fbpx
Начало » Бакалавър » Брекзит и образованието във Великобритания

Брекзит и образованието във Великобритания

  • netpro
  • 24 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за Брекзит и образованието във Великобритания
brexit

Великобритания винаги е била сред най-популярните дестинации за българските кандидат-студенти. След приемането на страната ни в ЕС през 2007 година хиляди наши сънародници се възползваха от качественото и престижно образование на Острова, както и от възможностите за субсидиране на обучението си със студентски заеми.

Затова шокът от решението на Великобритания за излизане от съюза бе напълно разбираем. След емоциите от лятото идва политическата есен и е време за по-хладнокръвна равносметка.

Първо – в момента нищо не се е променило.

Преди да кажем каквото и да е, трябва да направим едно уточнение. Въпреки референдума, Великобритания си е част от ЕС и не го е напускала. Дори когато задейства процедурата по напускане, тя няма автоматично да излезе. Правен вакум няма да има. До момента на излизането ще действат сегашните правила, а след него – тези договорени в преговорния процес с ЕС. На 11 октомври новото британско правителство потвърди:

Студентите, кандидатстващи през цялата 2017г., ще го правят по старите правила.

Това се отнася както за кандидат-студентския процес, така и за тегленето на студентски заеми, с които да финансират обучението си. Уелският министър на образованието Кирсти Уилиямс дори обяви, че това ще важи и за 2018 година в Уелс. Вероятно правителствата в Северна Ирландия и Шотландия (двете части на Обединеното кралство, които бяха категорично за оставане в ЕС) също ще обявят мерки за запазване на статута на студентите от ЕС най-скоро време.

Какво обаче може да се промени

Не всичко е безоблачно на хоризонта. Има две големи теми, които предстои да се обсъждат и може да променят чувствително условията за обучение в бъдеще. Първата е достъпът на Великобритания до единния пазар на ЕС (и дали той ще се обвърже с правото на свободно пътуване) и вторият референдум за независимост на Шотландия (където също има немалко български студенти).

Британски националисти искат спиране на свободното движение на хора

от страни в Европейския съюз. Ако управляващите консерватори се поддадат на този натиск отдясно, може да се окаже, че студентите, завършили в Обединеното кралство, няма да имат автоматично право да останат в страната. Това е важен въпрос, който предстои да бъде обсъден през 2017 година. От Еврокомисията вече заявиха, че достъпът до свободния пазар на Европа е неразделно свързан с движението на хора, стоки и капитали между границите и не са склонни на компромиси с това.

Шотландия обяви, че ще има втори референдум за независимост.

Обединеното кралство стана доста по-малко обединено след резултатите от референдума. Отново през октомври шотландският първи министър Никола Стърджън обяви, че планира нов референдум за независимост на Шотландия. Няма яснота дали това ще промени статута на страната за студенти от ЕС, нито как ще се отрази образователната система.

 

Шотландия има щедра социална държава, която подпомага финансово студентите. Това може да се промени, ако местната икономика пострада от обявяването на независимост. 

Автор: Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top