fbpx
Начало » Бакалавър » Какво да очакваме на салон „Обучение и професионална реализация“ 2019

Какво да очакваме на салон „Обучение и професионална реализация“ 2019

  • Lyubina Panayotova
  • 15 окт. 2019
  •  Коментарите са изключени за Какво да очакваме на салон „Обучение и професионална реализация“ 2019

Тазгодишното издание на Салон „Обучение и професионална реализация“ 2019, което ще се проведе на: 20 (11:00 – 18:00 ч.) и 21 октомври (10:00 до 17:00 ч.) в сградата на Френският институт в България на пл. „Славейков“ 3 с вход свободен. Събитието ще даде възможност на младите хора за среща с представители на френски висши учебни заведения и на франкофонски програми в България и за директен контакт за възможности за работа и стаж във френски компании в България и български фирми утвърдени на франкофонските пазари. Нашият екип разговаря с Бисера Коларова, отговорник Campus France/ Стипендии, Френски институт в България, която сподели какви са основните акценти в програма и как да се подготвим предварително. 

 

Г-жо Коларова, салон „Обучение и професионална реализация“ 2019 наближавa. Какви са основните акценти на събитието тази година?

И тази година основен акцент е френското висше образование. Образование, което предлага качество, международно признати дипломи и възможности за професионална реализация.

Новото на салона 2019 са програмите за професионална подготовка в различни области, предлагани от Технологичните институти към университетите Лион 1, Монпелие, Тулуз 1 Капитол. След две или три години интензивно обучение те позволяват реализация в съответната сфера или продължение на обучението в по-висока образоватерна степен.

 

Франция е водеща образователна дестинация, която привлича и доста международни студенти, но какво още ще можем да разберем на място за обучението там?

На място студентите могат да разкрият разнообразието от възможности за преминаване от една форма на обучение в друга, многообразието на профили, които предлагат базови специалност, учебни заведения адаптирани към търсенето на подходяща професионална реализация, възможности за научна и изследователска дейност.

 

На салон „Обучение и професионална реализация“ 2019 ще има представители на предприятия, които ще предложат работни позиции и стажове на млади хора. За кои области става въпрос?

Участват 9 предприятия в сферите на IT технологиите, разработване на софтуери, маркетингови проучвания, аутсорсинг както и производител на компоненти за авиационната индустрия.

 

Какви съвети имате към младите хора, за да се подготвят преди събитието?

В сайта на салона www.bulgarie.campusfrance.org са представени както учебните заведения, така и предприятията които участват. Хубаво е всеки предварително да се запознае с тях и с това, което предлагат, за да бъдат срещите ползотворни.

За срещите с представителите на фирмите е задължително предварително записване и изготвяне на индивидуален график за участие в интервютата с представителите им, всяко едно с продължителност 20 минути. Запишете се за среща: тук.

Тъй като вие работите за поддържане на френско-българското сътрудничество, какви са основните тенденции в тази посока? Колко българи заминават за обучение или работа годишно там?

Относно френско-българското университетско сътрудничество съществуват около 200 договори за обмен на студенти по програма Еразъм+ и в двете посоки – български и френски студенти се обучават в рамките на 1 или 2 семестъра съответно във френски или български университети.

В областта на научната и изследователската дейност програмата Юбер Кюриен позволява на френско-български екипи да работят съвместно по проекти в различни научни области.

Всяка година Френският институт в България предоставя стипендии за обучение на български студенти в магистърски програми и в докторантури под двойно научно ръководство. За 2019 година те са 11 на брой. Около 20 са стипендиите, които предоставяме ежегодно и за мобилност на високо научно ниво на млади научни работници и на утвърдени преподаватели и изследователи.

И за финал – кое е най-важното, какво могат да очакват посетителите на събитието?

Надявам се всеки да получи отговорите, които ще му помогнат да вземе най-доброто решение за своето бъдеще.

 

За улесняване на комуникацията с френските представители по време на салона, на всеки щанд ще присъства асистент – преводач.

?За повече подробности:  тук!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top