и национални различия. Дейностите ни в тази мащабна програма ще бъдат интердисциплинарни, ще съчетават експертизата ни в образование, изкуствата и английския език, и ще търсят отговор на въпроса как един драматург от Англия се превърна в споделена глобална ценност. Един от акцентите в програмата ще бъде „Целият свят е сцена“ – проект за масово участие на хора от цял свят, в който всеки ще може да качи и сподели клипове от собствено изпълнение на реплики от негови пиеси. Проектът ще завърши с „краудсорс“ пърформанс от рекорден мащаб и нова дигитална версия на творчеството на Шекспир.

Според изследване, проведено от Британски съвет през 2014г. в пет страни по света, Шекспир продължава да бъде най-устойчивата британска културна икона. Когато интервюираните млади хора отговарят на въпроса коя личност представлява за тях най-голям интерес и за тях най-добре описва съвременните британски изкуства и култура, името на Уилям Шекспир изпъква далеч пред всички останали.

Други акценти в програмата „Шекспир е жив“

• Десет стипендии за изследователска и развойна дейност предназначени за артисти и компании за разработване на нови творчески проекти с чуждестранни партньори.

• Общодостъпен онлайн курс (MOOC), насочен към усъвършенстване на езика чрез изследване на ключови теми и образи в творчеството на Шекспир и как те намират отглас по света. Други ресурси за обучение ще включват учебни планове и материали за ползване в клас на всички нива, които ще бъдат предоставени на учители, онлайн семинари за учители, анимирани истории от Шекспир за деца, и др.

• Световно турне на поети от Кралското литературно общество, които са написали своите отговори на шекспировите сонети. Ще се предостави възможност на млади поети и графични новелисти от целия свят да се включат. 

• Глобален конкурс за късометражни филми в партньорство със straight 8, под заглавието ‘Bitesize Bard’ (Бардът в 1 байт), в който ще могат да участват начинаещи режисьори и да интерпретират една от осем прословути шекспирови сцени в единствен дубъл. Дванайсетте най-добри филма ще бъдат селектирани от международен панел от театрални и филмови експерти.

• Нов пакет от образователни материали, разработван съвместно с Кралския шекспиров театър, ще бъде предоставен във всички 25,000 училища в Обединеното кралство, а с помощта на Британски съвет – и в училищните мрежи по целия свят

• Поредица от уъркшопи и публични дискусии по теми, свързани с превода на Шекспир, с участието на видни представители от академичните среди, експерти, изпълнители – в партньорство с Националния център по писане и Театър

• В сътрудничество с организацията Shakespeare Birthplace Trust ще бъде разработен онлайн набор от материали за ползване по време на честванията по цял свят. В тях ще се включват материали на различни езици, викторини, рецепти от елизабетанския период и други.

• Международната младежка музикална програма на Британски съвет „Световни гласове“ ще произведе песен, вдъхновена от Шекспир, която ще бъде включена в репертоара на „Световни гласове“ за използване в практически семинари и обучение на учители, както и за изпълнение от детски хорове по време на събития през цялата година.

• Пътуваща филмова програма с най-добрите британски филми, посветени на Шекспир, от най-ранните неми филми до най-нови продукции.

Кирън Деван, Генерален директор на Британски съвет, казва „Борба за власт, брутални политически интриги, убийство, любов, страст, жестоки разпри, човешки слабости или чист фарс – това са все универсални теми, които и днес са толкова познати, колкото са били по времето на Шекспир. „Шекспир е жив“ ще ангажира публики по целия свят и в Обединеното кралство както по отношение на творчеството на Барда, така и за да разкрие най-доброто от съвременна Великобритания, ще даде възможност на британските институции, бизнес среди и организации да работят по света, както и на организации от целия свят да работят в Обединеното кралство.“

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top