fbpx
Начало » България » Мариус Куркински: Когато нещо не правим добре, ние заплашваме хората

Мариус Куркински: Когато нещо не правим добре, ние заплашваме хората

  • Lyubina Panayotova
  • 09 мар. 2018
  •  Коментарите са изключени за Мариус Куркински: Когато нещо не правим добре, ние заплашваме хората

Даваш трудно интервюта. Май не обичаш суетата?

Наистина в края на сезона трудно бих се навил на интервю. Но не бих казал, че не обичам суетатата. В нашата професия няма как да не си в нея. Аз съм обикновен човек. Опитвам се да не се превъзнасям с това, което правя – с големите текстове, които изпълнявам. Опитвам се да запазвам едно нормално човешко състояние тъй като многото срещи с публиката и изпълнението на високи текстове може много лесно да създаде в теб усещането за гордост и  че си нещо повече от другите. Това е грях и не е хубаво. Искам да остана колкото се може повече на Земята, но е невъзможно. Борбата е голяма, сцената винаги остава много високо място, което изисква потресаващо присъствие. Днес пак си дадох сметка. Не можеш да изкараш ей така представление, макар то да е 50-то или 60-то.  Няма как да стане спектакъл без да имаш усещането, че си извън света. Извън себе си. Че си само душата си. Че пътуваш в безкрайното само с нея. Така че професията ни изисква от нас полет. Той е неизбежен. Ако това е суета, смятам, че не е.

До колко важно за теб е как те определят хората? Повечето те описват като гениален, но странен. Ти определяш ли се като странен?

Аз абсолютно не мога да се определя като гениален, защото познавам гениални актьори, както и съм гледал хора, като Чарли Чаплин, Бъстър Кийтън, Майкъл Джексън. Te са гении. Аз съм доста далеч от техните възможности, тяхната импресивност, тяхната сила. Аз не съм гениален. Аз съм един обикновен актьор. А за странност – няма как да не си странен, защото света виждате какво представлява – хората вече трудно се вслушват един друг. Всеки за другия е не само странен, а непонятен, чужд, далечен, невъзможен. Така че странен е най-мекото и дори любовно обяснение бих го нарекъл. Хората сега много повече се убиват един друг с отношение, с мълчание, с негативизъм. Да бъдеш странен е едва ли не комплимент в днешното време.

Какво е за теб любовта? Отричаш ли я?

Не я отричам в никакъв случай. Преживял съм голяма любов в човешки измерения, но това се случи в младите години. И когато тя е била напълно споделена и преживяна вече веднъж, ти не можеш да имаш изисквания към това да се случва още веднъж, защото тя е един голям дар, голям подарък. Любовта отшумява или умира като Ромео и Жулиета по технически причини, както се казва, заради двата рода. Умират или хората или любовта заради самия свят, заради самата същност на обществото, в което живеем. Тя не може да просъществува в чистия си вид дълго време.

Не те ли е страх от самотата?

Не. Аз не мога да говоря за самота при преживяване на всяка вечер с толкова хора и срещи. За мен тази публикува се превръща в един човек, с който преживявам два часа абсолютен катарзис, абсолютна връзка. Не мога да кажа, че съм човек, който напълно се е отделил от плътското, напротив, имам увлечения, но гледам да се озаптявам от тях, защото времето за това мина. Един сериозен човек би трябвало да се насочи повече към постигане на пътя към покаянието, към искането на прошка от Бога за греховете си и към това да става по-добър в работата си и с отношенията си към другите. Пак казвам, не мога да го постигна това. Блъскам се в ужасни крайности. Има моменти на изпадане в много човешки страсти и състояния и се опитвам да ги преборя. Пак казвам, силата на другото надделява. Като че ли ще успея да се преборя със злото със себе си и като че ли ще остане само доброто.

Не е ли важното да живеем за момента и да се чувстваме добре? Ти, като се бориш, очевидно не се чувстваш добре.

Напротив. Чувствам се много добре, когато постигна един спектакъл или изиграя една роля по-добре от предния път. Аз имам милиони щастливи момент в живота си. Трябва да съм най-големия неблагодарник, за да кажа обратното. Просто милиони щастливи моменти! Може да изглеждам мрачен, но не е така. На мен сърцето ми е радостно.

От кога си толкова философски настроен към живота?

Не смятам, че съм чак толкова философски настроен. Това е по-скоро нормално състояние. Човек, които се занимава с театрално изкуство, с текстове, с изпълнения на роли и режисура, би трябва да се опитва да се усъвършенства. Да не остава на едно равнище. По някакъв начин признавам, че това е поза, тъй като е интервю. Иначе не говоря чак така. Това е по някакъв начин също е глупаво, но не смятам за нормално в едно интервю да говоря както се шегувам с приятели. Аз не говоря така, не спя няколко пръстта над земята. Напълно нормален съм, достатъчно глупав и луд човек все още.

Мислил си, ако нямаше късмета и таланта да се занимаваш с актьорство, какво би работил? Ти какво друго можеш да правиш?

Нищо. Баща ми, който е любимия ми човек и много го обичам, казва: „Добре, че стана актьор, защото ти нищо друго не можеш да правиш.“ Естествено, ако животът те притисне, ще бъдеш принуден да намериш нещо, което да правиш. Аз исках да ставам като дете лекар. Добре че съм актьор, иначе да съм уморил доста народ. Когато нещо не правим добре, ние заплашваме хората.

Имате ли прилики и разлики с Камен Донев?

Разбира се, че имаме разлики, но имаме и прилики, защото и двамата много обичаме театъра и сме много отдадени на това изкуство. Живеем много отдадено в това и сме състуденти. Учили сме при Тодор Колев. Аз много го обичам Камен Донев. Мисля, че и той мен. Разликата е, че той, според мен, малко повече умее да се концентрира, да не бъде толкова емоционален в живота. Не позволява животът да го лашка от една крайност в друга.

Ти изглеждаш стъпил на Земята.

Изглеждам, но не съм. Сега са най-хубавите моменти от живота ми след успешен спектакъл и се чувствам наистина стъпил на Земята, макар че какво значи стъпил на Земята – може би че си върша работата. Да, върша я, но всъщност сега не съм стъпил на Земята, а се чувствам на крилете на сцената, на крилете на желанието. Много съм щастлив в момента.

Интервю на Борислав Борисов

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top