fbpx
Начало » Любопитно » Магистратури във Франция

Магистратури във Франция

  • bobi
  • 06 юли 2018
  •  Коментарите са изключени за Магистратури във Франция

В момента Франция е четвъртата по популярност дестинация в света за висше образование, и то никак не е чудно ако се вземе предвид реномираната система за висше образование тук и сравнително ниски такси за обучение. Всяка година около 300 000 студенти пътуват до Франция с единствена цел да се запишат за университет и да следват мечтата си.

Системата за висше образование във Франция от пръв поглед може да се стори малко объркана. Системата е стандартизирана и разделена на три нива, което ще ви помогне да се ориентирате в нея. Студентите започват обучението си във висше учебно заведение и се трудят върху получаване на степен лицензиат, която наподобява бакалавърската степен. След това следва обучение в магистратура и степен магистър. Последното академично ниво е докторантурата. Лицензиатът обикновено продължава три години, за успешно приключване на магистърската програма трябват около две години. Докторантурата може да продължава от три години и повече.

Защо ни е да учим във Франция?

Франция винаги е била една от най-добрите академични дестинации. Въпреки, че Англосаксонските университети доминират в известна степен, което донякъде се дължи на факта, че английският се е наложил като международно средство за комуникация, определено не е вярно, че френското висше образование е с по-ниско качество от американското или това на Обединеното Кралство.

Франция има големи традиции в инженерните и техническите науки. От друга страна, хуманитарните и социални науки са почти толкова добри, особено когато разглеждате традиционно френски „специалитети“ като пост-структуралистична философия и реторика. Има няколко университета, които са значително по-отворени за международни студенти. “Sciences Po” в Париж много курсове по политически науки на английски. Наскоро основаното Paris School of Economics претендира да е сред най-добрите икономически университети в света. Обучението е изцяло на английски, а лектори са уважавани икономисти.

Предимства на обучението във Франция са:

– френската образователна система е една от най-престижните в света;

– кандидат-студентите имат право да подадат документи в до 20 университета наведнъж;

– предлагат се както варианти за студентски заеми, така и множество стипендии;

– обучението както в бакалавърските, така и в магистърските програми, е на достъпни цени – между 150 и 700 евро на учебна година;

– дипломите, които получават завършващите студенти, са световно признати;

– има възможност за работа на непълен работен ден по време на следването

– всички студенти от Европейския съюз имат равен достъп на до свободните места в университетите и общежитията

– Франция е страна с богата култура, популярни музеи, галерии, множество уникални ресторанти със световноизвестни главни готвачи

Колко пари ви трябват във Франция?

Първо и най-важно: във Франция университетите са на държавно финансиране, така че таксите за обучението не са високи. Ориентирайте се разходите ви да са в рамките на €200 – €400 на година, в зависимост от конкретната програма и университета. Изключение от това правило за евтино образование са френските бизнес училища. Повечето бизнес училища са частни, затова таксите за обучението може да са над €15 000.

Второто най-важно е издръжката на живота във Франция. Тя не се отличава много от тази на повечето европейски страни. Въпреки това, в Париж, където се намират повечето от най-добрите университети, издръжката на живота е много по-висока от другите части на Франция. Освен това в Париж е много трудно да се намери жилище, защото тук плътността на населението е изключително висока за Европа. Ако планирате пребиваването си във Франция и знаете, че ще следвате в Париж, замислете се за жилището още от рано, преди есен, докато още има жилища на достъпни цени.

Голяма част от студентите предпочитат да се настаняват в студентския град Cite Internationale Universitaire de Paris в южната част на Париж. Местата са ограничени тук, затова ако искате да останете, трябва да се записвате предварително, желателно със запас – една година преди да дойдете.

Ако решите да следвате извън Париж, вероятно ще откриете субсидирани жилища и възможност за настаняване в кампуса или близо до университета в специални райони, създадени специално на чуждестранни студенти. Националната осигурителна служба за студентите (CNOUS) субсидира общежитията за чуждестранни студенти, което може също да се разглежда като една от възможни достъпни варианти за настаняване.

Магистър във Франция

Франция е добре позната в цял свят в продължение на толкова много различни неща: храна, вино, туризъм, литература, изкуство, архитектура, история … списъкът продължава, а също така включва отлични магистърски програми. Съществува голямо разнообразие от световно признати университети в цялата страна, предлагащи прекрасни магистратури, а и тази красива страна е една от най-привлекателните като образователна дестинация за студенти от цял свят.

Магистратури във Франция
Университети 193
Най-стар университет Successors to The University of Paris (1160-1793)
Международни студенти 235,123
Продължителност на обучението 1-2 години
Средна такса за обучение €256
Академична година От Септември до Юни

Франция е сред лидерите в международното следдипломно обучение. Френските университети предлагат все повече и повече магистърски програми на английски език, особено в сферите на международния бизнес, мениджмънта, маркетинга, икономиката и бизнес администрацията, но и в области като международни изследвания, инженеринг, технологии и право и още много други.

Освен това има и магистърски програми в университети, които са изцяло насочени към социалните науки като Ecole des hautes etudes en sciences sociales (EHESS). За бизнес образование пък най-доброто място е Haute etudes commerciales (HEC), което е създадено през 19 век и е всъщност най-старото бизнес училище в целия свят.

Според класации пък двата университета ,които са най-силно ориентирани към чуждестранни студенти са Sciences Po Paris и  Paris School of Economics.

Студентите степен „Магистър“ трябва да знаят, че за да се занимават с научна работа, не е необходимо на всяка цена да са в някой университет, тъй като във Франция има много институти за научна работа, които често са независими от университетите. Повечето от тях са под шапката на Centre national de la recherche scientifique (CNRS).

С магистратура във Франция, завършилите имат отлични възможности за кариера в страната, както и по целия свят.

Стипендии на френското правителство в България

Стипендиите на френското правителство (BGF), се отпускат всяка година от Френския институт в България, който е изградил система от правила, валидни за всички стипендианти. Подборът на кандидатите е подчинен на приоритети, определени по взаимно съгласие от комисия, съставена от френски и български специалисти. Решението на комисията е нейно суверенно право.

Стипендиите на френското правителство се отпускат за нива магистратура (M2), докторантура под двойно научно ръководство (cotutelle), за краткосрочен престой за научноизследователска дейност на докторанти, зачислени в България  или млади научни работници, членове на български научни екипи, в области избрани от самите кандидати както и за научен престой на постдокторанти.

За магистратури с професионална насоченост, стипендията покрива периода на обучение и задължителен стаж (3 месеца в най-общия случай) и се отпуска максимално за 10 месеца. При удължаване на престоя, автоматично отпада статута на студента като стипендиант на френското правителство и той задължително сключва нова осигуровка във Франция.

За магистратури с научна насоченост (без включен задължителен стаж) отпуснатата стипендията е с продължителност 10 месеца. Студентите завършили такава магистратура и желаещи да запишат докторантура под двойно научно ръководство, могат отново да кандидатстват за стипендия, след изтичане на 3 години от получаването на предходната стипендия.

Материал на Борислав Борисов – Bobby

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top