fbpx
Начало » Любопитно » Магистратури в Азия

Магистратури в Азия

  • bobi
  • 13 мар. 2018
  •  Коментарите са изключени за Магистратури в Азия

Следването на магистратура в Азия е все по-популярен избор на студенти, търсещи иновативни програми. През последните години държави като Сингапур, Китай, Южна Корея и Дубай инвестират значително в образователните си системи и записват голям брой международни студенти в магистърски програми. Това означава само едно – моментът е много подходящ за обучение в Азия! В следващите редове ще дадем повече обща информация за образованието  на ниво магистър там.

Международните студенти в Азия

Европейските и американските университети могат да оглавяват класациите, но срещат все по-голяма конкуренция в лицето на азиатските институции. През последните няколко години те инвестират в създаването на високотехнологични кампуси и изследването на нови научни сфери. Безспорно някои азиатски държави винаги са привличали голям брой чуждестранни студенти. В Япония, например, учат над 150,000 студенти от чужбина, което я прави седмата най-популярна образователна дестинация в света. Много от развиващите се в образованието азиатски държави са част от асоциацията ASEAN. Тя включва малки държави като Малайзия и Сингапур, които инвестират големи суми в своите университети. Броят на международните студенти в тях се увеличава значително. Сингапур, например, е дестинация с над 50,000 чуждестранни студенти.

Азиатските университети в класациите

Макар и сравнително нови, азиатските университети се представят много добре в международните класации. Една от най-известните от тях – The Times Higher Education World University Rankings 2018, подрежда университета в Сингапур (National University of Singapore) на 22-ро място в света. Това е предна позиция за всеки университет, особено за такъв, основан малко преди 100 години. Японският University of Tokyo се нарежда на 23-то място, Seoul National University в Южна Корея – на 50-то. Качеството на магистърските програми обаче не се определя само от класациите. Дори университети, които не присъстват в престижните класации, предлагат иновативни програми в голямо разнообразие от научни области. 

Европейски университети в Азия

Освен отличните местни университети, съществуват опции за получаване на магистърска степен от европейски университети в някой от техните международни  клонове в Азия. Тази тенденция става особено популярна сред институции от Европа и САЩ, които основават клонове в азиатските образователни центрове. Често програмите са в партньорство с  местните университети, които предлагат перфектна комбинация от репутация на европейските институции и иновативните подходи в азиатските програми. По този начин обучението в Азия придобива още по-голяма популярност. 

Скъпи ли са магистратурите в Азия?

Няма да ви изненадаме, като ви кажем, че цената на обучението в Азия варира значително в различните държави. Факт е, че някои от най-добрите азиатски университети изискват много по-ниски такси от тези в Европа или САЩ. Япония, например, магистратурите струват между 7,000 и 8,000 евро. В Малайзия пък може да намерите програми за 560 долара, докато в Сингапур държавата поема таксите в някои университети, ако студентите продължат да работят там след завършване. Азиатските университети се стремят да привлекат кандидати от Европа, затова рядко таксите им за европейци са по-високи от тези за местните студенти. Съществуват и много опции за стипендии и пълно покритие на таксата за обучение.

Език на преподаване

Може би си мислите, че езикът ще представлява пречка при  обучението в Азия. Все пак азиатските езици почти не се преподават в Европа (все още). За щастие, азиатските университети предлагат разнообразие от програми на английски език. Затова за кандидатстването ще ви е необходим някой от стандартните сертификати TOEFL, IELTS, CAE. Обучението в Азия е и страхотна възможност за научаване на език като китайски или японски, особено предвид развитието на азиатската икономика и влиянието й в съвременния бизнес.

Материал на Милена Узунова

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top