fbpx
Начало » Бакалавър » Без предварителни изпити за университетите

Без предварителни изпити за университетите

  • bobi
  • 03 апр. 2020
  •  Коментарите са изключени за Без предварителни изпити за университетите

Ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса отмени предварителните изпити на някои университети. Става дума за Софийския униерситет и УНССС. Отпадат и преварителните изпити в Университета за хранителни техниологии в Пловдив. Отложени изпити има и в Пловдивския университет, Югозападния университет в Благоевград и други.

Дистанционни предварителни изпити ще направи Техническия университет в София.

Другата новина е, че се свива приемът в униерситетите. Например най-много първокурсници ще продължи да приема Софийският университет. Общо там се очакват да започнат да учат 5077 души. За сравнение миналата година са започнали 5900 души. В това число влизат бакалаври, магистри и докторанти.

Приемът в някои специалности е намален също. По-малко са местата за „Право“ – от 380 до 310 човека, както и за „Администрация и управление“, където са намалени с 20 човека и групата ще е от 99 човека. В специалност „Медицина“ намалява също от 81 места до 61, а за „Фармация“ – от 54 на 41 места.

Приемът в УНСС също е свит. Общо първокурсниците през тази година ще бъдат 2208, като миналата са били 3140, което е сериозно намаление на бройката. В направление „Икономика“ например от 2037 човека се намаля до 1519. За специалност „Право“ бройката е от 154 човека.

В други университети също има намаление на приема, но спадът на местата не е прекалено голям.

Единстввено в медицинските университети местата си остават същите, като от предишната година.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top