fbpx
Начало » България » 7-ми клас смята: Вариант 2 на матурата по математика

7-ми клас смята: Вариант 2 на матурата по математика

  • bobi
  • 23 май 2018
  •  Коментарите са изключени за 7-ми клас смята: Вариант 2 на матурата по математика

В 10.00 часа днес започна националното външно оценяване по математика за учениците в седми клас, по което те пишат по втори вариант, изтеглен от журналист, определен с жребий.

Изпитът по математика в седми клас се състои от 2 модула. Първият е с 20 задачи със затворен и със свободен отговор. Продължителността му е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Във втория модул седмокласниците трябва да решат 4 задачи – 2 с кратък числов, символен или словесен отговор и 2 с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул е 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки. Максималният резултат от двата модула е 100 точки.

Заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пожела успех и на зрелостниците, и на седмокласниците. Според нея ключът към успеха на изпитите са спокойствието и натрупаните знания.

По вариант 1 работят днес зрелостниците на втория задължителен зрелостен изпит по предмет по избор, който започна в 8.00 часа. Дванадесетокласниците имат на разположение четири астрономически часа, а тези със специални образователни потребности – шест часа.

Зрелостниците можеха да избират да се явят на един от общо 13 учебни предмета за днешната втора матура. Най-много ученици са заявили участие в изпита по биология – 13 820. Английският език е посочен от 13 744 ученици, а географията и икономиката – от 6904. Над 10 000 зрелостници са предпочели вместо втора матура в дипломата им да бъде вписана средната оценка от държавните изпити за придобиване на професионална квалификация.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top