fbpx
Начало » Новини » Даровити частни ученици най-накрая ще получават стипендии

Даровити частни ученици най-накрая ще получават стипендии

  • bobi
  • 15 мар. 2018
  •  Коментарите са изключени за Даровити частни ученици най-накрая ще получават стипендии

Частните ученици най-накрая ще получат правото на стипендии за даровити деца, каквито се полагат на връстниците им от държавните и общински училища. Това става ясно от проект на промени в наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Въпросната наредба е отговорност на три министерства – на просветата, на културата и на спорта. Официален вносител обаче се явява МК.

Доскоро учениците в частните учебни заведения нямаха право на никакви държавни стипендии. Зам.-министър Деница Сачева още м.г. обеща това да се промени след поредния случай на частен ученик, спечелил титла в Републиканско първенство по баскетбол за юноши, който обаче бе лишен от награда за даровити деца, каквато се полага на връстниците му от държавните школа. В началото на 2018 г. проблемът бе решен отчасти. МОН промени наредбата за условията и реда за получаване на стипендии от учениците, завършили основно образование, с което бе дадена възможност и на частните ученици да получават стипендии за успех (до 60 лв. на срок). Вторият вид подкрепа – тази за даровити деца (която е описана в наредбата за даровитите деца), обаче се бави над 2 месеца.

От МОН бяха подготвили конкретни текстове за промяна на въпросната наредба, включващи и частните ученици, още през януари т.г. Те обаче бяха предадени на културното ведомство като официален вносител, като се предвиждаше проектът за изменение на наредбата да бъде внесен в МС паралелно с Програмата с мерки за 2018 г. за закрила на деца с изявени дарби. Програмата бе приета на 7 февруари, но промените така и не бяха публикувани за обществено обсъждане. Това стана едва сега – на сайта strategy.bg.

Според предложените поправки и учениците, обучаващи се в частни училища, в случай че са класирани на първо, второ или трето място на национални или международни конкурси, състезания или олимпиади в областта на изкуствата, науката и спорта по въпросната програма, вече ще имат право да получават стипендии (по 135 лв. на месец) и еднократно финансово подпомагане (до 195 лв.). Урежда се и редът в случай на преместване на ученик, на който е отпусната стипендия по тази наредба, от едно училище в друго и смяна на финансиращия орган – тогава стипендията се изплаща в рамките на календарната година от училището, в което се е обучавал ученикът към момента на подаване на искането.

ОТЧЕТ

През 2005 г. от МОН са отпуснали 13 стипендии на даровити деца по наредбата за закрила на децата с изявени дарби, през 2006 г. – 11 стипендии, а през 2007 – 32 стипендии. За сравнение през последните три години броят на стипендиите е доста по-висок – 56 стипендии през 2017 г., 52 през 2016 г., 64 стипендии през 2015 г. За 2018 г. по Програмата за закрила на деца с изявени дарби са планирани 1.8 млн. лв.

Източник: http://www.segabg.com

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top