fbpx
Начало » Любопитно » Андалусия – най-веселата част от Испания

Андалусия – най-веселата част от Испания

  • netpro
  • 24 февр. 2017
  •  Коментарите са изключени за Андалусия – най-веселата част от Испания
655-402-bez-bagazh

Испанското крайбрежие е разделено на части, като всяка си има свои достойнства, история и привлекателност. В южната част на Пиренейския полуостров се намира най-ярката и най-весела част на Испания – Андалусия. Туристи от цял свят идват тук, за да се насладят на жизнерадостната приятелска атмосфера на постоянна фиеста, да се докоснат до екзотични следи от историческото минало и да се запознаят с испанските традиции. Край Андалусия срещат си правят Атлантическия океан и Средиземно море.

Андалусия е автономна област в Испания. Състои се от осем провинции: Хаен, Кордоба, Севиля, Алмерия, Гранада, Малага, Кадис и Уелва. Столицата е Севиля, където е седалището на местния парламент, а съдебната палата се намира в Гранада.

Природните дадености на Андалусия са силно интригуващи и непредсказуеми дори за въображението на най-опитния пътешественик. Величествени скали, широки плодородни равнини, блата и пустиня се сменят като различни декори.

Испания е уникално място, където студените планински върхове са в мирно съседство с топлите средиземноморски плажове. Като природно-географска даденост това е най-топлият регион на Европа, и следователно брега на топлото Средиземно море – тук има много слънце, омайни пейзажи, привлекателни плажове, огромни масиви от маслинови дървета и лозя – много лозя.

Забележителната природа на Андалусия е съчетана с впечатляващо хилядолетно историческо и културно наследство на финикийци, римляни, вестготи, маври и испанци.

Красивите андалуски градове със своите паметници, крепости, дворци, замъци и храмове пренасят до съвремието духа на всички цивилизации, оставили следа тук. Осезаемо е усещането как минало и настояще взаимно се обогатяват, за да дадат на поколенията връзката с историята на една велика империя.

Дълги векове Андалусия е била под влияние на арабите. По тази причина науката, изкуствата, селското стопанство – всичко тук бива привнесено именно от арабската цивилизация.

На арабите се дължат и множество нововъведения – хартия, водни помпи, вятърни мелници, нови аромати и вкусове. В края на 15 век Гранада е завладяна отново от католиците.

Днес в Андалусия перфектно са запазени много древни паметници. Тук можете да видите Арабски кули от 11 век, средновековни крепости и красиви катедрали.

Местната архитектура абсорбира характеристики на културите на народите, които живеят или са живели тук. Още на влизане в Андалусия, първото, което веднага привлича поглед, са така наречените „бели села“.

Къщите им са разположени в близост до скалите, плътно сгушени една до друга. Практичната логика на местните жители да боядисват всички къщи в бяло е, да се спасят от яркото слънце.

За повечето туристи Испания е песни, фламенко, корида и вино. И много вкусна храна. Андалуската кухня комбинира различни световни кулинарни традиции.

Маврите научават жителите на Андалусия да ядат бадеми, цитрусови плодове и ориз. Именно тук е изобретено гаспачото, която днес се приготвя от домати, ябълков оцет, чесън и зехтин, но преди доматите да се появят в Европа, тук за студената супа гаспачо са ползвали бяло грозде.

Накратко, от Андалусия тръгва всичко онова, с което Испания се слави по света.

Източник: www.vesti.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top