fbpx
Начало » Интервю » Q&A: Средно образование в чужбина

Q&A: Средно образование в чужбина

На 10 ноември 2018г. в София се проведе изложение „Средно образование в чужбина“, организирано от водещите консултантски агенции ЕДЛАНТА и СКАЙ ЛАЙНС. Сп. „Образование и специализация в чужбина“ беше медиен партньор на събитието. Интересът към средно образование в чужбина нараства значително в последните години сред българските ученици и техните родители. За това какви са предимствата на обучението навън, разговаряхме с някои от представителите на изложението.

 

 

Earlscliffe school

 

Клеър МакДжи

е маркетинг експерт и представител на Earlscliffe School. Частното училище предлага обучение в Sixth Form и ALevels. Намира се в Кент, в югоизточната част на Англия.

 

Бихте ли ни разказали повече за Earlscliffe Sixth Form School?

В Earlscliffe имаме доста британски, но и много международни ученици – от общо 30 различни националности. В момента при нас учат около 108 ученици от 15 до 19 годишна възраст. Всички те са при нас с амбициите да влязат в престижен университет, тъй като ние имаме забележителна репутация в подготовката за прием във висше учебни заведения.

Каква образователна система прилагате и как е структуриран учебният процес?

Обучението при нас продължава от един семестър до три години. Зависи дали учениците са тук за цяла година, за да вземат квалификация за университет или просто искат да опознаят английската образователна система, да натрупат опит, да вземат IELTS или UNESCO сертификат. Дори и да дойдат за кратък период има различни възможности за тях – да вземат GCSEs диплома за една година; A-levels диплома, която обикновено е две години, но може да бъде взета и за година и половина. Предлагаме и едногодишен курс за бизнес диплома, която също служи за директен прием в университет. При нас има възможност и да учите една подготвителна година за университет (University Foundation Year). Този курс, който е за ученици, завършили средно образование в България, които идват при нас като преход към университета, тъй като нивото им на английски не е достатъчно високо или имат нужда от допълнителна увереност и академична подготовка преди университета.

Колко български ученици имате в момента?

В момента имаме две момчета, записали едногодишен курс като подготовка за английски университет. Приемаме до 15% от една националност, затова определено ще се радваме ако има повече българи, които кандидатстват при нас.

Имате ли информация за крайните резултати на завършващите ученици?

Миналата година 60% от учениците ни взеха финалните си изпитите отлично и много добре (оценки от A* до B).  С тези резултати всички те бяха директно приети в университет.

Къде продължават образованието си вашите ученици?

Тази година учениците отидоха в много различни университети, например в University of Reading, Queen Mary University of London, Brunel University London, University College London, Royal Holloway University, University of Surrey, дори и в Les Roches в Швейцария, University of Vienna, Hawai’i Pacific University в САЩ. Правим подготовка и за SAT изпитите, така че нашите ученици освен във Великобритания могат да продължат обучението си и в САЩ без допълнителен прием.

Какви са характеристиките на перфектния кандидат за вашето училище?

Селективни сме донякъде, но също така подхождаме индивидуално към всяка кандидатура. Подкрепяме учениците, които са с по-слаба академична подготовка и имат нужда от повече насоки. От друга страна, насърчаваме и предизвикваме тези, които са по-академично надарени и искат да влязат в топ университети. Класовете ни са малки – максимум 10 ученици, което е гаранция за възможността да ги подготвяме индивидуално според техните лични качества и цели.

Abbey DLD Colleges

 

Лила Сомоджи

е маркетинг мениджър за Централна и Източна Европа за Abbey DLD Colleges. Тя е представител на група от колежи, които имат три кампуса във Великобритания – в Кембридж, в Лондон и в Манчестър. Всички те са бординг училища и учениците живеят в кампуса.

Бихте ли ни представили Abbey DLD Colleges?

Учениците обикновено идват при нас на 14 или 15-годишна възраст за една или две години. Когато навършат 16 години, имат възможност да се запишат за A-levels, което представлява двугодишна програма. Имаме три колежа, и освен учениците от Англия, които са 40%, имаме ученици от 60 различни националности. Учебната среда е мултикултурна и дава много добро усещане за това какво е да учиш и работиш в международна среда в бъдеще.

Каква образователна система прилагате и как е структуриран учебният процес?

Най-голямата разлика между нашата A-levels система и българската е, че в нея те избират абсолютно свободно какво да учат, няма задължителни предмети. Нашите ученици специализират много по-рано, така че на 16 години вече са се насочили накъде искат да се развиват. Така например, ако ученикът иска да учи медицина, ще избере предмети като химия, биология, физика, математика и не трябва да учи също история, георафия, чужд език. Най-добрите университети във Великобритания предпочитат студенти, които имат тясно специализирани знания и по-конкретно, които имат A-levels подготовка. A-levels се разпознава като златния стандарт в средното образование.

Колко български ученици имате в момента?

Тази година, тoест през септември месец бяха приети 4 нови български ученици в колежа ни в Лондон.

Имате ли информация за крайните резултати на завършващите ученици?

Много сме горди, защото тази година международните ученици имат 100% успеваемост и 45% от тях имат оценки A* и А, което означава, че ще бъдат приети в най-престижните университети и в най-търсените специалности.

Какви са характеристиките на перфектния кандидат за вашето училище?

Ние не сме академично селективни. Приемаме ученици с различни умения, но работим  в тясно взаимодействие с тях и ги подкрепяме. Имаме много малки класове с по 8-10 ученици и по този начин постигаме фантастични резултати.

Къде продължават образованието си вашите ученици?

По-голямата част от учениците ни отиват в топ 25 университетите във Великобритани – т. нар. Russel Group. Винаги има студенти, приети в Оксофорд и Кембридж – сравнително малък брой. Освен това много от учениците заминават за други топ дестинации – като University College London, University of Manchester, King’s College London и други.

Berlin Brandenburg International School

 

Маргит Шмайсер

е асистент директор на пансиона в Berlin Brandenburg International School.

Бихте ли ни разказали повече за Berlin Brandenburg International School?

BBIS се намира в Берлин, Германия. В училището се преподава по пълната 4-годишна IB програма, изцяло на английски език. Едно от най-големите предимства е това, че се намира в немскоговоряща страна и учениците имат възможността да усъвършенстват езиковите си умения и по немски, и по английски език. В училището има около 700 ученици от над 60 различни националности. Училищната среда е изключително мултикултурна общност, която е като семейство. Възможността е страхотна за развитието на международните ученици, защото живеят сами, т.е. под опеката на нашите ментори и персонала на пансиона. Придобиват увереност, защото са далеч от дома и трябва да се справят сами с някои неща. Учениците са там и през уикенда, така че могат също така да опознаят Берлин. Ние предлагаме извънкласни дейности – ходене на кино, катерене и много други.

Каква образователна система прилагате и как е структуриран учебният процес?

IB програмата на BBIS е същата както във всички IB училища, но ние се опитваме да се фокусираме върху нуждите и крайните цели на учениците, както и да поддържаме близък контакт с техните родители, за да разберем кое е най-важното нещо за децата им. Стараем се да правим най-доброто за учениците си, за да могат да продължат в университет и да открият какво точно искат да учат. Класовете ни се състоят от 12 до 18 ученици. Стремим се да бъдат възможно най-малки, за да могат учителите наистина да имат време да отделят индивидуално внимание на всеки един.

Колко български ученици имате в момента?

В момента имаме 2 български ученици, които живеят в пансиона, и доколкото знам още няколко в училището.

Имате ли информация за крайните резултати на завършващите ученици?

Средният изчислен резултат от всички завършили IB – DP програмата миналата година е 33.2 точки, което е над средния резултат на световно равнище.

Къде продължават образованието си?

Учениците ни отиват навсякъде по света. Например има наши студенти в Oxford и Cambridge, MIT, London Business School, в Холандия и други.

 

La Garenne International School

 

Селин Гели

е директор по приема на ученици в La Garenne International School, разположено в малко селище във френската част на Швейцария.

Бихте ли ни разказали повече за La Garenne International School?

Това, което отличава La Garenne, е на първо място фактът, че сме едно от последните останали училища в Швейцария, създадени от семейство. Тази година празнуваме 70-годишнината на училището. Специализираме в начален и прогимназиален етап на образование, което означава, че засега имаме ученици от 4 до 14 годишна възраст, но от следващата година отваряме средно училище. Имаме само 120 ученици от 35 различни националности и средно по един учител на две деца, което прави обучението наистина качествено.

Каква образователна система прилагате и как е структуриран учебният процес?

В момента подготвяме учениците по учебен план на английски език, т. нар. IPC, част от британската система, но тъй като училището La Garenne е разположено във френската част на Швейцария, наблягаме много и на френския. Освен това сме подготвителен център за Cambridge, което значи, че готвим децата, за да вземат успешно изпитите до първи сертификат (FCE), а също така и за DALF за френския език. Наскоро обявихме предстоящото откриване на средно училище, което е голяма стъпка напред за нас. От следващата година ще имаме ученици до 18 годишна възраст. По отношение на академичната среда – не гледаме единствено оценките, а се опитваме да развиваме талантите на децата в различни сфери – спорт, изкуства и други.

Колко български ученици имате в момента?

През тази учебната година имаме две или три българчета, които са при нас целогодишно, а в летния лагер имахме 15 деца от България.

Имате ли информация за крайните резултати на завършващите ученици?

В момента няма официално оценяване, тъй като имаме деца само до 14 години, а то се прилага след това.

Къде продължават образованието си?

Имаме силни партньорства с най-престижните училища в Швейцария. Бих казала, че 80% от учениците остават в швейцарски пансионни училища, около 10% отиват в британски и още 10% в американски или обратно в родната си страна. Сега доста неща ще се променят, тъй като ще се стремим да запазим учениците в La Garenne до по-късен етап.
 

 

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top