fbpx
Начало » Бакалавър » Биотехнологии: Най-малките неща водят до най-големите промени

Биотехнологии: Най-малките неща водят до най-големите промени

  • Milena Uzunova
  • 02 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Биотехнологии: Най-малките неща водят до най-големите промени

“Био” е много коварна представка. Пред каквото и да я постави човек, променя коренно смисъла му и предизвиква разгорещени емоции. Последно време станаха популярни биохраните. Манията за полезно хранене създаде безброй фирми, сайтове, форуми и т.н.

Има обаче едно друго „био“, което предизвиква по-скоро притеснение. Биотехнологиите сякаш се свързват със “страшни” неща като ГМО-та, генно инженерство и т.н. Дали тези неща наистина са опасни? Какво въобще работят специалистите по Биотехнологии и има ли тази специалност перспектива за развитие? Ето на този въпрос ще се опитаме да отговорим с този материал?

Какво се изучава

Не е пресилено да се каже, че тази специалност е смесица от биология, химия и малко инженерна мисъл. Това се вижда най-ясно в предметите, които се изучават в специалността. От една страна има някои, които ясно се свързват с биологията: Ензимология; Биохимия; Микробиология; Генетика; Имунология; Молекулярна биология; Цитология и т.н. Благодарение на познанията, които биотехнолозите придобиват, те могат да се реализират в медицината или фармацевтичната индустрия.

Други пък са по-технологично насочени: Технология на ензимите; Технология на антибиотиците; Хранителна биотехнология;  Биопродукти за селското стопанство; Микробиологичен контрол на хранително-вкусови продукти. Познанието на тези предмети дава възможност на биотехнолозите да се реализират в хранително-вкусовата промишленост.

Къде се изучава в България

В България ма общо шест висши училища, където се провежда обучение по специалност. Най-високият резултат принадлежи на СУ „Св. Климент Охридски“, но тук е мястото да ви напомним, че „Биотехнологии“ е разтегливо понятие. Ако се интересувате от тяхното приложение в хранително-вкусовата и леката промишленост, то УХТ в Пловдив или филиалът на Русенския университет в Разград вероятно биха били по-добър избор. Ако искате да се насочите към медицината и фармацията – най-добре се ориентирайте към СУ „Св. Климент Охридски“. ХТМУ пък е сред водещите технически висши училища в България.

Водещи университети в България

Позиция Висше училище Град Резултат

1

Софийски университет „Св. Климент Охридски“ София

64

2

Химикотехнологичен и металургичен университет София

57

3

Университет по хранителни технологии Пловдив

53

4

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас

48

5

Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ София

45

6

Русенски университет „Ангел Кънчев“ – филиал Разград Разград

42

Източник: МОН

Къде се изучава в чужбина

В международните класацации за качеството на образованието Харвард и MIT си оспорват първото място, следвани плътно от двете най-големи имена във Великобритания – Кеймбридж и Оксфорд.

Извън англоезичния свят има редица други престижни университети предлагат обучение по Биотехнологии, макар да не попадат в самият връх на класациите. Нека да разгледаме кратък списък на водещите висши училища в някои от най-интересните образователни дестинации.

Тези от вас, които владеят немски език могат да кандидатстват и в ЕТН Цюрих или Техническият университет в Мюнхен. Ако се изкушавате от липсата на такси в скандинавския. Други университети на Стария континент, които имат силна школа в специалност Биотехнологии са Копенхагенския университет в Дания или висшето училище в Гент, Белгия.

Ако се чувствате по-приключенски настроен, то може да обърнете поглед и към Азия. Националният университет на Сингапур предлага програма по Биотехнологии, която по нищо не отстъпва на големите имена като Харвард, Кеймбридж, Оксфорд и т.н.

Има ли нещо страшно в Биотехнологиите

Накратко казано – не. Хората често се страхуват от нещата, които не разбират и затова понякога понятия като ГМО и генно инженерство се превръщат в негативни. Медиите също помагат. Няма по-добра новина от лошата, освен „страшната“.  Истината е, че биотехнологиите са необходими и задължителни за бъдещото ни развитие.

Тези които сега се захванат с тази наука може би ще са сред хората, които ще намерят начин да изхранят непрекъснато нарастващото население на планетата. Или пък ще намерят нов начин за лечение на страшни генетични заболявания. Щеше да стане по-бързо ако го нямаше ирационалния страх… но и сега е неизбежно.

материал на Йордан Карапенчев

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top