fbpx
Начало » Бакалавър » Докторантура в Нидерландия

Докторантура в Нидерландия

  • bobi
  • 11 май 2023
  •  Коментарите са изключени за Докторантура в Нидерландия

Нидерландия е една от най-популярните учебни дестинации сред българските студенти. Мнозина от тях избират да завършат както бакалавърска, така и магистърска програма там. За някои хора обаче тези квалификации не са достатъчни за професионална реализация – това са всички онези студенти, които мечтаят да се занимават с научна дейност. На тях им трябва докторантура, понякога дори по-висока степен, за да бъдат напълно признати в сферата си на развитие. Поради тази причина в настоящата статия ще разгледаме докторантурите в Нидерландия в подробности, за да можете вие да планирате вашето обучение възможно най-отрано.

Продължителност и основни факти за програмата:

Да следвате докторантура в Нидерландия означава да прекарате минимум четири години в провеждане на собствено академично проучване и писане на дисертация. През този период работите в колаборация с вашия ръководител. Важно е да знаете, че в Нидерландия на докторската степен не се гледа като на обучение, а като на сериозна изследователска дейност – затова и кандидатите за PhD често са наети на трудов договор.

Защо да изберете Нидерландия за докторската си степен?

Нидерландия се отличава със забележителни следдипломни програми, голям избор от сфери на проучване, както и редица възможности за интердисциплинарна колаборация. Добрите позиции на нидерландските университети в световните класации до голяма степен се дължат на тяхната изследователска дейност. А с 9 университета в топ 200 списъка на QS World University Rankings за 2022 всеки кандидат за PhD може да е сигурен, че ще постигне целите си в държавата.

Място в Нидерландия Място в света Университет
1 55 University of Amsterdam
2 57 Delft University of Technology
3 110 Utrecht University
4 =112 Leiden University
5 123 Wageningen University & Research
6 125 Eindhoven University of Technology
7 128 University of Groningen
8 179 Erasmus University Rotterdam
9 =189 University of Twente

Къде можете да изкарате докторска степен:

Има три основни вида институции за висше образование в Нидерландия – изследователски и приложни университети, както и институти за международно образование. Като PhD студент можете да изкарате своята докторска степен единствено в изследователските учебни заведения, защото само те са оборудвани с достатъчно модерна за вашите цели база. В тях също така има най-голям брой специалисти, които биха могли да ви помагат по всяка стъпка на изследователската ви дейност.

Макар и докторските програми да се предлагат от изследователски университети, вашето обучение се случва или в така наречените graduate schools (асоциирани с индивидуални институции), или в research schools (често създадени от няколко учебни заведения с идеята за съвместна работа). Общо взето няма значение дали ще изберете graduate или research school – и двете опции предлагат мастъркласове, семинари, конференции и най-вече учебни програми, които сте свободни да моделирате по ваше предпочитание.

Къде можете да намерите обяви за PhD?

Повечето докторски позиции в Нидерландия се рекламират на сайтове като Academic Transfer и Study Finder, в научни издания или на табла за обяви в други учебни заведения. Ако видите докторантура, която ви интересува, най-добре се свържете директно с институцията относно процедурата за кандидатстване.

Ако имате собствено предложение за изследване и не успявате да намерите свободно място, което да отговаря на него, можете да предложите идеята си на университети или изследователски институти, които провеждат проучвания в съответната област и са в състояние да осигурят финансиране.

Прием и финансиране

Критериите за прием са строги и кандидатите трябва да имат богат опит в теорията и методите на своята област, както и призната магистърска степен. Докторантите от други страни обикновено избират да пишат дисертацията си на английски и следователно трябва да демонстрират и добро владеене на езика, преди да започнат работата по нея.

Много нидерландски докторски програми нямат фиксирани такси за обучение поради причината, че студентите биват наети като професионални изследователи. Когато пари се изискват, сумите обикновено са сравними с тези в останалата част на ЕС. Те често включват записването, надзора от ръководителя и достъпа до лабораториите и други съоръжения. Таксите за нидерландските докторанти се отнасят и за студенти от ЕС/ЕИП и Швейцария.

Имайте предвид, че всеки изследователски университет е свободен да решава колко пари да изисква. Таксите също така варират от дисциплина на дисциплина, най-вече в зависимост от това дали кандидатът се нуждае от скъпо оборудване или не. Затова проучвайте опциите си добре и непременно се запознайте с различните си възможности за финансиране.

Начини за финансиране на PhD позицията:

В Нидерландия има три основни начина за финансиране на докторантурата:

  • да бъдете наети на трудов договор като изследовател в институцията, в която ще изкарате докторската си степен;
  • да получите частна или държавна стипендия – един на шест кандидати за PhD в Нидерландия намира финансиране под формата на стипендия. Важно е да знаете, че след подаването на документи за финансова подкрепа трябва да установите контакт с преподавател в желаната институция, който да подкрепи кандидатурата ви и бъдещата ви изследователска дейност;
  • да бъдете спонсорирани от работодателя си – понякога е възможно да работите на непълно работно време, докато се занимавате докторантурата си. Ако вие и вашият работодател се интересувате от тази опция, трябва да се свържете с избраната от вас институция за повече информация.

Къде да търсите финансиране

Уебсайтът EURAXESS предоставя подробна практическа информация за изследователи (включително кандидати за PhD), пристигащи в Нидерландия. Тя обхващаща имиграционни процедури, здравно и пенсионно осигуряване, данъчно облагане и др. На този адрес можете да намерите и най-различни възможности за финансиране – https://www.euraxess.nl/.

Друга опция е да разгледате линковете към различните стипендиантски програми в официалния портал за висше образование на Нидерландия – https://www.studyinholland.nl/finances.

Предимства на нидерландската докторантура

След като дисертацията ви бъде одобрена за издаване, вие присъствате на публичната защита на вашето изследване и бивате наградени с докторска степен на традиционна церемония. Докторантурите от нидерландски университети са високо ценени поради добрите академични стандарти, асоциирани с образованието в държавата. Според методиката за сравнение на университети на QS нидерландски институции са с някои от най-добрите коефициенти за брой публикации на преподавател и за въздействие на научната дейност като цяло. Поради тази причина получаването на PhD в тази държава гарантира успешно нататъшно развитие в изследователската сфера.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top