fbpx
Начало » Новини » Бизнес, маркетинг и мениджмънт са най-желани от българските първокурсници в Дания и Холандия

Бизнес, маркетинг и мениджмънт са най-желани от българските първокурсници в Дания и Холандия

  • netpro
  • 07 авг. 2015
  •  Коментарите са изключени за Бизнес, маркетинг и мениджмънт са най-желани от българските първокурсници в Дания и Холандия
students large 600px

Над 450 български първокурсника ще заминат да учат в Холандия и Дания от тази есен по проект „Световно образование”.

Голяма част от тях са консултирани и са избрали своя университет чрез международния проект „Световно образование“, казаха консултантите на фирма „Интеграл“, които координират проекта в България повече от 10 години.

Предпочитаните специалности

И в двете държави, най-голям интерес от страна на нашите сънародници има към Бизнес, Маркетинг и Мениджмънт, както и специалностите, свързани с медии и дизайн – Инженерен компютърен, Рекламен, Дизайн на опаковки, Индустриален. Поради селективния характер и възможности на университетите в Дания и Холандия тази година се забелязва повишен интерес към инженерните специалности, за които европейската статистика прогнозира ръст на търсенето през следващите 5 години.

Освен традиционните специалности, от тази година българи тук ще изучават и специалности като Supply Engineering – свързана с водоснабдяване, пречистване на водите и терморазпределение, Енергийни технологии и възобновяеми енергийни източници, Роботика и Manufacturing Operations engineering (планиране на производството и контрол на операционния процес).

Това е първата специализирана среща за Холандия и Дания, тъй като двете държави се наложиха през последните години като предпочитани за следване след Великобритания и Германия.

Новите правила за финансова помощ.

От тази есен студентите в Холандия ще имат достъп до няколко фонда за финансиране, при комбинирането на които да получават до 1016 евро на месец. В зависимост от използваните финансови инструменти, част от сумата ще бъде оформяна както досега – като заем, а друга ще бъде отпускана безвъзмездно.

Те ще могат да ползват и финансиране за покриване таксите за обучение в размер на 1951 евро годишно, под формата на  заем, който ще се изплаща 2 години след завършването на студента. Холандското правителство поема значителна част от лихвата, което прави заема изключително изгоден.

Допълнителна стипендия от 100 до 378 евро месечно за подпомагане на разноските за живот ще могат да ползват пък студенти, чиито родители са с общ годишен облагаем доход под равностойността на 46 000 евро годишно за последните 2 години. Сумата се отпуска на студенти от ЕС, които работят над 56 часа месечно, или такива, които са живели последните 5 години в Холандия.

За разлика от студентското финансиране в Англия, за финансова помощ в Холандия не може да се кандидатства от България. Студентите могат да подадат молба, след като са пристигнали в страната, регистрирали са се в местната община и имат  холандски граждански номер – BSN.

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top