fbpx
Начало » Новини » Пускат бърза програма за обучение на нови учители

Пускат бърза програма за обучение на нови учители

Преквалификацията ще е само година, оставят и пенсионери да преподават.

 

Нова програма, по която бързо да се обучават за учители хора с други професии, подготвя образователното министерство. Тя трябва да реши проблема с липсата на достатъчно преподаватели в страната.

Преподавателите по информатика са сред дефицитните.

“Хора, които не са учители, но желаят да преподават, ще могат да получат правоспособност в рамките на една година”, разказа в сряда на депутатите образователният министър Красимир Вълчев. Новата програма за преквалификация трябва да стартира до края на годината.

„За да се осигурят достатъчно преподаватели за следващата учебна година, на някои позиции ще бъдат назначени хора без учителска правоспособност“каза още Вълчев.

 

“Втората мярка е учители да съчетават преподаването на няколко предмета. На трето място пенсионери ще останат да преподават една или две години след навършването на пенсионна възраст”, обясни Вълчев.

Недостигът на учители ще се задълбочава следващите години, въпреки че засега има резерв, предупреди той. Най-голям проблем с кадрите се очаквал след 10 години.

“Увеличаваме финансирането в по-малките и отдалечени населени места, както и в училищата и в детските градини с концентрация на деца от уязвими групи”, подчерта образователният министър.

Обществените съвети да станат по-активни и действащи органи в училищата, пък ще е сред основните цели на министерството за догодина, обясни Вълчев по време на парламентарния контрол.

Този вид съвети бяха въведени в училищата и детските градини с промени в Закона за предучилищното и училищното образование преди две години. Техните представители могат да участват в избора на директори, да приемат стратегии за развитието на училищата, да участват в работата на педагогическите съвети, да дават становища за разпределението на училищните бюджети и др.

“Трябва ли да има обществен съвет, или не – да, имаме нужда от това взаимодействие. Има нужда от участие на родителите във вземането на решения на училищно ниво и от изграждането на ефективни общности около училищата”, категоричен бе Красимир Вълчев.

 

Министерството вече преправя правилата за обществените съвети, допълни той.

Най-големите липси са за преподаватели по математика, химия и физика.

 

Засега училищата успяват да си запълват бройките.

 

Най-трудно училищата намират преподаватели по математика, химия и физика, показват данните на образователното министерство за това какви кадри все още липсват преди старта на учебната година в цялата страна.

В групата на най-търсените учители са и тези по информатика и български език.

Проблемно било още назначаването на начални учители, както и на възпитатели за задължителните целодневни занимални в началния курс и в детските градини. Засега директорите все пак успяват да подсигурят стартиращата учебна година, коментираха от образователното министерство.

През август беше отчетено, че липсват около 4000 учители в цялата страна, за да може да започнат нормално занятията. Има обаче напредък спрямо изнесените тогава данни от министър Красимир Вълчев. Последните справки на МОН сочели, че към момента незаетите места за преподаватели са 1700, съобщиха в сряда от ведомството пред “24 часа”.

В София е установена най-голямата липса на преподаватели. Все още има общо 296 незаети места в столичните училища. През август се търсеха над два пъти повече – 650 учители.

215 преподаватели се търсят в училищата във Варна, 171 в Бургас и 160 в Стара Загора.

Спрямо останалите големи градове най-добро е положението в Пловдив, където засега незаети остават 106 учителски места.

В големите градове очаквано проблемът с намирането на пълен комплект преподаватели за всяко училище е най-голям, тъй като учебните заведения са много. Но в същото време намирането на кандидати е много по-лесно в сравнение с това в по-малките градове, където банката кадри липсва, коментираха експерти от образователното министерство.

Най-критично е положението с преподаватели по дефицитните специалности в малките градове. Във Видин, Кюстендил и Разград например незаетите места са по-малко от 10, но и възможностите да се намерят кандидати за тях са минимални.

Източник: 24chasa.bg

Снимка: Google

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top