fbpx
Начало » Магистър » Магистратури в Холандия – такси и финансиране

Магистратури в Холандия – такси и финансиране

  • bobi
  • 14 дек. 2017
  •  Коментарите са изключени за Магистратури в Холандия – такси и финансиране

Холандия е сред най-популярните дестинации за получаване на висше образование в Европа. Затова в следващите редове ще ви представим полезна информация относно таксите и възможностите за финансиране на магистратурите там.

Такси за магистратури в Холандия

По-голямата част от холандските университети са държавни институции, чиито такси са регулирани от правителството. Това обяснява сравнително достъпното образование в Холандия. Магистърските такси за студенти от Европейския съюз са същите като тези за местните студенти. Студентите от ЕС, които са на възраст до 30 г. и учат редовно във финансирана от държавата програма в университет в Холандия, заплащат официално регламентираната такса за обучение, определена от правителството. Сумата е в размер на €1,951 за едногодишна магистърска програма, каквито са почти всички в Холандия. Съществуват и програми, които не са финансирани от държавата. В тях студентите заплащат т.нар.  ‘институционална такса за обучение’ (‘institute’s tuition fees’), която обикновено е по-висока от официалната такса за обучение, определена от правителството.

Други разходи

  • Разходи по кандидатстване – възможно е да платите такса за кандидатстване за магистърска програма, която е в размер на €50-100;
  • Разходи за живот – разходите за живот в Холандия са сравнителни ниски, в сравнение с други популярни образователни дестинации в чужбина. Средно ще са ви необходими €600-1,000 на месец за наем, храна и джобни.

Финансиране за международни студенти

Холандия предлага разнообразни възможности за финансова помощ на студентите, които идват от чужбина.

Заеми за международни студенти

При определени условия чуждестранните магистърски студенти могат да получат същите заеми, каквито получават и местните холандски студенти. Критериите са следните:

  • Кандидатът трябва да е живял в Холандия в продължение на 5 години;
  • Кандидатът трябва да работи в Холандия поне 56 часа на месец;
  • Кандидатът трябва да е семейно обвързан или дете на лице, което работи в Холандия за поне 56 часа на месец.

От 2015/2016 година Холандия има нова система за предоставяне на студентски заеми за магистри. Отпускат се суми в размер на до €1,016 на месец за студентите, които плащат фиксираната такса за обучение, и до €1,667 на месец за студентите в нефинансирана от държавата програма.

Стипендии за международни студенти

Холандското министерство на образованието и културата предоставя различни форми на финансиране на магистърските програми за международни студенти. Повечето от тях са стипендии, насочени към студенти от определени региони извън ЕС. Стипендиите, отпускани от университетите, в по-голямата си част също са насочени към студенти от страни извън ЕС. Някои обаче все пак предлагат стипендии и за студенти от Европа. Ето част от тях:

  • Delft University of Technology

Стипендията Justus & Louise van Effen Scholarship е предназначена за отлични международни студенти, които желаят да следват която и да е магистърска програма (MSc)  в TU Delft. Стипендиите са 3 на брой за всеки факултет и са достъпни за кандидати, които удостоверят висок успех на бакалавърската си диплома. Стипендията покрива изцяло таксата за обучение и разходите за живот две години. За повече информация: https://www.tudelft.nl/en/education/practical-matters/scholarships/justus-louise-van-effen-excellence-scholarships/

  • University ot Twente

Университетът отпуска 50 стипендии за магистърските си програми за учебната 2018/2019 година. Размерът на стипендията варира от € 3,000 до  €25,000 за една година, като за европейските студенти тя е около 3,000 заради по ниската такса за обучение, които те плащат. За да кандидатствате за стипендията, трябва първо да сте приети в една от магистърските програми на университета. За повече информация: https://www.utwente.nl/en/education/scholarship-finder/university-of-twente-scholarship/

  • Utrecht University

Университетът предлага над 15 стипендии на година за талантливи студенти, следващи една от магистърските програми във факултета по право и икономика. За кандидатите от ЕС стипендията е в размер на € 5,000 на година за тези, които плащат официалната такса за обучение, и € 17,500 на година за тези, които следват някоя от програмите с институционална такса.  Критериите отново се базират на висок академичен успех. Стипендията се отпуска за първата година и може да бъде продължена за втората при отличен успех. Тя покрива таксата за обучение и част от разходите за живот. За повече информация: https://www.uu.nl/masters/en/general-information/international-students/financial-matters/grants-and-scholarships/law-economics-and-governance-international-talent-scholarship

Материал на Милена Узунова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top