fbpx
Начало » Новини » Англия: Деца в училищата гладуват

Англия: Деца в училищата гладуват

  • bobi
  • 09 дек. 2022
  •  Коментарите са изключени за Англия: Деца в училищата гладуват

В Англия ситуацията не е много розова. Разходите за живот стават все по-високи и това кара много семейства да не могат да се справят с финансите. Едно разследване прави BBC News, в което се опитва да разговаря със семействата и училищата, за да разбере децата дали успяват да учат в благоприятна среда без много средства.

Семейство Раза е един пример. Татко Али и майка Симран имат 8 годишна дъщеря, като живеят в къща в Брадфорд. Отопление нямат, защото е изключено. Семейството не може да се справи с нарастващите сметки, а Али споделя, че се справят с живота, но не много добре.

Али е търговец на едро. Купува плодове и зеленчуци и след това ги продава. За съжаление кризата удря жестоко малките местни магазини и те спират да купуват от него. Някои фалират. На други цените са им вече високи. И така печалбите намаляват.

Затова Али започва да продава и тоалетни ролки на ниски цени. Отново на хранителните магазини. Но и това не върви особено… А това всичкото е удар по малката Алиша.

„Всички цени са изключително високи. Инфлацията е жестока“, споделя Али.

И така стигаме до Алиша, за която няма училищен обяд. Родителите ѝ успяват да си го позволят 1 или 2 пъти в седмицата. Всяко нейно хранене е 2.10 паунда, а това е непосилно за семейството. Затова Али и Симран хранят обилно дъщеря си на вечеря, за да може тя да не огладнява през целия ден… което е много трудно осъществимо.

И не само това семейство е така. Мнозина едва преживяват. По тази тема говори и проф. Сю Джеб, който е председател на Агенцията за хранителните стандартни и водещ експерт по храненето. Според него има и друг казус – дали училищния обяд си струва парите.

„Притеснявам се, че кризата с разходите за живот ще се превърне и в криза на общественото здраве“, споделя проф. Джеб. „Ние трябва да сме сигурни, че скъпата храна в училището наистина си заслужава – че е питателна и здравословна.“

По принцип в Англия децата от 1-ви и 2-ри клас получават задължително безплатно хранене в училище, но за по-големите деца тя се плаща. Само семействата с изключително ниски доходи получават безплатна училища храна и за по-големите деца. А за Алиша трябва да се плаща.

Алиша осъзнава ситуацията. Тя споделя пред BBC, че и се иска родителите ѝ да успяват да си позволяват всеки ден да се храни в училищния стол и да не се налага да яде пакетиран обяд от студени остатъци от вечерта. В училище имало топла храна и ден за пица в петък.

Директорът на училището пък споделя, че само 1 ден в седмицата има пица, а през останалото време всичко е здравословно. А дори и пицата върви със салата, за да може и зеленчуци да се ядат, дори при хапването на нездравословни храни.Въобще философията на училищата в Англия е да се ядат плодове, зеленчуци, кисело мляко, сирене. Все здравословна храна. Отдавна вече бърза преработена храна не се предлага в училищните заведения. Както знаем, в Англия има национални стандартни за здравословната храна, които държавните учреждения трябва да спазват.

Като последна мярка, в училището, в което учи Алиша, останала храна, която не се е консумирала, се предлага в края на деня, ако някой иска – да я вземе за вкъщи. Така това е една минимална помощ за семействата… които за съжаление изнемогват…

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top