fbpx
Начало » Магистър » Кандидатстване магистър » Как да си изберем най-добрата магистратура?

Как да си изберем най-добрата магистратура?

  • Milena Uzunova
  • 31 авг. 2017
  •  Коментарите са изключени за Как да си изберем най-добрата магистратура?

Ако Ви предстои да завършите бакалавърска степен и ви се иска да продължите с магистратура, е хубаво да си зададете няколко важни въпроса, за да може да направите най-добрия избор.

Какъв вид програма да избера?

– за професионалисти или за новаци. Някои магистратура са предназначени за хора, завършили подобна програма в бакалавърската си степен, докато други са за непрофесионалисти, тоест за такива, които ще започнат обучението си в нова област.

Надеждност на програмата и бъдещи възможности

–         дали университетът, който сте си избрали, има добра репутация в дадената област. Не е важно да отидете в най-добрия университет, а в този, който предлага най-доброто образование в областта, в която искате да учите. Разберете дали тази репутация се базира на национално, на европейско и/или американско ниво. Няма смисъл просто да завършите някаква магистратура в Щатите, ако планирате кариера в Европа.

–         Проверете дали преподавателите са имена в бранша си, дали ги цитират често в научните среди, дали са активни в научните си интереси.

–         Проверете качеството на преподаване и изследване в съответния университет – доколко те са сравними с тези в други подобни университети.

–         Дали по време на обучението си ще може да се свържете с престижни компании, за които искате да работите. Дали университетът има добър офис по кариерите. Как работодателите гледат на завършилите този университет?

–         Дали може да се прехвърляте в други университети? Дали университетът има реноме и в други държави, където вие бихте искали да учите или работите?

–         Има ли университетът добър алумни клуб. Проверете каква част от завършилите даденото учебно заведения работят, на какви позиции, на какви заплати.

–         Дали дипломата, която ще получите при завършването си, е призната в страната, в която планирате да работите или да продължите образованието си.

Изисквания и кандидатстване

Важно е да знаете, че е желателно всяка институция да има свои собствени изисквания за магистърските си програми.

–         Отговаряте ли на изискванията за кандидатстване? Каква информация ще Ви е необходима, за да отговорите на тези изисквания.

–         Дали кандидатстването става само по документи или е необходимо и интервю с представител на университета?

Разходи за живот и финансиране

–         ако планирате да продължите образованието си в същия университет, в който сте завършили и бакалавърска степен, проверете дали не може да се възползвате от специални намаления.

–         Проверете дали програма, за която искате да кандидатствате, отпуска стипендии, грандове, стажове или други форма на финансиране.

–         Едногодишна програма редовно обучение в повечето случаи означава по-малки общи разходи отколкото двугодишна задочно обучение.

–         Дали имате практическа (а не само законова) възможност да работите по време на обучението си?

Социални и културни въпросни

–         какви са предимствата и недостатъците на града и държавата, където планирате да продължите обучението си (разходите за живот, лесен достъп, отдалеченост, културни обичаи, ниво на престъпност и други)

–         дали ще можете да учите и живеете заедно със студенти от други националности? Дали университетът предлага общежития или съдейства за настаняването на студентите си и при какви условия?

Ресурси и инфраструктура

–         дали студентите имат постоянен достъп до библиотеката, компютърните зали и различните лаборатории?

–         Дали има административен център, който да съдейства на студентите по различни въпроси и доколко активен е той?

–         Дали университетът е добре оборудван в съответната дисциплина? Дали се използват виртуални технологии (например онлайн бази данни)?

–         Дали студентите имат лесен достъп до преподавателите?

–         Ако имате преподавател, на който държите, то проверете дали той ще ви преподава?

–         Колко големи са групите, в които ще бъдете? Малките групи са за предпочитане, защото така ще ви се обръща повече внимание.

–         Какви допълнителни услуги се предлагат на студентите – обучение по дадени езици, кариерни центрове, персонално развитие, личен консултант?

материал на Наталия Кирилова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top