fbpx
Начало » Бакалавър » Академичният съвет и Студентски съвет обединяват сили за разрешаване на финансовите проблеми на СУ

Академичният съвет и Студентски съвет обединяват сили за разрешаване на финансовите проблеми на СУ

  • netpro
  • 24 мар. 2015
  •  Коментарите са изключени за Академичният съвет и Студентски съвет обединяват сили за разрешаване на финансовите проблеми на СУ
SU pi

Вчера се проведе заседание на Академичния съвет на Софийски университет, където се коментира предварително обсъжданото увеличение на семестриалните такси. По-рано днес Студентски съвет при СУ обяви официално своята позицията  по въпроса и изнесе резултатите от първия за Университета общостудентски референдум.  На вчерашното си извънредно заседание Съветът коментира създаването на работна група, включваща студенти, преподаватели и служители, която да потърси начини за оптимизиране разходването на средства в Университета.

Студентски съвет заяви още, че е в готовност за обединени общоуниверситетски протестни действия, в които студенти и преподаватели заедно да отстояват интересите на Софийския университет пред управляващите. По-късно днес стана ясно, че по предложение на проф. Илчев Академичният съвет е взел решение (1) да замрази таксите и да ги остави в настоящия им размер, както и (2) да се създадат две работни групи:

Работна група  за   разговори с управляващите, като една от дейностите на групата ще бъде в насока промени в ЗВО, съгласно стратегията за висшето образование (Състав: 5-ма преподаватели и 3-ма студенти) и Работна група за проверка на бюджета и възможности за оптимизацията му. Съставът отново е 5 към 3.

Желанието за съвместна дейност и разбирането, което демонстрираха членовете на Академичния съвет, са посрещнати с уважение. Те са и  стимул за общи бъдещи действия между ръководството на СУ и членовете на Студентски съвет за постигане на поставената цел, а именно – разрешаване на финансовите проблеми на Университета в дългосрочен план. Студентски съвет ще продължи да информира за развитието на ситуацията, тъй като основен стремеж на Съвета е прозрачност и публичност на случващото се. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top