fbpx
Начало » Новини » Студенти с дългове за милиони + Видео

Студенти с дългове за милиони + Видео

  • bobi
  • 28 ное. 2017
  •  Коментарите са изключени за Студенти с дългове за милиони + Видео

Заради непогасени заеми за следване държавата е погасила над 2,3 млн. лева

Студенти с дългове за милиони. Заради непогасени заеми за следване държавата е изплатила на банките задължения в размер на над 2,3 милиона лева.

От 2010 г. насам кандидат-висшистите у нас могат да теглят заем, за да следват в университет. До този момент отпуснатите кредити са в размер на над 127 милиона лева. Само за настоящата академична година студентите са изтеглили от банките над 4 милиона.

Някои студентски кредити достигат размерите на ипотечните заеми, които могат да покрият приблизително покупката на гарсониера. Най-високата сума за следване в университет е 85 хиляди лева.

По закон кредитите се отпускат без поръчител като гарант се води държавата. При неизрядни платци обаче сметката се плаща от хазната.

Без колебание Мадлен избира Музикалната академия, специалност – класическо пеене. В трети курс обаче мечтата й е на косъм да рухне. Единственият шанс да продължи обучението си е студентски кредит от близо 4000 лева.

Намерили или не работа обаче висшистите на кредит трябва да се издължат на банките. В продължение на 10 години. Ако студентът не си плаща вноските, банката предявява искане – първо доброволно.

За да възстановят държавните пари от министерството подават сигнал към НАП. Започва търсене на длъжниците. Досега агенцията е успяла да събере от тях близо половин милион лева. Решение срещу неизрядните платци от студентските съвети виждат в намаляване на лихвата по кредитите. У нас тя е една от най-високите в Европа – между 6,5 и 7%.

Последната дума имат депутатите. А иначе – най-много кредити теглят студентите от частните университети – лидер е Нов български университет.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top