fbpx
Начало » България » Държавата гарантира до 50 млн. лева за кредитиране на студенти и докторанти

Държавата гарантира до 50 млн. лева за кредитиране на студенти и докторанти

  • bobi
  • 07 февр. 2018
  •  Коментарите са изключени за Държавата гарантира до 50 млн. лева за кредитиране на студенти и докторанти

Кабинетът одобри издаването на държавна гаранция до 50 млн. лв. по Закона за кредитиране на студентите и докторантите (ЗКСД) за 2018 г. за новите отпуснати кредити през бюджетната година. Финансовата подкрепа се изразява в гарантиране на главницата и лихвите по кредитните задължения, съобщиха от правителствената информационна служба.

Въз основа на решението министърът на образованието и науката подписва от името на правителството споразуменията за издаване на държавна гаранция за отпускане на кредити по ЗКСД през 2018 г. с петте банки, подписали типовия договор – „Банка ДСК“ ЕАД, „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД, „Алианц Банк България“ АД, „Юробанк България“ АД и „Първа инвестиционна банка“ АД.

Договорените кредити по реда на ЗКСД през предходните години са гарантирани от държавата до тяхното пълно погасяване, уточняват още Министерския съвет (МС).

С друго решение на кабинета са одобрени промени в начина на определяне на диференцирани нормативи за издръжка на обучението за един студент по професионални направления.

Необходимостта от корекция на съотношенията в нормативите между отделните професионални направления възниква от създадения към момента дисбаланс във държавното финансиране, уточняват от правителствената информационна служба.

При сегашните коефициенти се формират излишъци на средства при финансирането на определени професионални направления като „Медицина“, „Стоматология“ и „Фармация“ и се наблюдават съществени дефицити на средства в определени области на висшето образование (педагогически, хуманитарни, технически и изкуства). Освен това, те не изразяват себестойността на образователния процес на обучаващите се, коментират от МС.

Според информацията намаляването на диференцираните нормативи за обучение някои професионални направления няма да доведе до липса на средства в нито един аспект на тяхната дейност.

Сред мотивите за промяна е и уеднаквяването на образователната инфраструктура в страната с европейската практика по отношение на държавното финансиране.

Източник: www.investor.bg

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top