fbpx
Начало » Магистър » Кандидатстване магистър » Топ 4 алтернативни дестинации за магистратура в Европа

Топ 4 алтернативни дестинации за магистратура в Европа

  • Lyubina Panayotova
  • 05 апр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Топ 4 алтернативни дестинации за магистратура в Европа

Мислите да следвате магистратура в чужбина? В последните години се наблюдава тенденцията това да бъде популярен избор не само сред българските кандидати, но и сред останалите странни в региона.

Като вземем предвид и факта, че Великобритания все още е част от Европейския съюз и правилата за следващата академична година остават непроменени. Това на практика означава, че за сега Брекзит не е пречка пред кандидатстващите за магистратура, дори и да настъпи по време на вашето следване. Повече информация може да прочетете в материала Въпроси и отговори за Брекзит.

Други популярни дестинации освен Великобритания са Холандия, Германия и Франция – поради факта, че тези страни предлагат отлични магистърски програми на достъпни цени. По данни на Европейската комисия за 2015, близо 267 000 международни студенти всяка година следват в европейски държави в степен магистър.

Винаги обаче е полезно да оставиш съзнанието си отворено и за други възможности. В този материал ще ви запознаем с топ 4 на алтернативните дестинации за магистратура в Европа, които още от сега мога да ви издам, че изобщо не са за подценяване.

Австрия

Въпреки че е малка по население страна, Австрия приютява значителен брой международни студенти – почти 68 000 годишно. Около 50% от тези студенти са от Германия и Италия. Австрия често обаче остава в сянката на Германия при избора на образователна дестинация.

Едно от основните предимства на Австрия е, че държавните университети нямат такси за обучение към европейски студенти. Тоест образованието е безплатно за граждани на ЕС и Швейцария. Австрия също така редовно попада начело в класациите за най-висок стандарт на живот в света, а столицата Виена е определяна за най-добрия град за живеене в Европа вече няколко поредни години. Балансът между добро образование и големи шансове за кариерна реализация не е за подценяване.

Повече за образователните възможности в Австрия, може да прочетете в материала: Австрия – университети по икономика и бизнес.

Чехия

Чехия е следващото ни предложение за тези от вас, които са готови за нови предизвикателства. В страната годишно следват над 40 000 международни студенти. Освен че се намира в самия център на Европа, страната е привлекателна поради факта, че предлага безплатно обучение без такси за всички студенти, които се обучават на чешки език.

Ако пък изберете програма на английски език (или друг чужд език), тогава ще трябва да заплатите такса. Според специалността и програмата таксите за обучение са между 1 500 и 12 000 евро. Съществуват и различни възможности за финансиране, предназначени за чуждестранни студенти, които искат да учат в Чехия. Затова направете проучване, преди да заминете.

Атмосферата и образователните стандарти в местните университети ще допринесат за позитивните преживявания по време на следването ви. Неслучайно Чехия заема челни места в класациите за удовлетвореност на студентите, за справка Топ 10 студентски градчета според самите студенти.

Естония

Въпреки че в момента на година се записват средно около 2 900 международни студенти в Естония, прибалтийската страна е атрактивна образователна дестинация за магистратура. Репутацията на Естония като една от първите и най-добре развити дигитални страни в света, се отразява и в експертизата на университетските програми по информационни технологии.

Като пионер на идеята за „дигитално общество“, Естония е наистина уникално място за следване. Поради тяхната отлично разработена система за е-управление ще можете да се възползвате от този опит в областта на информационните технологии, ако решите да следвате магистърска степен в Естония. След като завършите програмата си, можете дори да се възползвате от една от няколкото държавни и частни инициативи, предназначени да стимулират растежа на start-up фирми и предприемачеството в Естония.

Дори ако вашите академични интереси са извън технологиите, Естония е чудесно място да бъдете международен студент. Естонското правителство управлява фонд за стипендии за чуждестранни студенти на стойност 350 евро месечно.

Исландия

Едно от най-екзотичните предложения в класацията е страхотен избор за по-авантюристично настроените от вас заедно с едни от най-невероятните пейзажи на планетата. Исландия е още една страна без такса за обучение в държавните университети за международни студенти за степен магистър (независимо дали сте от ЕС или извън). Единственото условие е, че дължите еднократно такса за регистрация в размер на 595 евро.

Исландия предлага много възможности за научно изследователска дейност, които не са достъпни на други места. Независимо дали сте заинтересувани от изследването на многото вулкани и ледници на острова или неговите геотермални характеристики, Исландия е наистина уникална среда, в която може да учите.

Исландия не е просто страна със страхотна природа, тя също е известна като една от най-егалитарните нации в света. Съществува и впечатляващата статистика, че Исландия има най-високата степен на грамотност в света.

Материал на Любина Панайотова

Още полезни статии:

Цената на следването на магистратура в Европа

Обучение в Европа – срокове за кандидатстване

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top