fbpx
Начало » МВА » Необходима ли е все още МВА дипломата? (част 1)

Необходима ли е все още МВА дипломата? (част 1)

  • netpro
  • 19 февр. 2016
  •  Коментарите са изключени за Необходима ли е все още МВА дипломата? (част 1)
business

В недалечното минало на корпоративна Америка завършващите MBA програми бяха грабвани от големите компании преди още да са взели дипломите в ръцете си. Тези младоци движеха продуктовите иновации и маркетинга и прилагаха нови лидерски стилове. Те бяха символа на новата култура и всеки, който вземаше кариерата си насериозно се стремеше да сложи тези 3 букви на визитната си картичка.

Когато говорим за предприемачи, въпросът дали си струва инвестицията в MBA програма, става още по-съществен, защото те сами финансират образованието си. Могат ли тези програми да дадат на предприемачите нужните знания и умения или те са насочени предимно към представители на големите корпорации? Всъщност MBA програмите заслужават ли си парите и времето на предприемачите с малък и среден бизнес. Отговорът на този въпрос, не е еднозначен и решението е много индивидуално, но ние ще се опитаме да представим различни мнения, статистики, класации и впечатления на участници в програмата, така че да можете сами да вземете вашето решение.

Защо му е на един предприемач да следва МВА?

Трудно е човек да изучи всичко за бизнеса сам. Все пак казват, че умния се учи от грешките си, но мъдрия се учи от грешкитена другите. МВА е скъпа програма, безспорно, но помага много за да влезете в час с финансите, човешките ресурси и добрите практики в мениджмънта. Освен това има носи много престиж и възможности за нетуъркинг, което е изключително важно.

Всяка година около 100 000 души завършват МВА програми. Затова учебните планове се променят постоянно. В последното десетилетие бизнеса стана глобален и програмите го последваха. Международният опит в МВА става все по-важен. Студентите учат не само от лекторите, но и от колегите си! Неслучайно има толкова много международни студенти.

Успяват ли бизнес училищата да се адаптират?

Бизнес училищата се опитват и са доказали, че се справят. Макар света да се променя бързо, а университетите да са консервативни институции, науката не е. А мениджмънта в крайна сметка е наука, която се развива именно чрез иновациите на възпитаниците на бизнес училищата.

Целта на тези училища не е просто да предадат даден модел на МВА студента, а да го подготвят за реагиране в нестандартни ситуации. Така знанията не остаряват. Конкретни техники може да отпаднат, факти могат да бъдат оборени и т.н. Но веднъж придобитото умение да водиш хората и да бъдеш готов за промените може да послужи винаги. 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top