fbpx
Начало » България » Откриха грешна задача на матурата по математика

Откриха грешна задача на матурата по математика

  • Lyubina Panayotova
  • 30 май 2018
  •  Коментарите са изключени за Откриха грешна задача на матурата по математика

Оказва се, че не само матурата по български език и литература е сгрешена. Зрелостниците, които са решавали задачи по математика на 23 май също са се сблъскали с грешна задача. В случая задачата във въпрос 18 е спорната. Тя гласи:

В успоредник дължините на по-малката страна и на по-малкия диагонал са съответно равни на 8cm и 6cm, а ъгълът между тях е 60 градуса. Дължината на другия диагонал на успоредника е равна на:
А) 45cm; Б) 8cm; В) 63cm; Г) 14cm.

Така описан успоредник не съществува. В задачата са зададени параметри на по-малката страна и на по-малкия диагонал, които образуват ъгъл 60°. Като се направи сметка, излиза, че другата страна на успоредника се оказва още по-малка от по-малката, обясняват математици пред „24 часа“.

„Задачата има за цел да провери косинусовата теорема. Това е задача, която съдържа в условието си фактическа грешка, но тя нито пречи, нито помага за решаването на задачата. Косинусовата теорема може да се приложи само за половинката на диагонала, който се търси. Задачата не е за построение“, отговориха от министерството на образованието.

77% от абитуриентите дори са дали верния отговор. Тази задача носи 3 точки. Ще се търси персонална отговорност на този, който е допуснал грешката, казаха още от министерството.

„Ученикът ще трябва да провери има ли такъв успоредник, така ще е загубил време, вместо бързо да отиде на следващата задача. Авторите трябва да дават коректни задачи, за да няма смут. Математиката не иска адвокати“, казаха още специалисти по математика и родители.

„Ако забравиш за думата „по-малката“ страна, а е просто „една“ от страните, задачата може да се реши без проблем. Успоредник обаче наистина не съществува. Има формална грешка, недоглеждане от хората, които съставят теста, и това никой не го отрича”, потвърди и шефът на Управителния съвет на Съюза на математиците в България проф. Николай Николов.

До 8 юни е срокът за проверяване на изпитните работи. Обявяването на резултатите пък е до 13 юни.

Източник: 24chasa.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top