fbpx
Начало » Интервю » Какво е необходимо, за да завършим обучението си в Нидерландия?

Какво е необходимо, за да завършим обучението си в Нидерландия?

  • myotova
  • 16 февр. 2021
  •  Коментарите са изключени за Какво е необходимо, за да завършим обучението си в Нидерландия?

Интервю с Александър Бетов, доцент във Fontys (Нидерландия).

1. Здравей Алек, разкажи ни малко за себе си и за новата инициатива Какво представлява тя и на кого помага?

Здравейте, казвам се Александър Бетов и преподавам лидерство, мениджмънт и маркетинг във Fontys (Нидерландия), FOM (Германия) и Плимутския университет в Англия. Именно в Нидерландия виждаме че около 30% от първокурсниците не минават първата учебна година и често се налага да напуснат университета. За да помогнем, с група преподаватели основахме www.study-stars.com. StudyStars е онлайн платформа, предназначена за първокурсници в Нидерландски университети по приложни науки, предлагаща подготвителни онлайн курсове водени от преподаватели в най-добрите Нидерландски университети. Чрез курсовете всеки предварително може да се подготви за следването в Нидерландия и да увеличи шансовете си за преминаване на първата година.

2. Какво най-често интересува учениците и родителите за кандидатстване в Нидерландия? Какви курсове предлагате вие и с какво те са от полза на студентите, които започват обучение в Нидерландия?

Често питат за разликата между двата вида университети в Нидерландия: класически университет и университет по приложни науки. Университетите по приложни науки са една от причините, поради която хората следват в Нидерландия. Там учат и едновременно трупат опит като карат стажове в различни компании.

study starsПодготвителните онлайн курсове на StudyStars са специално за всички студенти, които ще започват програма, свързана с бизнес, икономика или маркетинг в Нидерландски университет по приложни науки. Курсовете включват предмети изучавани в първата година на всяка една бизнес специалност:

  • Култура и образование в Нидерландия
  • Основи на бизнес организацията
  • Основи на финансовото счетоводство
  • Основи на маркетинга
  • Основи на дигиталния маркетинг

 

3. От какво най-често са разочаровани международните студенти в Нидерландските университети и какво трябва де се предприеме, за да не се стигне до това?

Международните студенти започват нов самостоятелен живот в Нидерландия. Освен редовно учене, те трябва да свикнат да общуват на английски, да се адаптират към нова култура, да създадат нови приятелства и да си готвят. В същото време ходят на лекции, правят домашни и се готвят за изпити. Поради тази първоначална натовареност много международни студенти отпадат още след първата учебна година. Това е проблем защото издръжката на един студент в Нидерландия струва 16.000 – 20.000 лв. на година.

За да избегнат трудности с учебния материал е хубаво новите студенти да се подготвят за предстоящите учебни занятия. Аз например бих се информирал кои теми ще бъдат застъпени в университета първите месеци, бих потърсил различни източници съдържащи нужния материал, и бих се обърнал към преподавател, ако нещо не ми е ясно. Със StudyStars предоставяме на всеки бъдещ студент точно тази възможност: еднодневни онлайн курсове включващи видео лекции с допълнителни учебни материали, изпити и контакт с преподавателите. Пробвайте безплатния курс „Култура и образование в Нидерландия“.

4. Препоръчай нещо на учениците, които тепърва избират университет? Защо Нидерландия?

Най-напред съветвам всички ученици да седнат в лекция в български университет. Така ще преценят дали дадена специалност им харесва а може и да решат да следват в България, имаме доста университети на високо ниво. Ако обаче решат да учат в чужбина, Нидерландия е добра опция. Качеството на Нидерландските университети е признато по целия свят. Таксите за обучение и месечните разходи са сравнително ниски. Нидерландците са отворени, лесно се запознаваш с тях.

Съветвам всички ученици да се насочат първо към специалност, а след това да изберат университет. Всички Нидерландски университети предлагат високо качество на обучение. Разликата е в специалните проекти, броя на стажовете и възможността за настаняване. Например, много студенти избират Фонтис, защото има два стажа в програмата и имат възможност да създадат собствен бизнес по време на втори курс – така те се дипломират с две години опит. Фонтис осигурява настаняване за всички международни студенти през първата година.

Можете да се свържете с мен на a.betov@fontys.nl
www.study-stars.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top