fbpx
Начало » Магистър » До Брюксел и назад… с магистърска програма

До Брюксел и назад… с магистърска програма

  • netpro
  • 29 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за До Брюксел и назад… с магистърска програма
IMGP0193 opt

Камелия Игнатова е Маркетинг и ПР експерт в компания за експресен транспорт TNT България, където работи от 1999 г. Има опит и в организирането на събития за Световната програма по прехраната към ООН. Завършила е бакалавърска степен по Маркетинг във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. В момента следва  магистърска програма по Институционален маркетинг и ПР към Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.

През м. февруари 2013 г., като новоизлюпена майка на едно дълго чакано бебе и стимулирана от държавата с добра финансова подкрепа реших, че е време да реализирам отдавна планираната магистърска степен в моето образование. 

Предвид завършената ми бакалавърска степен по Маркетинг и над 10-годишния ми опит като комуникационен експерт в международна компания, логичният избор беше да потърся специалност в сферата на маркетинга и ПР-а. 

Не след дълго търсене попаднах на новата тогава магистърска специалност „Маркетинг и връзки с обществеността в образованието, науката и културата“ към Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.
Зад това дълго название обаче, всъщност открих единствената по рода си в България едногодишна програма за обучение на бъдещи експерти и мениджъри в т. нар. „Институционални комуникации“. Програмата ме привлече не само с ефективния си срок на продължителност, но и със следните допълнителни възможности за обучение и квалификация към нея:

– Преддипломен стаж, заложен в учебния план, който се провежда в най-значимите български институции: Президентство, Парламент, Министерски съвет на Република България, Национална библиотека, Национален статистически институт, Национален исторически музей и др. национални медии и водещи образователни, културни и научни институти;

–  Възможност за участие и в мобилност по програма Еразъм;

– Възможност за включване в допълнителни стажове и практики, ежегодно организирани в: Германия – в бизнес организации, търговско-индустриални камари, общински и областни администрации; Русия: Москва, Санкт-Петербург; Брюксел – в европейските институции.

В началото на ноември 2013г. станах част от групата от 36 човека, които заминаха на едноседмичен стаж в столицата на Европа – Брюксел. Варненски свободен университет е единственият в България, който за десета поредна година организира този стаж. В него взеха участие студенти от следните специалности: „Управление на проекти, финансирани от ЕС”, „Управление на международни бизнес проекти”, „Европейска администрация”, „Маркетинг и ПР в образованието, науката и културата”, „Реклама и ПР в управлението на бизнеса” и „Финансов и банков мениджмънт”.

Първата ни визита беше в Комитета на регионите – гласът на местното самоуправление в ЕС, съставен от представители на регионалните и местните власти в Европа. Това е една от по-малките в институционалната йерархия организация, но заедно с Европейският икономически и социален комитет образуват най-важните консултативни органи в ЕС.

Комитетът на регионите (КР) дава възможност на регионите на Европа да имат думата при вземане на политическите решения в ЕС и следи за зачитането на регионалната и местната идентичност и на регионалните и местните способности и нужди. Съветът на ЕС и Комисията са длъжни да се консултират с КР по въпросите, които касаят местното и регионалното управление, напр. регионалната политика, околната среда, образованието и транспорта.

Лекция ни бе изнесена от г-н Александър Попов, представител на комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания (EDUC) в КР. Той направи подробна презентация за организацията, нейната структурата и области на действие. Беше ни представена и платформата на КР за наблюдение на стратегията „Европа 2020“, съставена от над 150 региона и градове от всички държави членки на ЕС.

По отношение на процеса по комуникации на КР повече подробности научих от персоналната си среща с г-н Бранислав Станичек, администратор в дирекция „Комуникация, преса и протокол”. Той разказа за ежедневната си работа в следните сфери:

–          Комуникация с преса, телевизия и 100 000 европейски регионални и местни органи чрез бюлетини, интернет и аудиовизуални медии;

–          Организиране на около 200 конференции всяка година – Европейска седмица на регионите и градовете; Срещи на високо равнище на КР и т.н.

–          Съдействие при организацията на 600 посещения на групи всяка година с общо 16 000 участници;

–          Изготвяне на различни печатни и електронни публикации на всички езици на ЕС.

–          Организация на 350 местни прояви под наслов „Европа в моя регион/град“, които  пренасят дебатите от  Брюксел на местна почва до 30 000 души в над 30 страни.

От изброените дейности най-голямо впечатление ми направи споделеният личен опит по организацията на  събитието „Европейска седмица на регионите и градовете – ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ”, която КР от 10 години организира ежегодно заедно с Европейската комисия. Общо 200 регионални и местни власти, 200 региона и градове, 100 семинара, 6000 участници и 600 оратори превръщат ДНИТЕ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ в най-голямото годишно събитие в регионалното и градско развитие.

След КР ни предстоеше посещение в Европейската комисия (ЕК) – една от най-важните институции в ЕС, част от т.нар. „Институционален триъгълник”: Европарламент-Еврокомисия – Съвет на ЕС.

Тук групата ни беше посрещната от г-жа Десислава Великова, юридически съветник в Генерална дирекция „Комуникация” (DG COMM) на ЕК. Презентациите, които ни бяха поднесени, обхванаха следните теми:

–          Въведение към Европейските институции и ролята на Европейската комисия;

–          Организационна структура на ЕК – генерални дирекции, служби и агенции;

–          Възможностите за професионална реализация в Европейските институции.

Специално внимание беше отделено на проекта Младежта в действие“ –  рамкова програма, част от стратегията Европа 2020с 4 основни направления:

–     Интелигентен и приобщаващ растеж в рамките на учене през целия живот;

–     Увеличаване дела на младите хора, участващи във висшето образование;

–     Подобряване на качеството на висшето образование, насърчаване на повече мобилност, реформа на висшето образование, въвеждане на система от критерии за съпоставяне на резултатите постигнати от университетите;

–     Подкрепа на ЕК за учебната мобилност.

В централната сграда на Европейската комисия, наречена „Берлимон” се намира седалището на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, отговаряща за ресор „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи”. Тук, за моя голяма радост, успях да осъществя втората си лична среща с нейното прес-аташе Ирина Новакова (бивш кореспондент на в.Дневник и  в.Капитал за ЕС от 2006 г.).

За мен лично това беше една от най-вълнуващите срещи. Благодарение на Ирина имах възможността да посетя залата, където председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу веднъж седмично заседава със своите 26 комисари! Визитата ми завърши с посещение на приемния кабинет на еврокомисар Кристалина Георгиева, чиято стена беше отрупана с множество снимки от нейната активна дейност за справяне с кризи по целия свят.

 

Следващата поред визита от програмата на стажа ни беше в Европейския парламент.

 

Европейският парламент (ЕП) е единствената пряко избирана институция на ЕС. Той представлява 500-те млн. граждани на държавите-членки.

Груповото ни посещение в Европарламента беше осигурено от екипа асистенти на българския евродепутат Евгени Кирилов. Лекция за устройството, целите и дейността на ЕП ни беше изнесена от г-жа Светла Танова, отдел „Посещения и семинари”. Специален акцент в презентацията беше видеоклипа за старта на комуникационната кампания за Евроизбори 2014 г. под надслов „ДЕЙСТВАЙ. СЪДЕЙСТВАЙ. ВЪЗДЕЙСТВАЙ.”. В последствие, този клип ми даде и идеята за темата на магистърска ми теза, която ще защитавам по-късно тази година.

 

Програмата ни продължи със среща – дискусия с евродепутата от левицата Евгени Кирилов. Той обсъди с нас актуални теми от работата на ЕП и отговори на поставените му въпроси. Кирилов подчерта, че в бъдеще няма да е важно само парите от европейските фондове да се усвояват, а ще се държи много по-голяма сметка на резултатите, които се постигат от използването на тези фондове. Нуждата от подготвени кадри, според българския евродепутат, няма да намалее в бъдеще, а напротив – ще се увеличава. Той изрази надежда, че като добре подготвени млади хора, участващите в срещата студенти ще намерят достойна реализация и че дори някои от нас могат след време да станат членове на Европейския парламент.

 

По традиция, в края на срещата Евгени Кирилов връчи на всеки един от нас  сертификати за успешно проведения стаж.

Имах късмет и в Европарламента да открия български експерт по комуникации, с когото осъществих кратка персонална среща и обмяна на опит – г-н Дойчин Чолаков, прес-аташе на ЕП и координатор на прес-офисите на 7 държави членки: България, Чехия, Унгария, Словакия, Словения, Хърватия, Германия и Австрия.

 

Интересна и практична беше и груповата лекция, която ни беше изнесена от г-жа Карина Ангелиева, Първи секретар (Образование и научни изследвания) в Постоянното представителство на България в ЕС – Брюксел. Тя представи приоритетите във финансирането на секторните инвестиционни програми през новия програмен период 2014-2020, с акценти в сектора на науката и висшето образование, предприемачеството и европейско партньорство за регионалните проекти. 

В Постоянното представителство успях да се срещна и с г-жа Виктория Меламед – ПР и Пресаташе. Тя сподели своя опит в ежедневната си работа като основен контакт за европейските медии, като организатор, участник и говорител в множество дипломатически срещи и събития; координатор на информационния поток от различните евроинституции за България и др.

В последния ден от обучителния курс на стажа, посетихме сградата на Съвета на Европейския Съюз (още наричан Съвета на министрите) – третата най-значима институция в ЕС.

Водещ лектор за ролята и функционирането на Съвета на ЕС беше г-жа Мария Николова, юрист-лингвист в Правната служба на Съвета. Бяхме запознати с процеса на вземане на решения в Съвета, структурата на „Обикновената законодателна процедура”, както и с основните новости в правните актове, въведени с Договора от Лисабон.

При посещението в различните институции ние бяхме посрещнати с уважение, като името на ВСУ бе произнасяно с респект, като международно признат университет, удостоен с ECTS и DS знаци за качество на своето образование.

 

Бих искала да благодаря на преподавателите, които организират този ежегоден стаж, както и на мениджмънта на ВСУ „Черноризец Храбър”, затова, че дават на нас, студентите, шанс да се запознаем с професионализма на дипломатите в ЕС, да усетим духа на работата на европейските институции, да бъдем там, където се взимат изключително важни решения за бъдещето на Европа и да се почувстваме „Единни в разнообразието”.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top