fbpx
Начало » Магистър » Докторантурите в чужбина – какво трябва да знаем за тях?

Докторантурите в чужбина – какво трябва да знаем за тях?

  • netpro
  • 23 ное. 2016
  •  Коментарите са изключени за Докторантурите в чужбина – какво трябва да знаем за тях?
640 85c7a858a584d00baaa8a22d6a557781

Все още са малко българските студенти, които решават да продължат образованието си и след магистърската степен. Пред тези, които все пак искат да имат поне титлата доктор пред името си, стои избора България или чужбина.

За придобиването на докторска степен у нас няма кой знае какво да се каже – като цяло, изискванията на университетите са еднакви – магистърска диплома, изпит върху конспект по избраната специалност и изпит по избран чужд език. Спецификата е, че, обикновено, докторантското място се обявява с идеята да бъде заето от конкретен човек.

Как стоят нещата извън пределите на България?

Имате нужда от горе-долу същите документи, като според избраната държава, ще трябва да преведете и легализирате дипломата си. В някои университети, преди да подадете документите си за желаната от вас докторска програма, ще се наложи да „защитите“ отново магистърската си диплома като изнесете доклад върху нея и отговорите на зададени от комисията въпроси. За да учите докторантура в чужбина със сигурност ще имате нужда и от езикови сертификати, най-малкото по английски.

Ето и спецификите за най-желаните дестинации за продължаващо обучение в Европа:

Великобритания. Науката в британските университети е на най-високо ниво според световните стандарти за качество. Докторантите са стимулирани да мислят креативно и независимо и имат възможността да правят научни изследвания рамо до рамо със световно признати експерти във всяка област.

Във Великобритания действа система за определяне на качеството  (QAA), която съдържа критетии като съдържание на учебния план, подкрепа за студентите, достъп до учебни ресурси и др. Получават се оценки „отличен“, „задоволителен“ и „незадоволителен“, като скалата за оценяване съдържа 24 точки, а за оценка „отличен“ са необходими не по-малко от 22 от тях.

За оценяване на нивото на научните изследвания в британските университети от 2014 насам действа нова, подобрена система с петстепенна скала. Тя е от „некатегоризиран“ до 4* и показва доколко научните изследвания са признати на световно, национално или университетско ниво.

Изискванията за прием са различни за всеки университет, като за по-добрите от тях и изискванията са завишени. За да се запишете в докторска програма, е важно да имате бакалавърска и магистърска програма в една област на познанието и добро ниво на английски.

Сертификатите, необходими за кандидатсвтане, са TOEFL или IELTS, а ако не покривате изискванията за ниво на английски език можете да се включите в някоя от подготвителните програми, предлагани от университетите.

Австрия. Любопитно е, че това е държавата с най-много Нобелови награди на глава от населението, която е бастион на културния и интелектуален успех. Австрия би била най-добрият избор за тези, които се интересуват от докторски програми в областта на хуманитарните науки. Можете да избирате между 23 държавни университета, 13 частни и 18 института по приложни науки с висока степен на автономност.

Според Болонската конвенция образователните степени в Австрия са както следва: бакалавърска, 3годишно обучение, магистърска – още една или две години след това, и докторски програми, които продължават също 3 години. В някои университети обаче още действа старата образователна система, според която продължителността на докторантурата зависи от предишното образование. Например, ако искате да се включите в докторска програма след бакалавърската степен, ще учите 4 или 5 години, а ако имате и магистратура, периодът на обучение ще е по-къс.

Докторската програма обикновено е разделена на два етапа – преди и след т.нар. докторантски минимум (ако започнете след бакалавърската степен, ще имате 2 години до този изпит, а ако имате и магистърска степен- 1 година). Докторантите участват в научни изследвания, имат задължителна литература, научават много за най-новите методи в проучванията в избраната от тях област, посещават семинари за професионално и личностно развитие.

Придобиването на степен доктор става след публична защита на собствена теза, допринасяща за науката в избраната област.

Изискванията за прием са сходни с тези във Великобритания. За повечето програми ще ви е достатъчен и английски език, но има някои, за които заължително се изисква да знаете и немски.

Сроковете за кандидатстване са различни за всеки университет, но, най-общо, за да започнете през септември, трябва да подадете документите си през декември или януари. Имайте предвид, че австрийците обръщат голямо внимание на административните процедури и е важно всички документи, които прилагате, да бъдат с официален печат на издаващата ги институция.

Необходими документи:

Диплома (за вече завършилите висше образование). Ако още не сте завършили, можете да подадете документи условно, стига дипломата да бъде готова преди започването на докторската ви степен.

Приложение с подробно описание на курсовете, преподавани ви по време на следването, и броя кредити, които сте получили от тях.

Сертификат за английси или немски език

Препоръки – могат да ви поискат такива по време на кандидатстването, така че, подгответе се предварително.

Възможно е да ви бъде поискано и кратко есе на тема „Защо избрах тази докторска програма“

За някои специфични програми – CV, портфолио, предишни дипломи

Дания. Докторските пробрами в Дания продължават 3 или 4 години. Те могат да представляват собствено проучване под ръководството на научен ръководител, както и да включват преподаване, посещаване на семинари, работа в екип. Тъй като Дания е една от най-желаните дестинации за образование в чужбина за студенти от цяла Европа, трябва да имате предвид, че конкуренцията за докторските програми е много сериозна.

Изисквания за прием:

За да кандидатствате за докторска степен, трябва да сте завършили магистърска или такава еквивалентна на нея. Да влязат в докторска програма могат и студенти, които са завършили бакалавърската си степен и една година от магистърската. Кандидатстването може да премине като интервю по телефона или лично.

За да учите в Дания, познанията по английски език са от особено значение. Кандидатите, за които английският не е майчин език, трябва да докажат владеенето му чрез сертификат.

Сроковете за кандидатстване са различни, но необходимите документи за почти всички университети еднакви и са следните:

Диплома за завършен предишна степен на образование, като избраният от вас университет може да я изисква директно от предишния, в който сте учили (това може да изисква допълнително време за уреждане)

Препоръки от университета или предишен работодател

CV и мотивационно писмо

Отдадохме дължимото на централна и северна Европа, но южната част на Стария континент е също толкова привлекателна – сякаш обаче повече за туристичека дестинация, отколкото за образование. А дали не си заслужава да погледнем на нея и като на възможност за учене?

 

Очаквайте скоро– докторантури във Франция, Италия и Испания!

 

Автор: Ева Дончева

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top