fbpx
Начало » Магистър » Кандидатстване магистър » Филип Карчев: Избрах EIT Digital Masterschool заради възможността да получиш две дипломи

Филип Карчев: Избрах EIT Digital Masterschool заради възможността да получиш две дипломи

  • Lyubina Panayotova
  • 16 дек. 2019
  •  Коментарите са изключени за Филип Карчев: Избрах EIT Digital Masterschool заради възможността да получиш две дипломи

Филип Карчев е на 26 години от Сливен. Завършва бакалавър по специалност Компютърни системи и технологии в ТУ-София, a след това и магистърската програма по Киберсигурност на EIT Digital.

 

Каква бакалавърска степен сте завършили и какъв е вашият професионален опит?

Завърших бакалавър в Техническия университет в София със специалност Компютърни системи и технологии (КСТ). Работих малко над 2 години като разработчик на мобилни приложения, преди да замина да уча магистратура по програмата на EIT Digital.

 

Защо избрахте програмата на EIT Digital? Разкажете ни повече за специалността, която изучавахте?

Въпреки че лесно си намерих работа още докато учих бакалавър, имах желание да натрупам различен опит. Още тогава имах интерес към киберсигурността и реших, че ще запиша такава магистратура. Намерих програмата на EIT Digital и ми хареса възможността да прекараш двете години в различни държави, както и че при завършването да получиш две дипломи. Освен това при кандидатстването за прием, кандидатстваш и директно за стипендия, каквато и получих, без която трудно бих покрил всички разходи.

 

Как протече кандидатстването? Има ли нещо, за което бихте обърнали специално внимание на бъдещите кандидати?

В сайта на EIT Digital Master School са описани всички необходими документи и срокове. Бих посъветвал да се обърне специално внимание на сертификата за владеене на английски език. Понеже най-разпознаваемите сертификати като TOEFL и IELTS имат определени дати за явяване на изпит. Добре е да се предвиди време за подготовка и получаване на резултатите. Доколкото знам това е първото нещо, което проверяват при селекцията на кандидатите.

 

Как протича обучението и как е структурирана учебната програма?

Самото обучение е в продължение на 2 години (3 семестъра + 6 месеца стаж), като първата и втората година са в различни университети и различни държави. Моята първа година беше в University of Twente, Холандия. Като отидеш там, ставаш редовен студент в университета. Имаш  и няколко допълнителни предмета, свързани с допълнителната специализация Innovation Management & Entrepreneurship. През това време има много организирани събития от EIT, до които всички студенти от програмата имат безплатен достъп. По време на тях имаш възможност да се запознаеш със студентите от другите университети по програмата.

Втората ми година беше в University of Trento, Италия. Тогава вече трябва да бъдеш и по-самостоятелен и от рано да си търсиш стаж на тема, към която имаш интерес и по която да напишеш дипломната си работа. Разбира се, от самия университет ти помагат в този избор.

Кое е най-важното нещо, което научихте от обучението си дотук? Разкажете ни повече за вашите професионални планове?

Най-голямото предимство на програмата според мен е, че се запознаваш с много хора от различни националности. Освен че научаваш много за предмета на специалността, имаш възможност да изградиш много полезни контакти по време на събитията, организирани от EIT.

Ставаш част от общността на EIT и след края на програмата имаш добри познати, които работят из цяла Европа. В момента съм обратно в България и работя дистанционно за една австрийска компания, в която изкарах стажа си по програмата. Очаквам да продължа своето развитие в посока собствен бизнес, което се насърчава в магистърските програми на EIT Digital.

 

Вижте още студентски разкази и видео истории, за да разберете повече за процеса на кандидатстване и магистърските програми на EIT Digital: тук!

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top