fbpx
Начало » Магистър » Кандидатстване магистър » Как да изберем успешно магистърска програма

Как да изберем успешно магистърска програма

  • Lyubina Panayotova
  • 14 дек. 2017
  •  Коментарите са изключени за Как да изберем успешно магистърска програма

Ако завършвате бакалавър и ви предстои кандидатстване за магистърска степен, изборът на специалност е въпросът, който стои пред вас на дневен ред. Много са факторите, които трябва да вземете предвид, преди да преминете към следващата стъпка на кандидатстването. Освен сферата, в която искате да се специализирате, е добре да обмислите решението на неизвестните като университет, локация, разходи и финансиране, бъдещата кариера, която ще преследвате. В помощ на вашите търсения ето списък с нещата, които е добре да направите и тези, които по-добре да избегнете  при избора си.

+ Помислете какво искате и защо

Какво искате да получите от образованието си в магистърска степен? Трябва сериозно да обмислите перспективите пред вашата кариера – дали искате смяна на професионалното поприще и дали ще ви трябва диплома затова, дали дадена програма ще ви даде нужните предимства, които ще ви осигурят стремглаво кариерно развитие или добро заплащане, дали инвестицията в образованието си заслужава. Щом си изясните целите, които имате в дългосрочен план като професионалист, ще имате по-ясна представа каква специалност и програма да изберете.

+ Уверете се, че сте водени от правилните мотиви

Много студенти просто се наслаждават на студентския живот и удължават следването си с идеята да отложат започването на работа и сериозните задължения за по-дълго. Това обаче далеч не е най-правилната стратегия. Ако не знаете какво искате да правите с живота си и за каква кариера си мечтаете, по-добре си вземете една година почивка от следването. През това време може да се посветите на по-добро проучване какви са възможностите пред вас, можете дори да започнете работа в сферата, за да прецените дали на практика образованието, на което възлагате надежди е наистина вашето призвание.

+ Посетете университетски събития

Изложенията на университетите са изключително полезно място за среща с представители на висшите учебни заведения, по време на които можете да зададете всички въпроси, които ви интересуват. Това е мястото, на което ще разберете от първо лице детайли за програмата на обучение, както и за изискванията за прием или дали бихте могли да ги изпълните. Полезно ще е, ако имате възможност да посетите също дните на отворени врати в университета, където ще може да добиете реална представа за условията в кампуса.

– Не прибързвайте във взимането на решение

Избраната от вас програма може да бъде скъпа и изискваща цялото ви време на разположение. Така че обмислете добре решението си, като прецените наистина какво желаете и ползите за вас. Какво и да изберете, първо направете проучване.

– Не разчитайте само на университетски класации

Въпреки че класациите са надежден източник, за да прецените кой университет е престижен, трябва да вземете предвид и класациите по специалността, която сте избрали. Най-важно остава обаче дали програмата, методите на обучение, локацията и студентския живот ще отговорят на вашите предпочитания.

– Не забравяйте за финансовия фактор

Друг фактор от процеса на кандидатстване е дали може да си го позволите финансово. Затова наистина трябва да сте сигурни в избора си, преди да направите инвестицията. Добре е предварително да имате възможността да подсигурите финансов ресурс за образованието си. Първата стъпка е да проверите сайта на избрания университет за възможности за стипендии, конкурси и студентски заеми. След това проверете и официалния сайт за образование на образователната дестинация, за да видите и други възможности за чуждестранните студенти. Когато пресмятате разходите си, изчислете и средните ви месечни разходи за настаняване, транспорт и битови нужди, за да добиете идея с какъв бюджет трябва да разполагате.

– Не подценявайте усилията, които ще положите по време на следване

Сигурно сте чували, че магистратурата и докторантската степен са по-високо предизвикателство в сравнение с бакалавърските програми. Много студенти обаче остават изненадани от натоварването и динамичността на една магистърска програма, затова ако не сте мотивирани да работите усилено и самостоятелно с по-малко насърчение и време за консултации от преди, ще останете разочаровани.

Материал на Любина Панайотова

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top