fbpx
Начало » Магистър » Как да изберем магистърска програма?

Как да изберем магистърска програма?

  • netpro
  • 27 окт. 2016
  •  Коментарите са изключени за Как да изберем магистърска програма?
masters-or-phd-lg

По време на следването за бакалавър обикновено научаваме, че начинът, по който сме си представяли студентския живот, и, малко или много, идеализиран. Дали мислим студентството като вечен купон или непрекъснато залягане над учебниците, истината е някъде по средата.

След четирите години, прекарани в университета, следва изборът на магистърска програма. Вече сте наясно, че не всичко е черно или бяло, както и че не всяка информация, минала през вас в бакалавърската програма, е изцяло полезна или изцяло безполезна.

Като цяло, изборът на магистърска програма се случва по-спокойно, по-зряло, с по-малко стрес, но не с по-малко възникващи въпроси и колебания. Ето и най-често срещаните от тях:

Искам ли да продължа да се развивам в областта на бакалавърското си образование или искам да опитам нещо различно? Това е първият въпрос, на който трябва да си отговорите. Имайте предвид, че програмите за специалисти са по-кратки от тези за неспециалисти- тоест, ако решите да смените областта, ще учите поне още един семестър.

Аз съм професионален бакалавър, мога ли да продължа с магистърска програма в друг университет? Да, може. Тригодишното обучение и дипломата за „професионален бакалавър“ не е проблем за това да учите магистратура, но за вас програмата ще бъде с два семестъра повече.

Да избера програма в университета, в който получих бакалавърската си степен, или в друг?  Изборът на друго учебно заведение и, като цяло, друга среда, дава възможности да сравните обучението, отношението, условията.

Да уча в български или чужд университет? Магистърската програма в чужд ВУЗ е един полезен опит и възможност да сравните и да прецените реалното качество на българското образование. Съвместна програма обаче е най-добрият вариант- повечето от тях са с частни университети в България, ориентирани са директно към бизнеса и при завършването им получавате дипломи и от българския, и от чуждия партньор.

Мога ли да получа студентско кредитиране и за степен магистър? Да, можете. Условията са същите както и за бакалавърските програми.

Редовно или задочно обучение? Изберете програма, която предлага и двете. Тъй като повечето млади хора работят, докато учат магистратура, проучете внимателно изискванията за присъствие и възможностите за лекции в почивните дни. Дори и да започнете редовно обучение, информирайте се дали може да се прехвърлите задочно.

Държавна поръчка или платено обучение? У нас в повечето случаи магистърските програми, които имат възможност за държавна поръчка, са за специалисти. На конкурсните изпити може да се яви всеки, но на практика достатъчно високи оценки получават само бакалаври от същата област, най-често и от същото учебно заведение.

Не е задължително магистърската програма да продължава бакалавърската, но е важно те да се допълват.  Тоест, не ви препоръчвам комбинацията бакалавър по математика и магистър по радиожурналистика например.

Ориентирайте се още в трети курс. Съберете информация за програмите, които ви интересуват – университети, които ги предлагат, конкретни учебни планове, такси. Срещнете се с техни представители или, ако нямат такива в България, изпратете им въпроси чрез контактната форма на сайта.

 

 

 

Автор: Евелина Дончева      

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top