fbpx
Начало » МВА » Необходима ли е все още МВА дипломата? (част 2)

Необходима ли е все още МВА дипломата? (част 2)

  • netpro
  • 19 февр. 2016
  •  Коментарите са изключени за Необходима ли е все още МВА дипломата? (част 2)
Happy-Business-People-Thumbs-Up

Струва ли си инвестицията в MBA програма? Този въпрос става все по-важен предвид високите цени и нарастващия интерес към заветните три букви. Могат ли тези програми да дадат на предприемачите нужните знания и умения или те са насочени предимно към представители на големите корпорации? Тези въпроси поставихме вчера в първата част на поредицата „Необходима ли е все още МВА дипломата?“

В опита си да ви помогнем да си отговорите днес ще поговорим за учебните планове на МВА програмите и профила на кандидатите!

Какво е особеното на учебните програми по МВА

Някои се притесняват, че учебните планове на МВА програмите са станали твърде теоретични; други – че са твърде неясни и насочени към твърде тесни примери от практиката… Има спорове и относно това дали са насочени към решаване на краткосрочни проблеми или търсенето на дългосрочни стратегически решения. Дебатът как да изглеждат МВА програмите не спира.

В света има 12 000 бизнес училища и всяко има свой собствен прочит по конкретните проблеми. Това не е нещо лошо, а напротив. В спорът се ражда истината. Ако трябва да обобщим – идеална за всички МВА програма няма. Важното е самият кандидат да изведе най-важното за себе си.

Какви са повечето МВА кандидати

Вероятно повечето завършили МВА отиват в големи корпорации или започват свой собствен бизнес. Средния опит, който имат към момента на постъпване в програма е 5 години. Това означава, че курсовете са пълни с по-скоро млади и амбициозни хора, които тепърва смятат да се реализират, да израстват в кариерата и да създават свои бизнес проекти.

Не трябва да мислите, че МВА кандидатите са мотивирани от алчност или желание за намиране на по-доходна работа. Може да има и такива единици, но обикновено целта е лично удовлетворение. Независимо дали става дума за постигнати резултати или удоволствие от това да си бъдеш сам шеф. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top