fbpx
Начало » Новини » Асоциацията на Кредитните Посредници в България отчита по-голям годишен ръст в ипотечните кредити от този на пазара

Асоциацията на Кредитните Посредници в България отчита по-голям годишен ръст в ипотечните кредити от този на пазара

 • Даниела Стоянова
 • 15 мар. 2023
 •  Коментарите са изключени за Асоциацията на Кредитните Посредници в България отчита по-голям годишен ръст в ипотечните кредити от този на пазара

На 23 февруари 2023 г. се състоя Годишният коктейл на Асоциация на кредитните посредници в България в Гранд Хотел София. На събитието присъстваха членове на АКПБ и представители на водещи банкови институции, сред които УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Банка ДСК, Алианц Банк, Централна кооперативна банка, Токуда Банк, Пощенска банка, Първа инвестиционна банка, Българо-американска кредитна банка, Търговска банка Д и БНП Париба Лични Финанси. Програмата включваше представяне на резултатите и тенденциите за 2022 г., и неформална среща на кредитните посредници. Вечерта бе открита от Председателя на АКПБ г-жа Мария Петкова, Заместник-председателя г-н Деян Василев и г-жа Екатерина Мишева, член на Управителния съвет. Те споделиха, че през последните години кредитното посредничество в България бележи изключителен растеж и все по-голямо доверие от клиентите, търсещи жилищни и потребителски кредити. Г-жа Петкова презентира пред гостите годишните резултати за изминалата година и отбеляза акцентите в данните.

По неофициални данни всички необвързани кредитни посредници на пазара са съдействали за отпускането на 1.65 млрд. лева ипотечни кредити.

Ръстът при потребителските кредити, реализирани с помощта на членовете на АКПБ е 50% на годишна основа за 2022 г.

Ипотечното кредитиране за 2022 г. в цифри

По данни на Българска народна банка за целия пазар за 2022 г., общите обеми нови жилищни кредити са били 5.38 млрд. лв., а за 2021 г. – 4.4 млрд. лв., което представлява годишен ръст от 22.27%. Важно е да се отбележи, че в тези обеми не се включват предоговаряния и вътрешни рефинансирания, които възлизат на 1,3 млрд. лв.

От този общ пазар обемите ипотечни кредити, осъществени с помощта на членовете на Асоциацията, нараснаха с 32.85% до 825 млн. лв. за 2022 г., спрямо 621 млн. лв. за 2021 г. През 2020 г. обемите на ипотечните кредити са били 330 млн. лв.

По неофициални данни за 2022 г., общият обем на всички регистрирани необвързани кредитни посредници на пазара (включително обемите на фирмите, които все още не са членове на АКПБ) е 1.65 млрд. лв. Годишният ръст спрямо 2021 г. се равнява на 38.65%. Следователно ръстът на пазара на ипотечни кредити при регистрираните необвързани кредитни посредници е по-голям от ръста на общия пазар.

Пазарен дял на услугата на кредитните посредници при ипотечното кредитиране за 2022 г.

Пазарният дял на регистрираните необвързани кредитни посредници при ипотечните кредити продължава да расте всяка година: от 20.5% за 2020 г., до 26.9% за 2021 г. и достига до 30.6% за 2022 г.

Потребителското кредитиране за 2022 г. в цифри

Годишният ръст на потребителските кредити за 2022 г., реализирани с помощта на членовете на Асоциацията, е 50%. В АКПБ са отчетени 156 млн. лв. за 2022 г. спрямо 104 млн. лв. за предходната година.

Пазарен дял на членовете на Асоциацията спрямо всички регистрирани необвързани кредитни посредници

Асоциацията на кредитни посредници в България се състои от 27 фирми, които представляват 29% от всички регистрирани необвързани кредитни посредници. Удивителното е, че АКПБ реализира 50% от общия обем на всички тези кредитни посредници.

Г-жа Мария Петкова, Председател на АКПБ и Управител на Кредит Чойс, сподели значимите теми, част от мисията на Асоциацията:

 • Високо качество на услугата на кредитните посредници за клиентите
 • Насърчаване на лоялната конкуренция на пазара на кредитните посредници
 • Задълбочаване на партньорските взаимоотношения с банковите институции

Тя отбелязва, че е поставено начало на сътрудничество с Асоциацията на Банките в България, което ще допринесе за реализирането на целите на АКПБ. За 2023 г. Асоциацията на кредитните посредници в България си поставя следните цели:

 • Публикуване на регулярна статистика от БНБ за обемите на регистрираните кредитни посредници
 • Атестация на кредитните консултанти с цел подобряване качеството на работа и ограничаване на нелоялната конкуренция от нерегистрирани кредитни посредници
 • Достъп до Централен кредитен регистър
 • Дигитализация на процеси за клиенти и кредитни посредници
 • Качество на услугата и равнопоставеност (Етичен Кодекс)
 • Стратегии за 2023

Асоциацията на кредитните посредници продължава да работи съгласно принципите и правилата на поведение на приетия през 2021 г. Етичен кодекс. Всеки член на АКПБ следва да спазва професионална етика, честна конкуренция и равнопоставеност при осъществяване на дейността си.

***

За Асоциацията на кредитните посредници в България

Сдружението е регистрирано в съответствие със Закона за юридическите лица с нестопанска цел, Закона за кредитите на недвижими имоти на потребители и в съответствие изискванията на Българското и Европейското законодателство. Целите на Асоциацията включват:

 • Да защитава интересите на членовете на Асоциацията и на клиентите, ползващи услугите на кредитни посредници
 • Да налага принципи и най-високи стандарти на работа на кредитните посредници в България
 • Да създава норми за етично поведение на пазара на кредитните консултации и посредничество
 • Да промотира услугите на кредитните посредници и ползите за клиентите от тях
 • Да следи за спазване на нормативните изисквания, регулиращи дейността на кредитните посредници, за коректното информиране на обществеността за предимствата и недостатъците на различните кредитни продукти, и запазване на конфиденциалността при работата с клиентите
 • Да издига престижа на бранша и професията кредитен посредник, като осигурява на членовете си достъп до специализирани обучения и информация, и създава нови партньорства с други организации от бранша
 • Да лобира за създаване и осъвременяване на нормативната база, позволяваща защита на интересите на кредитните посредници и техните клиенти
 • Насърчаване на лоялната конкуренция на пазара на кредитните посредници
 • Да анализира пазарните тенденции и нуждите на клиентите с цел развитие на услугите и конкурентните предимства на членовете си

 

Понастоящем Асоциацията се състои от 27 фирми-членки, регистрирани към БНБ като необвързани кредитни посредници в България: Кредитланд ЕООД, Фин Сити ООД, Кредит Чойс ЕООД, Нютън ипотечни консултанти ООД, Комфорт Кредит ООД, Революшън Кредит Консулт ООД, Кредит център Кредитур ООД, Ера България АД, Кредитен Център Брейн Сторм ООД, Морски имоти ЕООД, Уиннърс Ипотека ЕООД, Супер Кредит ООД, Иммокредо ЕООД, Финанс Хелп ЕООД, Привилидж Консултинг Сървисиз ЕООД, МС Корект Консулт ЕООД, Кредипорт АД, Кредит мениджър ЕООД, Кредит Брокер ЕООД, Инфинит Тръст ООД, Кредиво България ООД, Умен Кредит ЕООД, Кредит Маркет ООД, „БенчМарк Кредит“ АД, Кредит Зоун ООД, Коин Финанс ЕООД и Ню Проджект Финанс ЕООД.

Асоциацията е отворена за членство към всички регистрирани необвързани кредитни посредници от БНБ. Всеки един от членовете допринася с опит, знания, добри практики, желание за развитие и популяризиране на професията кредитен посредник.

Днес АКПБ работи в сътрудничество с 17 банкови институции в страната. Като техни партньори и в услуга на клиентите, кредитните посредници помагат всеки клиент да намери своята банка с най-подходящото за него предложение.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top