fbpx
Начало » Бакалавър » Сорос отпусна 750 млн. евро за Централноевропейския университет

Сорос отпусна 750 млн. евро за Централноевропейския университет

  • bobi
  • 18 ное. 2019
  •  Коментарите са изключени за Сорос отпусна 750 млн. евро за Централноевропейския университет

Джордж Сорос, основател на Централноевропейския университет и дарител за бюджета му в продължение на десетилетия, обеща в петък 750 млн. евро за висшето училище, което ще гарантира и разшири дейността му за много години напред.

Това стана при откриването на кампуса на ЦЕУ във Виена, където правителството на Виктор Орбан принуди университета да премести американските курсове. В Будапеща остават само програмите, одобрени от унгарските власти, но при завършването им студентите не получават американски дипломи.

„Целта е да превърнем ЦЕУ в нещо наистина уникално – глобална университетска мрежа, отговаряща на изискванията на XXI век.“ На базата на съществуващото близко сътрудничество между ЦЕУ и Bard College и тяхната споделена мрежа от асоциирани колежи, университети и други образователни институции Сорос обяви началото на Университетска мрежа „Отворено общество“ (Open Society University Network или OSUN). „Това ще е партньорство между равни, основано на взаимна полза за членовете му и предлагащо нов модел на международно сътрудничество.“

Сорос бе в австрийската столица, където заяви, че няма да спре битката си в защита на акедемичната свобода от посегателствата на режима на Орбан.

„ЦЕУ неотклонно защитаваше принципите на академичната свобода срещу координирана атака от корумпираното правителство на Виктор Орбан, който беше вманиачен на тема унищожаването му“, каза милиардерът в словото си в новия кампус. „Епичната битка на ЦЕУ срещу репресивния режим събра подкрепа от цял свят. Тази борба продължава.“

По думите му запазването на присъствието в унгарската столица е знак на подкрепа към местните учени. „Имаме морално задължение заради хората на Будапеща, предвождани от студенти и професори от други университети, които излязоха на улиците да демонстрират солидарността си.“

През тази академична година студенти и преподаватели ще трябва да пътуват между Виена и Будапеща, но от следващата 90% от обучаваните ще ходят на курсове само в австрийската столица.

От основаването му през 1991 г. университетът е център на свободната академична мисъл, а акредитираните му в САЩ програми отварят вратите към Запада за хиляди студенти. Но през 2017 г. Унгария промени законите така, че да позволява работа само на чуждестранни университети, които имат курсове и в страната, където са регистрирани. На практика това бе удар единствено срещу Централноевропейския университет. Правителството настоява, че става дума за чисто административна мярка, но официални лица често определят ЦЕУ като подривна институция, а ключов съюзник на Орбан го нарече „авангардния гарнизон на Джордж Сорос в Европа“.

За преместването във Виена помогна лявоцентристкото ръководство на града начело с кмета Михаел Лудвиг. „На една академична институция беше казано, че повече е нежелана в една столица“, заяви той. Според него ситуацията е „нещо немислимо и няма място в обединена Европа“, а лично той е изпитвал дълг към това „незабавно да отворим вратите си“ за ЦЕУ. „Знаехме за предизвикателствата, отправяни непрекъснато към нашето разбиране за демокрация, плурализъм и академична свобода“, каза и австрийският министър на образованието Ирис Раускала.

Прогонването на висше училище не се е случвало от десетилетия насам в Европа. ЦЕУ има репутацията на един от най-качествените в ЕС, а курсовете му са безплатни или срещу много ниска такса.

„Няма друг университет в Европа или САЩ, който да е прогонен заради политическите капризи на един лидер“, каза ректорът Майкъл Игнатиеф в разговор с „Гардиън“. Според него липсата на подкрепа от администрацията на президента Доналд Тръмп за атакуван американски университет може да има сериозни последици за висшите училища от САЩ по света.

„Фактът, че Сорос подкрепя този университет, няма общо с това дали защитаваш академичната свобода по принцип“, каза Игнатиеф. Според него американският посланик в Будапеща Дейвид Корнстийн не мисли така и споделя линията на Орбан. Корнстийн е близък приятел на Тръмп и дарител за кампанията му без дипломатически опит. При пристигането си на поста той обеща да защити ЦЕУ, но после каза, че университетът бил попаднал в личен сблъсък между Орбан и Сорос, и започна да нарича премиера „перфектен партньор“ за САЩ.

Миналия месец той сподели за „Ню Йорк таймс“ как след срещата Тръмп – Орбан в Овалния кабинет на Белия дом двамата се завърнали в Будапеща, като в правителствения самолет се съблекли с Орбан по бельо и си почивали на канапетата в дъното на салона.

Източник: www.dnevnik.bg

Снимка: www.freepik.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top