fbpx
Начало » Бакалавър » Близо 90% от младежите биха искали да учат и работят при гъвкава заетост

Близо 90% от младежите биха искали да учат и работят при гъвкава заетост

  • bobi
  • 05 февр. 2019
  •  Коментарите са изключени за Близо 90% от младежите биха искали да учат и работят при гъвкава заетост

Едва 20% от младежите в България работят в момента. В същото време 87% от тях имат желание да учат и едновременно с това да работят при гъвкава заетост или през почивните дни. Това показват резултати от национално представително проучване, проведено през декември м.г. от „Gemius България“ по поръчка на компанията TELUS International Europe, сред младежи и родители. В анкетата са участвали младежи на възраст между 16 и 19 години от шестте най-големи града в страната.

Основна мотивация – заплащането

Близо 90% от младите хора смятат, че е важно да практикуват това, което са учили по време на образованието си. В същото време 41% от анкетираните приемат, че първата работа обичайно е в обслужващата сфера, ниско заплатена и непрестижна, като не допринася за развитие на особени умения.

Основната мотивация за започване на работа е заплащането (66%), следват трупането на опит (12%) и придобиване на трудови навици (10%). Над 62% от младежите си представят първата работа в сферата на услугите като барман и сервитьор. Хотелиерството и ресторантьорството се оказват най-популярният отрасъл и сред младите хора, които вече имат трудов опит (41%).

Над 75% от запитаните твърдят, че не са запознати с възможностите за работа в аутсорсинг индустрията. Основен източник на информация за свободни позиции е интернет, отчита „Gemius България“.

Възможности

„Чрез кампанията „Твоята първа работа има значение“ ние се стремим да повлияем трайно върху нагласите на младежите и техните родители към първата работа и нейната важност“, коментира Юлиян Милев, вицепрезидент „Финанси“ на TELUS International Europe.

За г-н Милев най-важните умения за започване на работа при тях са владенеето на чужди езици, защото работят с международни компании и работата в екип.

„Възможностите са невероятни. Първо нашият сектор е конкурентоспособен. Заплащането е много добро. Ние допълнително инвестираме страшно много в допълнително професионално развитие на самата работа и на придобиване на професионални умения за ръководене на екип, умения за презентации, различни видове анализи. Много рано след като започне човек стартова позиция един наш служител може да придобие възможност да ръководи екип с няколко десетки души, да се среща с клиента също така. Изключително често наши колеги ходят в чужбина да презентират представянето на екипите си пред едни от най-големите компании в света.“, споделя още Юлиан Минев.

Според Минев при тях е удобно за млади хора, заради гъвкавото работно време. Не е нужно нов служител да започне на 8 часов работен ден. Може да започне на 6 часов или на 4 часов. Имат клиенти, които ги обслужват и във вечерните часове.

Такъв е и примерът с 19-годишния студент по право Йоан Димов, който работи в компанията на 4 часа при гъвкаво работно време. Той споделя, че е много доволен, тъй като работата му е отговорна и интересна, освен това практикува и немския си език. За позицията му се свързали директно от компанията по време на кампания за набиране на млади хора. Отишъл на интервю, хареса ли му условията и го взели. За Йоан работата е отговорност и възможности за професионално развитие.

Кампания

TELUS International започна кампания „Твоята първа работа има значение“. Целта на фирмата е да запознае младите хора с възможностите за работа в BPO сектора (аутсорсинг на бизнес процеси), който е с едни от най-бързите темпове на ръст в страната.

На специален сайт младежите имат възможност да кандидатстват за отворените работни позиции в компанията, да свалят наръчник за процеса по кандидатстване за първа работа, да получат информация как се пише автобиография, как да се подготвят за интервю, какво означава социална придобивка, защо трудовият договор е важен.

TELUS International е най-големият работодател в ВРО (Business process outsourcing) сектора в страната с над 3000 служители в София и Пловдив. Сред клиентите на дружеството са едни от най-големите технологични брандове и международни корпорации в света, а средната възраст на служителите е 25 години. Над 70% от мениджърите във фирмата са започнали кариерния си път от най-ниската стартова позиция, твърдят от компанията.

Избрани Университети

Препоръчани Консултанти

Top