fbpx
Начало » МВА » Кои умения, преподавани от MBA, са най-ценени от работодателите?

Кои умения, преподавани от MBA, са най-ценени от работодателите?

  • Lyubina Panayotova
  • 21 ное. 2018
  •  Коментарите са изключени за Кои умения, преподавани от MBA, са най-ценени от работодателите?

Зорница Личева за Access MBA

Съвременният бизнес се нуждае от лидери, способни да взимат решения в един бързо променящ се свят, който в наши дни претърпя пълна трансформация, навлизайки в дигиталната ера. Многобройните нови професии, появили се през последните няколко години, са доказателство за постоянно изменящия се профил на работната сила. Обработката на големи масиви от данни, машинното обучение и изкуственият интелект постепенно набират голяма популярност в света на бизнеса и в резултат бизнес академиите започват да ги включват в MBA програмите си. Въпреки че бизнес училищата се съобразяват с новите тенденции, те все пак остават верни и на онези умения, които се считат за основни и постоянно търсени от работодателите по целия свят, когато се търсят хора за мениджърски позиции.

„Меките“ умения са високо ценени от работодателите

Всяка година „Файненшъл Таймс“ прави разбор и групира качествата, които се ценят най-високо от международните компании, които наемат MBA дипломанти. Резултатите от техните последни изследвания, публикувани през септември 2018 г., показват, че т. нар. „меки“ умения – персоналните качества, които не се поддават на оценка или на обучение – са най-ценени от работодателите. Примерите включват способността да се работи в екип и сред хора от различен произход и култури. Независимо от индустрията или конкретната позиция, която един ден ще заемете, отличната екипна работа е от първостепенно значение за успеха на компанията като цяло.

Годишните изследвания, проведени от GMAC (съкращение за Комисия за провеждане и прием на изпитите GMAT) също разкрива, че международните организации търсят да наемат MBA дипломанти с добре развити меки умения. В техния доклад от 2016 г. се посочва способността на даден служител да се впише добре в културата на дадена организация като най-търсеното качество. Подобно на заключенията на Файненшъл Таймс, екипната работа и способността да се влияе на останалите също допълват трите най-важни качества за един MBA дипломант. Благодарение на предстоящото събитие Access MBA в София, професионалистите, които искат да развиват правилните умения за управленска кариера, ще имат възможност да се срещнат лично с представители на някои от най-добрите международни бизнес училища.

Събитието ще се проведе на 24 ноември 2018 г. в хотел “Интерконтинентал” (бивш “Радисън”) в София и регистрацията е напълно безплатна: на следния линк.

„Твърдите“ умения също се ценят

Без съмнение екипната работа, вземането на решения и разрешаването на проблеми са качества, които всички бизнес професионалисти и лидери трябва да възпитават. Независимо от това, вашите технически умения в никакъв случай не трябва да се пренебрегват в процеса на търсене на работа или през цялата ви кариера. Според доклада на Файненшъл Таймс от 2018 г. определени „твърди“ умения като програмиране и обработка на данни също са много търсени от някои работодатели. „В KPMG от кандидатите за позиции в киберсигурността или консултантски екипи за анализирането на данни се очаква да бъдат добре подготвени в езиците за програмиране като Python и R, както и в инструментите за визуализиране на данни като Tableau.“подчертава редакторът на Файненшъл Таймс, Патриша Нилсън.

Акцентът върху знания в науките за данните и тяхното анализиране във вашето CV или резюме със сигурност е предимство, но поднасянето на правилната комбинация от техническа компетентност и „меки“ умения е това, което ще ви направи печеливши. „Едното не може без другото.“ – посочва Хермина Куйман, мениджър по прием и кариерни услуги в Maastricht School of Management на Нидерландия.

Разлики между индустриите

Независимо от ползите на обучението в определянето на онова, което работодателите намират за ценно, възприятието на вашите умения и компетенции винаги ще зависи от конкретния контекст. Определено качество може да е много търсено от хората в дадена индустрия, докато за други сектори могат да са нужни напълно различни качества.

Тук би било интересно да проучим данните от доклада за търсените работни умения на Блумбърг. През 2016 г. Блумбърг моли работодатели да изберат пет умения, които смятат за „най-важни“ и още пет, които са „най-редки“. След това сравняват резултатите на различните сектори. Например, докато технологичните умения са били оценени като маловажни в секторите на търговията на дребно, услугите и здравеопазването, то в сектори като енергетиката и финансите са заели по-предни позиции.

Важно е да се имат предвид тези различия в предпочитанията на индустриите, както и търсенето по региони, когато решавате към кои MBA програми да се насочите. Уменията и компетенциите, които те преподават в крайна сметка ще определят как ще продължите вашата кариера след дипломирането си.

Изложението на Access MBA ще се състои на 24 ноември 2018 г. в хотел “Интерконтинентал” (бивш “Радисън”) в София. Участието е безплатно, но е нужна предварителна регистрация поне пет дни преди форума: запазете своето място тук.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top