fbpx
Начало » Новини » Британската комисия по Brexit предложи излизането от ЕС да се отложи

Британската комисия по Brexit предложи излизането от ЕС да се отложи

  • bobi
  • 21 мар. 2018
  •  Коментарите са изключени за Британската комисия по Brexit предложи излизането от ЕС да се отложи

Комисията по Brexit към британския парламент каза, че Лондон трябва обмисли отлагане на излизането от ЕС, което е насрочено за 29 март 2019 г. Комисията се опасява, че на Великобритания може да не ѝ стигне времето, за да договори споразумение с Брюксел, пише Reuters.

На 29 март 2017 г. британският премиер Тереза Мей официално задейства процеса по излизане от ЕС, възползвайки се от чл. 50 от Лисабонския договор. Оттогава започна да изтича и двугодишен срок, през който процесът трябва да бъде финализиран.

От Лондон по-рано заявиха, че искат до октомври да има основа за търговско споразумение с Брюксел. Според британската комисия по Brexit към британския парламент този срок трудно ще бъде спазен. Ето защо Великобритания трябва да поиска „ограничено удължаване“ на членството си в ЕС, допълва комисията в доклад, публикуван днес. В него депутатите предлагат и преходен период от около 2 години, който също да може да бъде удължаван.

Комисията наброява 21 членове от всички партии в парламента. Седем депутати, които са поддръжници на т.нар. „твърд Brexit“, обаче не са подкрепили доклада.

„В краткото време, което остава, е трудно да видим как ще е възможно да се договори пълно, специално търговско и осигуряващо достъп до пазара споразумение, заедно с редица други договори, в това число за външната политика и сътрудничеството в обраната“, се казва в документа.

„Ако съществени аспекти на бъдещото партньорство не са договорени до октомври, то правителството трябва да поиска ограничено удължаване на времето по член 50, за да гарантира, че може да бъде договорена политическа декларация за бъдещото партньорство, която да е достатъчно детайлна и изчерпателна“, пише още в него.

Комисията освен това призовава правителството да представи подробен план за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия – един от основните проблеми в преговорите между Лондон и Брюксел. Великобритания каза, че иска да напусне митническия съюз, но не иска „твърда“ сухопътна граница с митнически проверки.

Източник: http://www.economic.bg/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top