fbpx
Начало » България » „Водена от своето собствено търсене на творец, реших да създам различна гимназия, в която основно учениците да изучават сценични изкуства.“

„Водена от своето собствено търсене на творец, реших да създам различна гимназия, в която основно учениците да изучават сценични изкуства.“

  • myotova
  • 08 юли 2022
  •  Коментарите са изключени за „Водена от своето собствено търсене на творец, реших да създам различна гимназия, в която основно учениците да изучават сценични изкуства.“

Юлия Аткова – директор и основател на Акатамус – Професионална частна гимназия по сценични изкуства и мениджмънт, София

Здравейте г-жо Аткова, знаем за Вашия нов проект – Професионална частна гимназия по сценични изкуства и мениджмънт „Акатамус“ – разкажете ни повече за нея – как стигнахте до идеята за основаването на такъв тип гимназия? Как установихте, че има ниша за училище по сценични изкуства в България?

Вярвам, че децата се раждат с дарби и таланти, които ако се поставят в подходяща среда, могат да се развият и да определят бъдещето на едно дете.

Тази година се навършиха 25 години от създаването на детската градина и 10 години от създаване на училище Куест. През всички тези години аз и моят екип сме работили за изграждане на среда, в която децата да бъдат свободни, да се изявяват и развиват способностите, с които естествено са дошли на света.

Определено имам отношение към изкуството – театър, вокално майсторство, музика и танци. Много от нашите възпитаници вече са поели този път, като личности с мисия в обществото ни. Бих споменала Крис Захариев, Крис Макаров, Ангел Ковачев, актрисата Валентина Каролева. Вдъхновена от техните успехи, водена от своето собствено търсене на творец и спомена за една експериментална паралелка 4хС, аз реших да създам различна гимназия, в която основно учениците да изучават сценични изкуства и да бъде естествено продължение на „Куест“

Защо Акатамус, какво символизира името на гимназията?

Мечтаейки за гимназия се сетих за един филм на Георги Дюлгеров от 1988 г. с участието на младите актьори Ивайло Христов и Атанас Атанасов. Филмът беше много вълнуващ и си спомням, че го гледах няколко пъти. Открих, че абревиатурата означава: академия за танци, музика и слово. Така филмът стана кръстник на гимназията.

Разкажете ни повече за специалностите, които ще се изучават? Какви ще са специалните предмети?

Двете специалности, с които ще стартираме са актьорско майсторство и поп и джаз пеене. Учениците и от двете специалности, освен общообразователните предмети по програма одобрена от МОН, ще имат часове по музика, солфеж, различни стилове танци, вокално майсторство, техника на говора, сценична реч и други. Специализираната подготовка ще бъде подкрепена от уоркшопи, майсторски класове и срещи с изтъкнати хора на изкуството – актьори, музиканти, автори на музика, изпълнители на съвременна музика, поети, писатели и журналисти.

А защо и мениджмънт?

Считаме, че предметът мениджмънт ще помогне на младите творци да придобият умения да администрират, организират и реализират проектите си в реални пазарни условия. Предмети като икономика и предприемачество биха помогнали учениците да намерят своя стил и призвание и с увереност да направят правилния избор, за да продължат образованието си във висшите учебни заведения.

Един от най-важните фактори за доброто образование са преподавателите. Какви ще са преподавателите в гимназия Акатамус?

Благодарна съм, че се сформира екип от добри професионалисти и хора, които обичат професията си. Колеги, доказали своето посвещение и иновативен начин на работа от училище “Куест“ ще се включат в програмата, одобрена от МОН по общообразователните предмети.

Музикалният департамент е оглавен от Даниела Станкова – вокален педагог и академичен музикант, а театралният отдел е поверен на режисьора Антон Радославов. Преподаватели, които ще се включат в екипа са актрисата и режисьор Яна Титова, актрисата Диа Мантова, актрисата и университетски преподавател Евгения Роева. Към танцовия отдел ще се включат Искра Даскалова, Реми Туен, Симеон Йорданов / Симчо /.

Разкажете ни повече за материалната база на гимназията, подобен тип училище изисква по-специални кабинети и зали.

Частна професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт „Акатамус“ ще отвори врати в Дом на културата “Искър“, който се намира в квартал Дружба 1, на брега на езерото, в богато озеленен парк. Сградата разполага с четири учебни стаи, административен кабинет, малка и голяма театрални зали, танцувални зали, физкултурен салон, кътове за почивка и самостоятелни занимания.

В момента тече кандидатстването за двете специалности – Поп и джаз пеене и Актьорско майсторство. На какви критерии трябва да отговарят кандидатите и докога са сроковете за кандидатстване?

Категорично кандидатите трябва да имат дарби и таланти в едно от двете направления и желаят да се развиват в областта на изкуството. Първите приемни изпити бяха на 27 и 28 юни. Поради многото желаещи и записали се от цялата страна кандидати, ще има следваща изпитна сесия в средата на август и началото на септември, но желаещите ученици могат да изпращат свои изпълнения и подготвени материали в електронен вид. Оценяващите специалисти от журито ще разгледат всяка кандидатура и след среща с всички кандидатстващи, на имейл ще бъде изпратена обратна връзка и потвърждение за прием.

Какви са плановете на Акатамус за следващите 5 години?

Плановете на екипа на Акатамус са да популяризира училището, за да бъдат информирани повече ученици, които отрано искат да се занимават с изкуство. Стипендии, частични или цялостни ще бъдат предоставени на деца сираци, деца от социално слаби семейства, деца на хора от артистичните среди, показали добри резултати на приемния изпит. През следваща учебна година, желанието ни е да приемем и ученици след осми клас, които вече учат в други гимназии, но не се чувстват на мястото си поради различни интереси и желание да се развиват в областта на изкуството. Имаме идея в следващите години да предложим и други специалности, като арт мениджмънт и драматургия.

Къде може да се намери повече информация за училището и за кандидатстването?

Повече информация може да намерите на нашия сайт www.acatamus.bg или като се обадите на телефони 0897 881 359, 0894 422 322 или ни пишете на acatamusbg@gmail.com

 

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top