fbpx
Начало » Интервю » Марк Зукърбърг прехвърля работата във Фейсбук дистанционно + Интервю

Марк Зукърбърг прехвърля работата във Фейсбук дистанционно + Интервю

  • bobi
  • 22 май 2020
  •  Коментарите са изключени за Марк Зукърбърг прехвърля работата във Фейсбук дистанционно + Интервю

През януари след съобщенията за коронавирус в Китай, Марк Зукърбърг решава да се подготви предварително за пандемията. Най-основната му грижа е да се погрижи за големите си екипи и проекти, като ги прехвърли да се работят дистанционно, защото предвижда, че ще има карантинен период.

В рамките само на седмица Facebook отваря програма за изследване на болестта, като всичкото това го прави като жива карта. В парнорство с Canegie Mellon University потребителите могат да научат първо за потенциалните симптоми на COVID-19 и второ – да намерят на картата местата, на които могат да вземат допълнителна информация около тях и да се погрижат за здравето си.

Но това не е всичко. Компанията за видеоконференции Zoom скача от 10 милиона участници на 300 милиона заради пандемията. Именно затова Facebook създава конкуренцията – Rooms.

Но това не е нищо. Това е само подготовката. След драстичните промени през тези месеци, Зукърбърг вече излиза и с официална позиция за фейсбук оттук нататък какво ще се случва. Компанията вече отваря работните си позиции да бъдат дистанционни което ще рече, че до края на годината над 48 000 служителя по целия свят ще могат да кандидатстват и да работят дистанционно за най-голямата социална мрежа. Това е добре и за фейсбук, които ще успеят да спестят доста пари, защото до този момент плащаха бонуси на служителите си до 15 000 долара годишно, за да живеят близо до централата им.

„Смятам, че поне половината от нашата компания ще може да работи оттук нататък дистанционно“, коментира Зукърбърг. „Ще се превърнем в най-голямата компания за дистанционна работа в световен мащаб. Всичко това ще го правим постепенно и внимателно. Но вярвам, че в следващите 5-10 години ще можем да стигнем до това ниво, за което говоря – половината компания.“

Решението на Зукърбърг и екипа му ще промени и като цяло световните пазари. Това решение носи и големи икономии в разходите.

По тази тема и още теми Зикурбърг дава и едно голямо интервю, в което говори за предизвикателствата, които предстоят оттук нататък:

Оттук нататък на къде?

Първо ще отворим позиции за наемане и работа от вкъщи. Това е и основната ни задача. Вече няма да ограничаваме хората да живеят близо до офиса. Ще бъде удобно на всеки да работи за нас.

Ние ще позволим на хората да работят дистанционно и то за постоянно. Но това е и техен избор. Сега предстои да видим какво ще се случи. Към момента знаете нашето решение за служителите ни – до края на годината обявихме, че който иска може да работи за нас дисанционно. Ако коронавируса продължи – възможно е и след края на 2020 г. да се задържат ака нещата.

За да работят от разстояние хората, ние трябва да им се доверим, че ще свършат задълженията си качествено. Затова ще се съсредоточим върху опитните служители, а не върху новите колеги. Повечето нови колеги ще работят от офиса, защото трябва да се обучават.

Доскоро плащахте на хората, за да живеят близо до офиса. Вече нещата се промениха. Какво видяхте в последните месеци, което преди това ви е убягвало?

Няколко са нещата. Първо е, че все повече работим върху технологии за дистанционна работа.  И в краткосрочните проекти и в дългосрочните, такава е тенденцията. Мирогледът се сменя.

Но най-голямата промяна е COVID-19. Всички усетихме какво е да си отдалечен от дадени места за голям период от време. Според мен беше по-положителен този опит, отколкото очаквах.

И все още много хора не могат да се върнат в офисите. Така ще бъде за известно време. Смятаме, че офисите ще са 25% пълни оттук нататък глобално. Това означава, че и да искаш да се върнеш в офиса, просто не можеш.

Почувствах го, че трябва да предприемем следваща крачка в развитието ни. За наше добро е. И като виждам и каква е тенденцията с вируса и въобще, а тя е дългосрочна промяна в света, то просто трябваше и ние да предприемем тази промяна.

Но ние го правим по методичен начин. Някои хора просто искат да им кажем, че всеки може да си купи къща, където иска, и край. Да работи оттам. Но това не е подходът ни. Както казах – залагаме на опитните служители. Ако сте от достатъчно време в компанията, имате добри оценки на ефективността на работата ви, ако екипът ви е подходящ за дистанционна работа и ако получите одобрението – Да, вече ще бъдете постоянен отдалечен работник. Просто всеки трябва да измине пътя и да отговаря на критериите, които са от изключително значение.

Казахте, че половината от компанията искате да работят дистанционно. Как стигнахте до такава цел?

Не бих казал, че това е целта ни. Това е прогноза. Стигнахме до нея, като направихме проучване и попитахме хората какво искат да правят. 20% от служителите казаха, че искат да работят дистанционно на пълен работен ден. Други 20% заявиха, че също за заинтересовани. Като сметнем процентите излиза, че почти половината служители са готови да работят дистанционно.

Може би не всичките 40% ще искат да работят дистанционно, ако се стигне до там. Някои от тях ще бъдат преместени в екипи, които няма как да работят дистанционно. Както ви казах – предстои дълъг процес на избори.

Затова си представям, че от 5 до 10 години ще наемем още 20% нови служители, които биха искали да работят само дистанционно. И ако от сегашните още 30% искат да работят от вкъщи – ето ви 50%.

Как ще се раждат идеите ви и ще сте креативни, когато ще се работите само от вкъщи?

Ето това е един от най-големите въпроси. Но нещото, което ме изненада положително е, че много хора работат по-продуктивно, когато са у дома. Някои хора смятаха, че у дома всичко се разпада, но не е така. Много хора доказаха, че сега са доста по-креативни от вкъщи.

Но смятам, че вие говорите в дългосрочен план. Това ще е малко изпитание. Говорим за социални връзки, за култура. Всичко това ражда креативното. Затова и не казвам, че всички трябва да работят дистанционно.

Може би работата от вкъщи е доста добра за хора, които от доста дълго време имат кариера и нямат нужда от обучения. Затова ли новите служители ще работят от офиса?

Основната теза е, че младите служители не са работили досега в компанията и трябва да се научат да го правят. Доста компании, които подкрепят дистанционната работа отказват да нааемат завършили студенти. Искат да са минали поне няколко години от университета и тези хора да са изградили навиници. Затова пък ние ще наемаме млади хора, току-що завършили и ще го продължим.

Но моментната среда е динамична и различна. Затова планираме завършилите да ги взимаме за дългосрочна работа.

Какви са предимствата да отворите работни позиции за хора, които биха работили дистанционно?

Най-важното е, че имаме по-голям достъп до талантливи хора. В момента ние се ограничаваме до малък брой градове. Със сигурност, ако отворим кръга ще намерим доста повече хора. А и така няма да губим служители. Някои хора напускат, защото искат да живеят на друго място. А с дистанционната работа ще успеем да задържим и старите ни кадри. В доста ситуации е по-добре да задъжиш обучен кадър, отколкото да наемаш ново.

Другото предимство е, че ще напреднем в технологиите, при които нещата се случват дистанционно. Например с видеочатовете, които сега използваме по цял ден. Виртуалната среда също не трябва да я подценяваме и ще се развива драстично. Тя много ме вълнува.

И не на последно място – разнообразието от хора. То е от полза за компанията. Ще имаме хора от различни общности, от различни среди, които живеят на различни места.

Ще можем да се разпрострем в света. Не трябва да принуждаваме хората да идват до нас. А това ще бъде и глобално добре за планетата, ако и други компании го направят. Говорим за екологичния аспект. хората не пътуват, по-малко летят. Така се намаляват вредните емисии. Предпочитам занапред да използваме видеочатове и виртуална реалност, отколкото да стоим в трафика.

Мисля, че това е най-дългият период и за вас, в който сте работили дистанционно. Как се справихте?

Определено това е най-дългият период от време. Но беше продуктивен период. При това повече, отколкото очаквах. Но този период има и своите предизвикателства.

От доста хора чувах, които работеха дистанционно, че все пак са можели да бъдат и по-продуктивни, защото доста хора са били разсейвани от децата им, както и от стреса покрай пандемията. Това през изминалите месеци не беше стабилна среда за работа.

Но тук говорим и за креативност. Ние сме в момента проект на нашата култура, която сме изградили в последните 10 години. Може би просто е трудно да променим нещата изведнъж. Но моято опит все пак показа друго – не е чак толкова трудно. Всяка промяна е в ускорен темп, зарадис редата, в която живеем. Затова и съм оптимист, че и в такава среда успявам да ръководя компанията. Но ще видим във времето какво ще се случи – има много неизвестни.

Кажете ни, ще има ли ваксина срещу вируса в един момент? Както и как се виждате в момента – да работите от офис или дистанционно?

Добър въпрос. Но аз не съм нормалния пример по отношение на ограниченията и какво трябва да правим. Аз имам много пътувания, трябва да видя служителите. В офиса постоянно влизат бизнес партньори, правителствени служби. Има голям поток от хора и е невъзможно това да го свърши от вкъщи.

Но имам дух и цел – да се опитаме да работим и дистанционно и да използваме модерните технологии, които разработваме. Искам все повече от моето време да бъде в дистанционен режим занапаред. Но все още се чудя как да го измисля в моя режим на работа.

Превод от https://www.theverge.com/

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top