fbpx
Начало » Бакалавър » Бизнес администрация и право са най-предпочитаните специалности у нас

Бизнес администрация и право са най-предпочитаните специалности у нас

  • netpro
  • 01 юли 2016
  •  Коментарите са изключени за Бизнес администрация и право са най-предпочитаните специалности у нас

  Анализ на Евростат за най-предпочтаните образователни сфери в страните на ЕС отчита, че почти половината от завършилите в България през последните години избират специалности в областта на бизнес администрацията, правото и стопанските науки. Инженерните науки, производството и строителството са предпочитани специалности от 15 на сто от българските висшисти през 2014г. Други 7 процента са избрали здравеопазването, почти толкова са завършили специалности в областта на образованието, а около 6,6 на сто – хуманитарни науки и изкуства. Най-малко студенти искат да се реализират в сферата на природните науки, математиката и управлението на транспорта.

  На ниво Европейски съюз през 2014г. около 5 милиона млади европейци са придобили висше образование в рамките на Съюза, като от тях 58 процента са жени, а 42 на сто – мъже. Според анализа на Евростат силният пол предпочита специалности в областта на  инженерните науки, строителството и производството, докато дамите са насочени към хуманитарни науки, здравеопазване и образование.

  Най-голям брой студенти завършват във Великобритания – над 770 хиляди, във Франция – над 740 хиляди, Полша – над 550 хиляди, Германия – над 520 хиляди. В рамките на Европейския съюз най-малко са завършилите студенти през 2014 г. в Люксембург – едва 1800, Малта – около 4000 и Кипър – около 8000.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top