fbpx
Начало » България » Магистратура в Германия: планирай, организирай … и дишай дълбоко!

Магистратура в Германия: планирай, организирай … и дишай дълбоко!

  • bobi
  • 30 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Магистратура в Германия: планирай, организирай … и дишай дълбоко!

Замислих се насериозно за магистратура в чужбина едва месец и половина преди обичайното време за подаване на документи – доста късно за подобен план. Голяма преднина в напредварата с крайните срокове имах обаче от продължителното и задълбочено четене на списание „Образование и специализация в чужбина”, както и на магистърския справочник „Postgraduate Education 2012”. Бях напълно запозната с типовете висши учебни институции в Германия, езиците на преподаване, таксите, разноските за живот и така нататък. Без подобна „предварителна подготовка” не препоръчвам на никого да се сеща, че ще кандидатства в чубжина последния месец преди крайните срокове!

Стъпка 1: Изборът (Планирай)

Ако страната-дестинация е ясна – в случая това е Германия, остават все пак два въпроса, откъдето да се тръгне при избора на магистратура: къде и какво?

Ето няколко опорни точки за всеки един ит тях:

1.       Къде …

  • … ще ми струва по-малко/ повече?

Бавария е осезаемо по-скъпа, а в Северна Вестфалия пък няма семестриални такси и картата за транспорт покрива пътуването в целия бундесланд.  Отчитайте особеностите на административните единици в Германия, защото те са доста автономни.

  • … имам познати?

Стартът от нулата е наистина труден, а въпросът с жилището – повече от предизвикателство. Не е лоша идея да си потърсите „подкрепление” и да се настаните в близост до някой ваш познат.

  • … имам  добри възможности?

Различно развити водещи отрасли или пък централата на популярен концерн могат да се окажат добра причина човек да се позиционира в даден град/ област.

  • … ще си живея добре?

На север е студено, на запад вали постоянно – не, че прогнозата за времето трябва да диктува живота, но климатът определено оказва влияние на психиката, така че хвърлете едно око на средните годишни температури в Уикипедия.

2.       Какво … ще уча?

Тук систематизирането е доста по-лесна задача. Удобен сайт, който ми помогна да заложа критериите си и да разровя „отведнъж”  над 1 700 магистърски програми, е порталът http://www.mastersportal.eu

Стъпка 2: Кандидатстване (Организирай)

До колко университета да бъде сведен изборът, е лично решение. От гледна точка на факта, че за всеки университет се изисква задълбочено четене и подготовка на необходимите документи, а и отчитайки все пак финансовият фактор, смятам, че 3 или 4 варианта са предостатъчни. Оттук следва по-сложното – да подготвите точно това, което искат от вас, защото имате ли го, в общи линии няма причина да не бъдете приети.

  • Профил на специалността: тъй като при магистратурата става дума за надграждащо обучение, релевантността на бакалавърската степен е от може би най-решаващо значение.  Разровете наистина добре, защото тези неща не стоят на първата, нито дори на втора вътрешна страница на сайта, обикновено са свързани с активен линк към дума в края на дълъг текст.
  • Личен контакт: всеки университет има доста всеотдаен (по моите лични впечатления) отдел за чуждестранни студенти. Задължително влезте във връзка с тях, профилактично поискайте цялата необходима информация отностно кандидатстването и изискванията към чужденци. На по-късен етап този контакт може да е решаващ, когато преговаряте за срокове или други административни пречки (защото и това се случва доста често).
  • Документите: те със сигурност трябва да включват

Диплома за висше образование (не е проблем да не сте си я получили, тогава се кандидатства с уверение, но трябва да го изкомуникирате с университета)

  • Академична справка (с най-много един липсващ семестър – т.е. последния)
  • Диплома за средно образование
  • Сертификат за владеене на немски език
  • Формуляр за кандидатстване на съответния университет

Често университетите искат и английски език на ниво В2, тъй като може да има смесено преподаване на двата езика, или пък материали за четене на английски

Обикновено се искат легализирани копия. Уточенете с университета какво точно трябва да изпратите – възможностите варират от обикновени копия (при положение, че по-късно представите лично оригинали) до легализирани по официалната процедура удостоверения.

При езиковия сертификат по немски език легализацията означава заверка на копието в немското консулство в България (процедурата се извършва за 24 часа и е платена).

Стъпка 3: Immatrikulieren (Организирай … и дишай дълбоко!)

Да предположим, че всичко е минало добре, спазили сте си сроковете и в края на август/ началото на септември получавате добрата вест. Или не?

В процеса по записването имате два основни помощника, които не трябва да забравяте: електронната поща и телефонът. Първото, за което може да ги приведете в действие, е ако вече е крайно време да получите някакъв отговор, но това не се случва.

Обратно на очакванията за „немска точност”, университетите не са много бързи в изпращането на тези писма, така че в случай на забавяне, пишете, звънете и настоявайте. След като все пак получите потвръждението, започнете с най-важното – как ще се запишете. Лично или с документи по пощата – зависи от университета.

В случай, че може да изпратите документи по пощата, помислете за това – след като извършат процедурата по записването (неясно колко време) и  изпратят вашите студентски документи отново по пощата, тя ще дойде в България след 2-3 седмици. Имате ли толкова време до началото на семестъра? Ако нямате, най-добре си купете по-ранен самолетен билет.

Оттук нататък ще трябва да се погрижите за:

– Всички документи, които не сте изпратили при кандидатстване, а се изискват при записване (както и сроковете за техния превод и евентуална легализация). В краен случай при драстично разминаване на сроковете, говорете с новия си университет. Имат склонност да правят компромиси понякога.

– Здравна застраховка: Задължително е да си извадите ЕЗОК-карта, но тя не покрива здравното осигуряване на редовните български студенти в Германия. Необходимо е потвърждение на немска здравна каса (AOK, GEK, Ikk и др.), че наистина сте осигурено лице в рамките на ЕС. Пишете/ обадете се в най-близката по район и уточнете как да ви бъде издадено удостоверението.  Отново за сроковете – ако няма време да ви го пращат до България, ги помолете да го изготвят и да го вземете на място от тях. Отделно трябва да координирате с българската здравна каса удостоверяването на студенството ви, за да продължи да ви осигурява българската държава.

– Жилище: ако нямате приятел, при когото да се настаните на първо време, вероятно е твърде късно за свободно място в общежитие. Но все пак потърсете помощ от университета – те трябва да предложат информация  и варианти за временно настаняване (това не значи обаче че ще е евтино). Жилище по интернет не може да си намерите. То така или иначе е може би най-мъчното нещо, свързано с преместването в Германия.

– Банкова сметка, адрес: все неща, за които ще ви питат. В началото може да живеете без банкова сметка, скоро обаче потребността за такава ще възникне. По належащ е обаче въпросът къде да ви изпращат документите, когато започват да се появяват такива със записването ви? Изпозлвайте адреса на приятел, или в краен случай може да си наемете кутия в пощенска станция.

Изброени наведнъж, всички стъпки по кандидатсвтането (а със сигурност съм забравила някои) изглеждат наистина голямо главоболие. Със сигурност си е такова, но само на моменти. Мотивацията на заминаването в чужбина е доста решаваща точно в тези моменти J

Най-важният извод, до който стигнах с немските институции е, че каквото и да се е случило или объркало, насреща ми има човек, с който да го изкомуникирам и за мен ще бъде положено усилие и проявено разбиране, така че да получа това, което съм поискала. Последното, трябва да отбележа – съвсем не го очаквах от Германия, но е абсолютен факт. Така че – успех с кандидатстването и на вас!

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top