fbpx
Начало » МВА » МВА лично за Вас: Опознайте разнообразието, изберете най-доброто

МВА лично за Вас: Опознайте разнообразието, изберете най-доброто

  • Lyubina Panayotova
  • 17 юни 2020
  •  Коментарите са изключени за МВА лично за Вас: Опознайте разнообразието, изберете най-доброто

Кои топ бизнес училища може да срещнете онлайн на 4 юли?

В дигитално наситения свят, в който живеем, хората все повече ценят личния подход и персонализираните услуги. А ако смятате, че е време да направите една от най-важните стъпки в своята професионална кариера и личностно развитие – придобиване на MBA диплома (Магистратура по бизнес администрация) – адекватното съдействие при избора е от особено значение.

С вече над 15-годишна история, организаторът на изложения за MBA и магистърски бизнес програми Advent Group отново ще представи в България най-доброто от световното бизнес образование. Компанията е създател на вече установения Access MBA One-to-One формат, който дава възможност за индивидуални срещи между университети и кандидати за МВА обучение. От четири години събитията на Access MBA се предлагат и в напълно интерактивен онлайн формат, който е най-подходящ в момента, тъй като светът все още се придържа към мерки за ограничаване на пандемията от Covid-19. На тези събития, в рамките на 20-25 минути, двете страни заедно разглеждат с какво конкретна програма може да допринесе за постигането на кариерните цели на всеки един професионалист.

В допълнение, участниците в събитието могат да бъдат сигурни, че ще разговарят с представители на предварително подбрани бизнес училища, които отговарят на техните предпочитания. Интересувате се от бизнес образование във Великобритания? Онлайн събитието Access MBA е удобен случай да срещнете лично представителите на Warwick Business School или Nottingham Trent University. Търсите предприемачески фокус, който да ви помогне да развиете собствен бизнес? Програмите на Sauder School of Business (Канада) и University of Tampa (САЩ) предлагат специализации и проекти за изграждане на предприемачески качества.

Форматът One-to-One е персонализиран и цели да направи избора на MBA програма по-лесен и достъпен за всеки професионалист, който се стреми към управленска кариера. Въпреки че подготовката преди събитието и запознаването със спецификите на всеки университет прави изживяването истински полезно, експертите съветват участниците да подхождат с отворено съзнание и с любопитство към разнообразието от MBA програми. „Опитваме се да разширим кръгозора на кандидатите и да ги насърчаваме да разговарят с възможно повече училища,“ казва Джонатан Каят, който има значителен опит в международно бизнес училище, а в момента ръководи екипа на Advent Group в Северна Америка. В скорошно интервю той споделя: „Понякога обратната им връзка към нас е, че са се срещнали с университет, който не е бил в първоначалния им списък, но всъщност са провели чудесен разговор и в резултат, обмислят да кандидатстват.

Въпреки че участието във всяко събитие на Access MBA e напълно безплатно, кандидатите, които се интересуват от възможностите за бизнес обучение по света все пак трябва да изпълняват някои условия. Успешно придобита бакалавърска степен, свободно владеене на английски език и поне две години професионален опит – това са минималните изисквания, за да могат участниците да извлекат максималните ползи от събитието. Разбира се, всяка MBA програма има свои условия за прием според форма̀та на програмата и индивидуалните обстоятелства на кандидата.

Надникнете в многообразието от възможности, според които да направите своя избор.

Форми на обучение за всеки

Един от безспорните плюсове на MBA обучението са именно многоликите формати, изградени според нуждите и заетостта на кандидатите. Така например професионалистите, които предпочитат да продължат да работят по време на международното си обучение, могат да изберат задочна (part-time) програма или дори програма с дистанционна форма на обучение. Университети с установена репутация като NEOMA Business School (Франция), Warwick Business School (Великобритания и WU Executive Academy (Австрия) дават възможност на своите кандидати да посещават учебни занятия в продължение на няколко дни всеки месец. Гъвкавата структура на part-time програмите позволява на участниците да се възползват от новите си знания веднага, прилагайки ги в работната си среда още преди да са завършили образованието си.

Избирайки part-time формат, професионалистите могат да разчитат на доходите от трудовата си дейност и да избегнат паузата от една или две години в кариерното си развитие, която съпътства редовното (full-time) обучение. В същото време, няма по-автентична форма на MBA от full-time програмите. В тях се отдавате изцяло на придобиването на нови знания и умения за период от една или две години. Този вид обучение обикновено носи и най-много добавена стойност за дипломиралите се. Ако искате да се потопите в културата на университета, да се възползвате от обкръжението си от състуденти с разнообразен опит и да изпитате всички ползи на MBA, този формат е за Вас.

На 4 юли Access MBA ще представи 10 различни full-time програми предлагани от утвърдени институции като испанския IE Business School и Hult International Business School – университет с кампуси на няколко континента.

Опциите не се изчерпват дотук. Програмите Executive MBA (EMBA) са специално разработени за мениджъри и предприемачи с по-дълга и богата кариера. Средната възраст в EMBA програмите е 38 години, като тези професионалисти имат средно 14 години професионален опит и 9 години управленчески опит. Въпреки че става въпрос за вече изградени лидери, последните тенденции в бизнеса и на работното място показват, че човек се учи цял живот. Изключителната популярност на EMBA формата е доказателство, че това не е клише, а стандарт. Професионалистите, които заемат високи позиции и имат още по-амбициозни цели за личностното си развитие и за общественото благо, формират нов кръг от ценни познанства по време на EMBA обучението си. IESE Business School (Испания) и ESCP Europe са само някои от бизнес училищата, които ще презентират своите акредитирани Executive MBA програми по време на онлайн събитието. Белгийският Vlerick Business School е друга подходяща дестинация за хора, които търсят мрежа от опитни професионалисти с международен лидерски опит.

Пъстрота от региони

Докато формата на обучение на MBA определя какво и как ще научите, то местоположението е също толкова важно за личностното израстване на всеки един професионалист. Кампусът е определящ за кръга от познанства, който ще изградите, както на международно, така и на местно ниво. Бъдещите кариерни цели също са от значение при избора на регион, в който да задълбочите бизнес уменията си и да започнете да ги прилагате на практика.

Близо до България

Напълно разбираемо е, че някои кандидати предпочитат да останат близо до дома по време на бизнес обучението си. Пазарът за MBA в Източна Европа и в близост до България се развива все повече, предлагайки качествено образование в региона самостоятелно или в партньорство с международни институции. Такива са Bucharest University of Economic Studies в Румъния, работещ съвместно с канадския университет UQAM, а също и CITY College, International Faculty of the University of Sheffield, чиито part-time MBA програми се провеждат в София и Солун. Въпреки регионалното си разположение, MBA програмите държат да запазят глобалния характер типичен за тази форма на обучение чрез пътувания и специализации в партньорски кампуси по света.

Западна Европа

Благодарение на бързите темпове, с които бизнесът, технологиите, а и образованието се изменят по света, Европа също се радва на изключително разнообразие от MBA програми. Редовното full-time обучение в региона обикновено трае една година в сравнение с типичната за Северна Америка MBA продължителност от две години. Това позволява допълнителна гъвкавост за кандидатите, насочили интереса си към европейски университети.

Не може да се каже, че има конкретни специализации или учебни подходи, които се срещат по-често от други. Запазената марка на NEOMA Business School (Франция), например, е личностното развитие на участниците в програмата чрез методи като дизайн мислене (design thinking) и обучение с военноморските сили на Франция.

Северна Америка

Безспорно, САЩ и Канада са популярни дестинации за хората, които търсят автентично и задълбочено MBA образование. Струва си да проучите акредитирани институции в региона като University of Tampa (САЩ), Sauder School of Business (Канада) и Hult International Business School със своите кампуси в Бостън и Сан Франциско. Професионалистите не бива да пренебрегват и възможността да кандидатстват за стипендии с регионален или друг фокус – MBA програмите винаги търсят пъстро разнообразие от националности за своите кохорти.

Понякога богатството от програми, между които всеки може да потърси и избере най-доброто за себе си, е главозамайващо за кандидатите, поели по пътя на MBA. Личните срещи с представители на международни университети се оказват безценни именно в такива ситуации. Близкият досег с всяка програма и нейните специфики, както и възможността да получите отговори на конкретни въпроси, може да се окаже решаващ за крайното Ви решение.

Всеки участник в онлайн събитието на Access MBA на 4 юли ще има шанса да спечели безплатно посещение в университет по свой избор в подходящ период – още един полезен начин да опознаете мястото, което може да даде нова посока в кариерата ви.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top